Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Станка Новакова от СБУ: Догодина ще има промяна във формата на матурите


Промени в учебните програми в начален курс са необходими, заяви Станка  Новакова, зам.-председател на Синдиката на българските учители в Бургас.Резултатите на четвъртокласниците тази година на матурите  се доближават до миналогодишните, затова не са толкова тревожни. Те обаче показват, че у децата няма изградено практическо мислене:

"Нашите програми са насочени към натрупване на знания, нашите ученици в състезания на Програмата за международно оценяване на учениците (PISA) се нареждат на задни позиции, защото у тях няма изградено практическо мислене. В тази насока вече се работи, но вероятно колегите от МОН, които са правили тестовете, не са успели да ги вкарат. Има някакви наченки на започнала работа, но ще се усъвършенства, ще се направят срещи. Догодина при всички случаи ще има промяна във формата на матурите не само за четвърти клас, а изобщо. Материалът ще бъде така структуриран, за да се работи за практически умения у децата. 

Резултатите никак не са лоши по български език, 70 процента от децата  по думите на министър Николай Денков са успели, допълни Новакова.

Днешното дете е дигитално дете, ако го попитате на английски нещо във фейсбук, ще го каже. Но пожарникар..- да не се сети, че е професия, нямат умения за практически съждения. Научени са на готово, не влагат усилия."

Според Станка Новакова трябва да се промени и самата тестова форма на изпитване. Тя подчерта,че тази година онлайн обучението е било по-добре организирано, но е невъзможно да няма пропуски, защото в уязвимите групи много деца не са имали интернет и устройства,въпреки положените сили от община и институции.

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:


По публикацията работи: Десислава Златева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Летен хъб за младежи“ ще се проведе в Бургас

„Летен хъб за младежи“ ще се проведе в Младежкия  международен център в Бургас, съобщават от Общината. В него може да се включат ученици  от 10 до 14 години. Летните активности ще започнат на 1 юли и ще се провеждат всеки делничен ден от 10.00 до 12.30 часа, а целта е развитието на талантите и повишаване мотивацията за учене у младежите по един..

публикувано на 27.06.24 в 15:19

Включват ученици в изследователски проекти с български учени

Над 5000 ученици с интерес към науката от 150 училища в страната ще могат да се включат в научно-изследователски проекти съвместно с утвърдени учени. Това става възможно чрез нова национална програма „Образование с наука“, одобрена от правителството. Целта е в училищата да се използва потенциала на академичните среди в дейности с..

публикувано на 27.06.24 в 07:45

Бъдещи първокласници усвоиха правилата за безопасно движение по пътищата

Малчугани от детска градина “Звездица Зорница”, които есента ще бъдат първокласници показаха, че вече знаят правилата за безопасно движение по пътищата. Инициативата е на Община Бургас, на Областната дирекция на полиция и на Областната администрация, съвместно с инспектор Хитами.    Различни групи от бургаската детска градина „Звездица..

публикувано на 26.06.24 в 13:05

Панорама на образованието започва в Сливен

Панорама на образованието ще се проведе днес в Сливен. На нея ще бъдат представени местни профилирани, професионални гимназии и средни училища, които ще извършват прием след 7 клас.   Във форума са поканени да участват Инженерно-педагогическият факултет и Колеж - Сливен към Техническия университет - София и Филиалът в Сливен на Медицинския..

публикувано на 26.06.24 в 09:02

Документите за факултет по фармация в Бургас вече са в Агенцията за оценяване

В Националната агенция за оценяване и акредитация днес са входирани документите, с които стартира процедурата за създаване на факултет по фармация в университет “Проф. д-р Асен Златаров”. Това съобщи на страницата си в социалната мрежа кметът Димитър Николов. "На Еньовден направихме важна крачка за висшето образование! Да си пожелаем..

публикувано на 24.06.24 в 17:01

Безплатни курсове за деца по компютърно програмиране в Бургас

Безплатен курс по програмиране със Scratch се организира в Бургас за ученици от 6 до 12 години – „Coding Kids Burgas“. И тази година курсът ще се проведе в лятната ваканция в периода: 08.07.2024 - 28.07.2024. „Чрез „Coding Kids Burgas“ имаме амбицията да запалим любопитството на младежите към технологиите, да им помогнем да усвоят нови умения и да ги..

публикувано на 24.06.24 в 14:12

Министър Цоков подкрепи създаването на открито зелено пространство в бургаски ВУЗ

Министърът на образованието и науката проф. д-р Галин Цоков подкрепи създаването на открито зелено пространство, предназначено за изнесени обучения занятия в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“. Министърът е посетил ВУЗ-а по повод Шестата научно-практическа конференция „Образование за бъдеще – приемственост и перспективи“ и Майсторски клас..

публикувано на 24.06.24 в 10:44