Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

РЗИ - Бургас: Предприети са мерки след случая на остър хепатит при дете, очакват се резултатите от изследванията

До дни се очакват резултатите от пробите на детето с остър хепатит, лекувано в болница в Бургас, съобщават от РЗИ-Бургас. 

Детето, което е на 5 години, е постъпило в Инфекциозното отделение на Университетската многопрофилна болница за активно лечение с обща отпадналост и завишени чернодробни ензими, съобщи заместник-директорът на здравното заведение д-р Светослав Тодоров:

"Изпълнявайки наредбите на здравното министерство и РЗИ са изпратени проби към националната референта лаборатория за отхвърляне или потвърждаване на този остър хепатит с неясна етиология. Лечението е протекло без усложнения. Детето е изписано в задоволително състояние с терапия за дома и проследяване съответно. Нищо по-специфично няма на този етап. Лечението включва защита за черния дроб, симптоматично повлияване с медикаменти, ако има гадене, повръщане, диария."


Извършена е дезинфекция на детската градина, която е посещавана от 5-годишното дете, боледувало от остър хепатит в Бургас. Наблюдават се контактните лица, съобщиха от РЗИ – Бургас.  

Необходимите изследвания са изпратени до Националния център за заразни и паразитни болести и се очакват резултатите, които да потвърдят или отхвърлят, че става въпрос за инфекцията с неизвестен произход, регистрирана в няколко европейски страни, коментира д-р Мирослава Киселкова от РЗИ - Бургас:

„Тук нямаме конкретен причинител, няма как да се вземат някакви по-конкретни мерки, освен да се наблюдават контактните на детето и да се направи една по-щателна дезинфекция. Все още набираме информация за този хепатит, и в световен мащаб е по същия начин, няма как да предвидим как ще се случат нещата тук. Нямаме данни детето да е увредено или да има някаква друга патология, затова смятам нещата ще се развият съвсем благоприятно!“ 

Изследванията на пробите, взети от детето, лекуващо се от остър хепатит в бургаската болница, показват, че не се отнася за хепатит от познатите досега видове на този вирус. Това заяви пред БНР д-р Тенчо Тенев, завеждащ националната референтна лаборатория "Хепатитни вируси" към Националния център за заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

В момента се изчакват резултатите от допълнително проведените изследвания, които ще бъдат готови в утре, допълни доц. Любомира Гломб, която оглавява отдел "Вирусология" на центъра. Тя не очаква в България да се появи сериозно огнище на новия вид на хепатит, регистриран в началото на миналия месец във Великобритания




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Обсъдиха сътрудничество в областта на медицината с посланика на Куба

Посланикът на Република Куба в България Нейно Превъзходителство Мариета Гарсия Хордан е на двудневно посещение в Бургас. Днес тя се срещна с кмета Димитър Николов в неговия кабинет. Двамата се обединиха около мнението, че има потенциал за развитие на нови връзки и възможности, за търсене на общи интереси в различни сектори. Посланик Хордан предложи да..

публикувано на 18.06.24 в 16:23
Белодробната болница в Бургас

Безплатни прегледи за туберкулоза в Белодробната болница на Бургас

Седмица на отворените врати ще се проведе в  Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания – СБАЛПФЗ - Бургас. Идеята е  превенция и контрол на туберкулозата.  Затова и в  периода от днес до 21 юни 2024 г. от 10.00 до 16.00 часа  ще се извършва  скрининг на риска за туберкулоза чрез анкета и  консултации.  На..

обновено на 17.06.24 в 08:50
Снимката е илюстративна

Безплатни прегледи за туберкулоза в Ямбол

Безплатни прегледи и изследвания за туберкулоза ще се извършват от днес до петък в белодробното отделение  на ямболската болница  „Свети Пантелеймон“.  Прегледите ще се извършват  от днес до  21 юни, от 12:00 до 15:00 часа, уточняват от лечебното заведение. Изследванията  е в рамките на Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в..

публикувано на 17.06.24 в 08:43

Искат заплатите на медиците да се вържат към средната заплата в страната

Лекарският съюз ще постави пред новата власт искането си за обвързване възнагражденията на медиците със средната работна заплата в страната. Досега това ставаше на база предоговаряне на колективния трудов договор.  Той обаче изтече през април, а нов все още няма. На фона на буксуващите преговори между болнични директори и синдикати, от..

публикувано на 17.06.24 в 08:30

В Бургас отличиха кръводарители

В Световния ден на безвъзмездния кръводарител регионалната структура на БЧК в Бургас и Отделението по трансфузионна хематология към областната болница отличиха 20 дарители, които са били активни миналата година. Направените кръводарявания за 2023 година са 8400.  Хирургично излекуваните пациенти, за които са използвани кръвни продукти са 3932,..

публикувано на 14.06.24 в 13:10

Акция за безвъзмездно кръводаряване организират в Ямбол

Акция за безвъзмездно кръводаряване организират днес в Ямбол областната структура  на Българския Червен кръст и Кръвния център в областната болница. Инициативата е по повод Световния ден на безвъзмездния кръводарител , който се отбелязва на 14 юни.  Желаещите да дарят кръв могат да го направят от 9 до 13 часа в Кръвния център. Възрастовата граница е..

публикувано на 14.06.24 в 08:43

Три деца в УМБАЛ Бургас спешно се нуждаят от кръводарители

Три деца, настанени в УМБАЛ Бургас, се нуждаят от големи количества кръв за преливане. Две са в тийнейджърска възраст, а едното - на 4 години. И при трите причината не е инцидент, а заболявания и операции, които налагат спешно кръвопреливане. Отделението по трансфузионна хематология на болницата е осигурило нужните количества както от собствени..

публикувано на 07.06.24 в 11:13