Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гларусът-проблем или емблема на Бургас?

Общински съветници искат мерки за ограничаване на популацията им

| обновено на 05.05.22 в 14:45
3
За мерки, ограничаващи популацията на гларусите, настояват общински съветници

Създаването на работна група, която да изработи мерки за ограничаване на популацията на гларусите на територията на Община Бургас предлагат общински съветници от ДБГ. Според Манол Тодоров и Стоян Грозев птицата създава няколко основни проблема в урбанизираната територия-шум, екскременти, риск от пренос на болести, има агресивно поведение, висок риск от сблъсък на самолети с техния вид.

„Не са единични случаите на нападения над гости или жители на град Бургас от агресивни екземпляри, които се опитват да се домогнат до храна. Имало е случаи дори да кацат в чиниите на хората по ресторантите. По този начин плашат и са неприятни за туристите, което води до финансови загуби за тези заведения,“ се посочва в докладната записка, с която съветниците са оформили предложението си. Те прилагат и опита на други европейски градове в борбата с птицата нашественик като Рим, където е въведена химическа стерилизация на пернатите и Остенде, Белгия, където чрез дрон се отбелязват местата с гнезда на гларуси, а градските власти заменят яйцата с изкуствени.

Добър пример е решението на Община Бургас да предприеме мерки за управлението на отпадъците и ограничи достъпа до контейнерите за смет, източник на изхранването на гларусите, посочват съветниците на ДБГ, но смятат, че трябва да се направи следващата стъпка, а именно изготвянето на план-програма с мерки за ограничаване на популацията на крайбрежната птица.

Гларусът променя поведението си и се вживява в ролята на хищник, посочват орнитолозите

Предложението им е бъде създадена работна група с участието на трима съветници, експерти от общината, еколози, РИОСВ, Областна администрация и неправителствени организации.

"Гларусът определено е проблем. Той се храни от места с повишен риск от зараза. Наблюдават се сериозни промени в тяхното поведение. Те вече са се вживяли в ролята на хищници. Не редки са случаите, когато преследват гълъби и други птици. Изтощават ги, догонват ги и ги убиват пред очите на деца и възрастни", посочва Петър Янков от Българското дружество за защита на птиците. По думите му първата стъпка за решаване на проблема вече е направена от Община Бургас, която инвестира в затворени контейнери за смет. Следва да се ограничи и достъпа на птиците до сметищата, за което има технически решения, но те не са никак евтини, добавя експертът:

"Третата стъпка е регулиране на самото размножаване чрез спиране на възможността да отглеждат малките си. Това, което се прави в страни като Гърция и Испания, където имат същия проблем-има си хора, които са обучени-те се качват на покривите с четчица и олио, намазват яйцата в гнездата, птицата не разбира, че зародишът вече няма да се излюпи, мъти, но малки не се излюпват. "

В защита на гларусите се обяви издателят, журналист и общественик Румяна Еманулиду, която живее на последно ниво в кооперация и от години наблюдава отблизо поведението на вида:


"Те не са по-досадни и нахални от човешкия вид, който става враг на цялата природа. Гларусите са чистачите на плажа, има полза от тях. Спасявала съм изпаднали малки гларуси, които отлитат, когато укрепнат. Не са били агресивни, а общуват миролюбиво и са доста интересни. Реакцията на общинските съветници ми се вижда доста емоционална, както е и моята, но си спомням, например, художничката Виолета Масларова колко беше тревожна, когато не ги виждаше и чуваше с месеци. За нея и за много хора Бургас без гларуси не е Бургас."

Сред личностите, носители на духа на Бургас, които Румяна Емануилиду е изследвала, е и Петьо Пандира. В статуията му на бургаския мост той е увековечен с гларус в ръка. Една от култовите му реплики е: "В Бургас бургазлии останахме само аз и гларусите." 


Повече чуйте в звуковите файлове. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Томина неделя е, последният ден от Светлата седмица

Днес е Томина неделя - с нея за православните християни завършва Светлата седмица. В първата неделя след Великден православната църква почита паметта на апостол Тома - един от 12-те Христови ученици, наричан Тома Неверни, тъй като се съмнявал във Възкресението. Апостол Тома е наричан неверни, защото когато мълвата за изчезналото от пещерата тяло..

публикувано на 12.05.24 в 08:53

Фестивал на хвърчилата за 17-тия рожден ден на Зелена Странджа

С фестивал на хвърчилата днес ще бъде отбелязан 17-тият рожден ден на Зелена Странджа. Празникът ще събере желаещите да се включат на хълмовете над квартал Банево в Бургас, носещи името Трите сестри. Сборният пункт е на площадката на селото, пред църквата в 11.00 часа.  Маршрутът, който ще бъде изминат пеша до върха, е общо 5 км. Той..

публикувано на 12.05.24 в 07:55

Започва ремонт на един от натоварените пътни участъци в Ямболско

Аварийно- възстановителен ремонт започва на един от натоварените пътни участъци в Ямболско. До средата на юни ще бъдат извършени кърпежи по пътя между селата Болярско и Бояджик. Лошото състояние на пътя срещу недоволството на хилядите жители от региона, стигна до блокадата на пътя.  Участъкът е с дължина около 8 км и по него всекидневно..

публикувано на 12.05.24 в 07:52
Снимката е илюстративна

АПИ: До обяд движението при км 263 на АМ "Тракия" в посока София е в аварийната лента

До 12 ч. днес движението при км 263 на АМ "Тракия" в посока София се осъществява в аварийната лента поради ремонтни дейности, съобщи Агенция „Пътна инфраструктура“.  Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост. 

публикувано на 11.05.24 в 10:33
Икона Св.Св.Кирил и Методий, РИМ-В.Търново

Православната църква почита паметта на светите равноапостоли Кирил и Методий

Българската православна църква почита паметта на светите равноапостоли Кирил и Методий. В епархиите в цялата страна се отслужват празнични литургии. Двамата братя са канонизирани като светци в края на девети век за превода и популяризирането на Библията и за разпространяване на християнството сред славяните. Първите сведения за празника са на Неофит..

публикувано на 11.05.24 в 09:25

В родното село на Стефан Караджа отбелязаха 184 години от рождението му

На Стефан Караджа - един от най-бележитите български герои беше посветен днешният ден в родното му село Стефан Караджово. Тук все още пазят родната му къща, която днес е превърната в музей, паметник на културата от национално значение. В местната над 250-годишна църква е съхранен и котелът, в който е кръстен Стефан Тодоров Димов. Цветя красят и първия..

публикувано на 11.05.24 в 08:42

В Ямбол РЗИ ще проверява обработените терени срещу кърлежи и комари

От Регионалната здравна инспекция в Ямбол ще направят проверки в петте общини на областта  за извършените обработки на тревни  и водни площи срещу кърлежи, комари и гризачи. Със затоплянето на времето и зачестилите валежи са се увеличили сигналите за наличие на кърлежи в паркове и затревени блокови пространства, оплаквания има и  за големи популации..

публикувано на 11.05.24 в 07:20