Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

"Ден до пладне" на 7-ми май

Снимка: архив

В Международният ден на радиото и телевизията, ето кои са основните акценти в предаването "Ден до пладне":

След като увеличиха заплатите на учителите, да се готвят ли и медиците, още повече след като 604 млн. лева ще се влеят в системата на здравеопазването в полза на пациентите и на медицинските специалисти.
Още един здравен акцент и тема с продължение - лечението на украинците избягали от войната. Как се случва то в доболничната помощ? 
С пристигането на първите туристи в Слънчев бряг, хотелиери ще започнат  да освобождават базите от настанените украински граждани. Част от тях са готови да работят в хотелите, има ли такава възможност?
Местен акцент, но провокиран от национален проблем - атаката срещу "Български пощи" повлия ли на работата на трите ТЕЛК комисии в Бургас?
Още един казус, той идва от съда -  вижда ли се краят на съдебната сага около имотите и терените в прословутата местност, придобила известност като летните сараи на Доган. 
Летният сезон наближава, но може ли да очакваме задръствания край Бургас и къде? 
Така започват серията от туристически акценти в предаването. Първата спирка е Лозенец, където вече работят част от обектите.Обещаващо ли е ранното начало на сезона там, ще чуем от кмета Георги Стоянов. Попитахме същото и колегата му от Созопол Тихомир Янакиев.
Бургаският музей започва разкопки на 4 обекта в региона през това лято. Кои са те - в последния час.
След 10 годишна пауза през седмицата изложба откри именитият фотограф Галя Ушева. Експозицията под надслов „Да откриеш свободата“ е в галерията на Дружеството на бургаските художници на „Александровска“ 22.
За финал два типично бургаски летни акцента - гларуси и бира. Ако едните макар и емблема създават поразии, то крафт бирата печели нови и нови почитатели. Тази, за която ще ви разкажа е вдъхновена от Странджа планина.
Това е предаването „Ден до пладне“. От 9 до 12 ч. - със Стефан Генчев и с мен, Калина Енчева

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Във връзка с ВиК ремонт временно се спира движението по ул. „Търговска“

Бургаската улица „Търговска“ (бивша ул. „Комлушка низина“) ще бъде затворена   за движение на пътни превозни средства в участъка от кръстовището с бул. „Захари Стоянов“ до вход-изхода за магазин „Мосю Бриколаж“. Това ще се случи за периода от 19.00 часа на 07.10.2022 год. до 05.00 часа на 08.10.2022 г, както и от 19 часа на 08.10.2022 год. до 05.00..

публикувано на 06.10.22 в 15:30

Лошите новини след преброяването: топим се, намалява работната ръка

Намалява броят на хората в трудоспособна възраст в област Бургас, показват данните от преброяването. Единствената община с положителен прираст в региона е Несебър. Оправданието „не мога да си намеря жена“ не важи за мъжете от областта. В региона на 1 000 жени се падат по 930 мъже. Или, обобщено, има свободни поне 13 820 жени, според..

публикувано на 06.10.22 в 15:13

Осиновителска кампания за кучета тази неделя в Бургас

Осиновителска кампания организира Приютът за безстопанствени кучета на Община Бургас. Инициативата е  под надслов „Любовта няма порода“, а нейни инициатори са Община Бургас и партньорски организации. На 09 октомври, неделя, от 10:00 до 14:00 часа в Морската градина до Пантеона  всеки ще има възможност да се срещне отблизо с харесано от него..

публикувано на 06.10.22 в 14:35

Добрата новина след преброяването: Бургас на второ място по млади жители у нас

Област Бургас е на второ място у нас по най-висок дял на младо население в страната, след региона на Сливен. Това е една от малкото положителни тенденции, на фона на негативните демографски данни, очертали се след последното преброяване.  С 8,5% е намаляло населението на област Бургас „Едната положителна тенденция е, че няма нови..

публикувано на 06.10.22 в 12:54

НАП: Сезонните работници се осигуряват здравно сами

Сезонните работници, които не започват друга работа след приключване на летния сезон или се регистрират на трудовата борса без право на обезщетение, трябва да плащат здравните си осигуровки сами. Срокът за внасяне на здравните вноски е до 25-о число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят. За целта сезонните работници, както и безработните,..

публикувано на 06.10.22 в 10:48

Асен Меджидиев: Ще има 600 лева към заплатите на РЗИ, но само за октомври (ОБНОВЕНА)

По 600 лева средно увеличение на заплатите, но само за октомври ще получат служителите на Районните здравни инспекции в страната. Това временно решение обяви в Бургас здравният министър д-р Асен Меджидиев: „ Намерихме временно решение за спешната помощ след обещанието преди 15 дни. След като Министерството на здравеопазването подсигури 10..

обновено на 05.10.22 в 21:16

Затварят уличката срещу спирката в Черноморец

Улицата между автоспирката в град Черноморец и парка ще бъде затворена за движение на автомобили. Това информират от Община Созопол. От 6 октомври автобусите ще спират на   ул. Дружба №7. Това се налага поради започналите ремонтни дейности по спирката. 

публикувано на 05.10.22 в 16:14