Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Православната църква почита днес Свети Дух

Свети Дух

Празникът се отбелязва винаги на 51-ия ден след Великден, ден след Петдесетница (този ден се счита за рожден на Христовата църква) и е винаги в понеделник.

На този ден православната църква почита Светия Дух, третото лице на Светата единосъщна и неразделна Троица. Светият Дух в християнската традиция е изобразяван винаги като гълъб.

Празникът поставя край на цикъла от Великденски празници. 

Според народните вярвания след Петдесетница започва Русалската неделя (седмица), която трае от понеделник до събота. Основното за празничния цикъл е вярването, че през Русалската неделя идват русалии, които са нечисти, вредоносни сили.

През седмицата се спазвали много забрани - не се спи през деня и особено на открито, не се ходи без път през полета и ниви, за да не се стъпи върху трапезата на русалиите, защото това водело до болести. Основната защита срещу тях била стръкове от пелин, който хората носили по дрехите си. Причината е, че миризмата му отблъсквала съществата.

Вярвало се също, че русалиите можели и да излекуват от болести, както и да помогнат за по-добра реколта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Превенцията трябва да е водеща при решаването на проблема с райския газ

За противодействието на широкото разпространение и употреба на райския газ сред подрастващите не са достатъчни само наложената с новите разпоредби пълна забрана и предвиденият за спазването им контрол . Необходима е и превенция , която може да бъде осъществявана и чрез различен тип комуникация за разясняване на рисковете и последиците..

обновено на 28.09.24 в 15:34

Ремонт на зала "Младост" със СПА и фитнес, отвън водна площ и биоградина

Жителите на комплекс "Славейков" първи имаха възможност да видят проекта за ремонт на зала "Младост" и преобразяване на района около нея. Той бе представен с допитване до хората за това кои идеи одобряват и какво те биха предложили, за да бъде по-функционално и полезно за самите тях околното пространство. Залата е вече оградена, а ремонтът й започва..

обновено на 28.09.24 в 14:51
Тихомир Янакиев

Започват основни ремонти на централни улици в Созопол

Кметът на Община Созопол Тихомир Янакиев подписа споразумения между Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Община Созопол за реализацията на три проекта на обща стойност 1 565 000 лева, съобщиха от пресцентъра на крайморската община. Първият е за изграждане на уличен водопровод и улична канализация в местността Мисари в..

публикувано на 28.09.24 в 12:20

Училище "Петко Росен" отбеляза Европейския ден на спорта

Бургаското Средно училище „Петко Росен“ отбеляза вчера Европейският ден на спорта – 27 септември, с разнообразни активности и специални гости. В сутрешната гимнастика се включиха плувецът рекордьор Цанко Цанков и гимнастичката  Валерия Дочева. Краят на сутрешната част бе отбелязан с право хоро, в което се включиха всички присъстващи. През..

публикувано на 28.09.24 в 12:06

Държавата ще дава близо 500 000 лв. годишно за борба с домашното насилие

Държавата ще предоставя близо половин милион лева годишно за мерки за борба с домашното насилие. Това предвижда националната програма за превенция и защита от домашното насилие до 2026 година. Програмата включва мерки, които трябва да предприемат всички отговорни институции за превенция и защита от домашно насилие.  Предвиждат се няколко мерки -..

публикувано на 28.09.24 в 10:01

Нито един кандидат за управител на медицинския център в Елхово

Нито един кандидат не е подал документи за участие в обявения от община Елхово конкурс за управител на медицинския център в града, затова срокът за кандидатстване е удължен до 18 октомври. Кризата с липсата на медицински кадри в малките  и особено пограничните общини продължава да се задълбочава, показват данните през последните години...

публикувано на 28.09.24 в 08:14

Бургаският мост ще свети в златно в подкрепа на децата с онкохематологични заболявания

Емблематичния бургаски Мост ще бъде осветен в златно три вечери, на 27, 28 и 29 септември в подкрепа на децата с онкохематологични заболявания, съобщиха от Община Бургас.  Септември е международно признатият месец за осведоменост за рака в детска възраст. Годишната възможност да се разкаже на обществото за въздействието на тази коварна болест върху..

публикувано на 27.09.24 в 17:45