Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Връчиха наградите в деветия литературен конкурс „Море”

Снимка: Община Бургас

Връчиха наградите в деветото издание на Националния литературен конкурс „Море”. Той е организиран от народно читалище „Св. св. Кирил и Методий 1985” със съдействието на Община Бургас. 

Участниците в конкурса са от цялата страна на възраст от 15 до 25 г. Тази година, след предварителната селекция журираните творби наброяваха 201.

Церемонията се състоя на открита сцена на ул. „Алеко Константинов". Сред гостите уважили празника бяха г-н Тодор Иванов - зам. областен управител, област Бургас и г-жа Диана Саватева - зам. кмет култура, туризъм и спорт, община Бургас.

Голямата награда тази година бе присъдена на 25-годишния Стефан Прасков от София. Той получи статуетка, парична и предметна награда, а издателска къща „Знаци” ще отпечата стихосбирка. Специалната награда „Стихотворение – текст за песен“ се присъди на Димитър Драганов, който е на 22 г. от Велико Търново.

В категория "поезия" първото място е за 21-годишния Марио Савчев от София. Второто място е за 23-годишния Александър Арнаудов и от София, а трето място грабна Никол-Валери Тошева на 15 г от София.

Грамота и предметна награда за отлично представяне в категория „Стихотворение - текст за песен“ получават: Александра Петкович, 18 г. от Видин; Виктория Димитрова, 24 г. от Раднево; Ана-Мария Димитрова, 23 г. от  Сливен и Виктория Кожухарова, 17 г. от Бургас.

В категория "есе" първо място завоюва Божидара Бойчева на 18 г. от Гоце Делчев за „Измечтано море“. Второ място е за Адриана Ангелова на 16 г. от Видин за „Всеки един строи кораба на своя живот и сам по себе си светът е една огромна корабостроителница“. Третото място грабна Катерина Кацарова на 18 г. от София с есето „Морето и нимфите”.

Тази година се присъждат две поощрения в категория „Есе“: Паула Милчева на 16 г. от Бургас и Теодора Денева на 25 г. от Поморие.

По традиция журито се избира от утвърдени имена в литературния живот от Бургас и страната. Председател е д-р Иван Христов, с членове Катерина Стойкова, Румяна Емануилиду, и композиторът Георги Милтиядов. Музикантът определи специалната награда „Стихотворение – текст за песен”.

Всички отличени получиха и последния сборник „Бургаско синьо“ с отличените творби за 2016 и 2018 година. Композиторът Георги Милтиядов подари свои дискове на участниците с грамота за „Отлично представяне“ в категория „Стихотворение – текст за песен“.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стойчо Кьосев: Словото има магическо присъствие

Инициативата „Бургас-град на словото“ вече има свое лого. Изработен е и шрифта, с който ще се изписват емблематични изрази и фрази на поети, писатели и философи в морския град. Те ще могат да се видят на банери, по автобусни спирки и на ключови места в центъра и в жилищните комплекси. Идеята е на Клуба на философите в Бургас и се..

публикувано на 24.05.24 в 14:40

Петя Димитрова стана "Млад художник на годината" в Бургас

Петя Димитрова стана „Млад художник на годината“ в Бургас. Наградата е учредена на името на изявения творец Руси Стоянов. Димитрова е номинирана за трети път. Тя е родена във Варна, но от 20 години твори в Бургас. „За мен това е изключителна отговорност. Руси Стоянов е много важен творец, не само за културата на Бургас. Аз като чужд..

публикувано на 24.05.24 в 13:22

Изтича крайният срок за творбите в "Приказни истории с БНР Бургас"

Изтича днес крайният срок за подаване на творбите за участие в литературния ни конкурс „Приказни истории с БНР Бургас“. През септември ще бъде отпечатана осмата ни книжка - сборник, обясни Мариана Рачева, експерт „Реклама“ в общественото радио. „Тази наша инициатива е вече осма поред, защото приказните ни истории ще имат своето осмо издание. До 24 май..

публикувано на 24.05.24 в 09:55

Празнични събития в Сливен за 24 май

Денят на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост – 24 май в Сливен ще започне с празнично шествие на ученици от сливенските училища и ще продължи с общоградска тържествена церемония. В общините Нова Загора, Котел и Твърдица също са предвидени празнични ученически шествия, концерти и програми...

публикувано на 24.05.24 в 08:51

Бардът Асен Масларски гостува с авторски концерт в Бургас

Асен Масларски ще гостува в Бургас с авторския си концерт „Бардът“. Той ще се проведе в клуб „Модерен театър“ на 29 май от 19.30 ч. Проявата е част от XVIII – тото издание на Международния литературен фестивал „Свято слово“.   Със събитието музикантът, поет, композитор и радиоводещ Асен Масларски отбелязва своята 65-годишнина. Той..

публикувано на 23.05.24 в 12:01

Община Бургас отличи 22 творци и екипи на културни институции (ВИДЕО)

Община Бургас отличи 22 творци и екипи на културни институции по повод 24 май. Събитието в навечерието на празника по традиция е на "Флората". Водещ бе певецът Стефан Илчев, който изпълни и емблематични песни от репертоара си, с които поздрави хората на културата и изкуството.  "Когато на едно място са събрани толкова бургаски творци няма по какъв..

обновено на 22.05.24 в 21:19

Откриха представителна изложба на възпитаници на ямболското училище "Св. Климент Охридски"

В навечерието на Деня на българската просвета и култура възпитаници на иновативно средно училище „Св. Климент Охридски“ подредиха свои творби в Дома на науката и техниката „Джон Атанасов“ в Ямбол. Идеята е изложбата да стане традиционна. В експозицията са показани творби правени през последните две години на ученици от 1 до 12 клас в многообразие..

публикувано на 22.05.24 в 20:24