Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преди туристическия сезон:

Несебърлии искат мерки срещу нашествието на гларусите

Ограничаването на достъпа на птиците до контейнерите и сметищата ще има ефект, посочват експертите

| обновено на 14.04.22 в 10:39

Несебърлии обявиха война на гларусите преди туристическия сезон. Те твърдят, че има свръхпопулация на крайбрежната птица. 

„Проблемът е голям. Възрастни хора от Несебър казват, че не помнят такова чудо. Ровят се в кофи за боклук, ако се разхождате вечер около кофите са боклуци, вадени от гларуси, късат чувалите, които изхвърлят домакинствата и заведенията. И се стига дори до нападения над хора, които ходят с храна в ръцете си. Пред мен се е случвало 4-5 пъти. Дори кацат в чиниите на хората по ресторантите. Но най-лошото е, че държава, община и граждани не правят нищо по въпроса“, алармира Валентин Заяков от Обществен съвет- Несебър.

Заяков инициира анкета с вариантите за справяне с проблема. Сред посочените са да се вземат яйцата на гларусите, каквото практика има и до момента, химическа кастрация, каквото се прави в Италия и дори ловен отстрел. Ще се търси и съдействието на Община Несебър. 

Не може да се говори за свръх популация на гларусите. Основната причина за присъствието им е наличието на достатъчно количество и достъпна храна. Това заяви пред БНР-Бургас Спас Узунов от Българската фондация „Биоразнообразие“. Коментарът е по повод инициативата на несебърлии да се търси решение на нашествието на крайбрежната птица:

„Предложенията им биха имали само кратковременен ефект. Инвазивните методи няма да помогнат. Например, взимането на яйцата ще ги принуди да снасят. Те могат да направят по няколко поколения в годината. Ако няма яйца в гнездото, те ще снесат нови. Химическата кастрация е много скъпа. Освен това всички тези методи въздействат на индивидуално ниво, върху отделните птици.“

Трябва да се елиминират причините гларусите да присъстват в нашето ежедневие с намаляването на възможностите за гнездене на тези птици, смята експертът.  Като добър пример Узунов посочи Община Бургас, която е предприела мерки за управление на отпадъците и е ограничила достъпа да контейнерите. Редовното почистване също е много важно. Следващата стъпка е работата за ограничаване и обезопасяване на достъпа на птиците до депата за отпадъци извън градовете. Те там се хранят постоянно и мигрират между сметищата и градовете.

Решението на този въпрос е комплексно и то трябва да бъде ангажимент на много институции като Областна управа, РИОСВ, общините, НПО-та, университетите, които могат да предложат ефективни мерки, посочи още Узунов. По думите му видът е проблемен за туризма по цялото Средиземноморието.

Повече чуйте в звуковите файлове.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Пристанище Бургас“ ЕАД с нов директор

„Пристанище Бургас“ ЕАД има нов директор, съобщава Maritime.bg. Това е Янко Мелконян. Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков е освободил  дългогодишния началник на порта Диян Димов миналата седмица. Той беше начело на бургаското пристанище от 2010 година до юли 2013 и от октомври 2014 до настоящия момент, припомня..

публикувано на 13.05.24 в 18:28
архив

22 плажа и едно яхтено пристанище получават отличието „Син флаг“

Рекордните за страната ни 22 плажа и едно яхтено пристанище получават отличието „Син флаг“ за сезон 2024. Те са определени след селекция от международното жури на програмата.  Сред най-добрите световни туристически обекти в 51 страни се нареждат и българските плажове. През 2024 година има само един нов отличен плаж спрямо 2023 – Свети Влас..

публикувано на 13.05.24 в 15:56

До началото на лятото ще приключат ремонтите по инфраструктурата в Китен

В кметство Китен започна приемането на заявления за платено паркиране през новия летен сезон. Кметът Николай Марков инспектира отново  дейностите по изграждане, ремонт и рехабилитация на инфраструктурата в града. Сроковете за завършване ще бъдат спазени и до началото на летния туристически сезон ще са приключили.  „180 лева с ДДС е цената за..

публикувано на 13.05.24 в 08:30

Експерт: Очакваме по-добър туристически летен сезон

Очаква се летният сезон да бъде по-добър от този през миналата година, но ръстът на туристите няма да е много висок.  Това прогнозира за БНР  Иван Грошев – председател на асоциацията на агенциите за входящ туризъм преди официалното откриване на сезона през следващата седмица. Очаква се най-големия брой туристи да бъде от Румъния, каза Иван Грошев. "От..

публикувано на 13.05.24 в 07:25

АПИ кандидатства с 16 концепции за интегрирано градско развитие по Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г.

 Агенция „Пътна инфраструктура“ кандидатства с 16 проектни идеи по Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“ по Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г. Общият бюджет на програмата е 3,6 млрд. лв., които се предоставят от Европейския фонд за регионално развитие. От тях предвиденият финансов ресурс за интегрирано градско развитие на регионите е..

публикувано на 11.05.24 в 08:31

Началото на "Фестивала на зелениката" в Странджа е днес, домакин е село Граматиково

"Фестивалът на странджанската зеленика" ще се проведе на 11 и 12 май. Домакин на 20-тото му юбилейно издание ще бъде малкотърновското село Граматиково, съобщи директорът на ПП „Странджа“ инж. Румяна Цвяткова. „ Празникът ще включва различни приключения за участниците. Сред тях ще са традиционните вече и много харесвани кулинарен конкурс,..

обновено на 11.05.24 в 08:20

В Черноморец отключиха морето на летния Никулден

В Черноморец днес отключиха морето. Това се прави по традиция в деня на летния Никулден. Денят започна с литургия в храма "Св. Никола". На нея присъстваха кметът на Черноморец Росен Деспов, зам.-кметът на община Созопол Андрей Николов, председателят на общински съвет Созопол Станимир Андонов, общински съветници, началникът на Военноморска база Бургас..

публикувано на 09.05.24 в 12:23