Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

На Алепу нямало да леят бетон за глемпинга

От фирмата обявиха, че протестът обслужва интереси

Снимка: Димитър Димитров

„Няма да излеем нито килограм бетон, а засега само сме поставили скарите за палатките“, коментира за БНР-Бургас Димитър Димитров, представител на фирмата-инвеститор, която изгражда глемпинга в местността Алепу край Созопол. Според него протестът срещу строежа на луксозния къмпинг обслужва нечии интереси.

В началото на деня стана ясно, че Регионалната инспекция по околната среда и водите-Бургас е спряла процеса заради нарушения. Имотът попада в две защитени зони, но причина за прекратяване на работата е неизчакване на Оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС), каза за БНР-Бургас Зинка Стойкова, временно изпълняващ длъжността директор в РИОСВ-Бургас.

Димитров заяви, че само и единствено са поставени скарите за бъдещите луксозни палатки, а заради забраната за дейност няма да бъде извършено нищо друго преди излизането на ОВОС. Той намекна, че протестът бил в защита на интереси на „някой, който си е харесал мястото и иска да изгради поредния бетонов замък с басейн на първа линия пред морето.“


Той намекна, че протестиращите са „близки до бивш общински съветник от Бургас“, но отказа да спомене конкретно име.

Работата ще бъде спряна, докато не излязат резултатите от ОВОС, категорична е Зинка Соколова. Димитър Димитров обяви, че вече е нает адвокат и спорът ще бъде пренесен в съдебната зала.

„Глемпинг“ идва от английските думи glamour (блясък) и camping (къмпинг). Съчетават се всички удобства на хотелския начин на почивка, но сред природата, в големи луксозни палатки, санитарни възли, електричество и топла вода.

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ВиК дружествата да се разформироват и да се създадат общински

ВиК дружествата трябва да бъдат разформировани и да бъдат създадени общински дружества, които да са бенефициенти на проектите. Идеята лансира кметът на Поморие Иван Алексиев, който втвърди позицията си по темата след като в курортния град се стигна до напрежение сред местни хора и туристи заради непрекъснати ВиК аварии в продължение на две седмици...

публикувано на 07.08.22 в 16:30

Награждават 4 спасители в Несебър

Благодарствени грамоти на спасители, предотвратили инциденти с удавяне в морето, сред които и с три деца, ще бъдат отличени от 18.30 на плажа в Несебър. Те ще получат отличията от председателя на Националната комисия по водно спасяване и член на Националния съвет на БЧК доц. Стоян Андонов.   С тарши-спасител Владимир Запрянов и  морските..

публикувано на 07.08.22 в 09:53

Консултации за определяне на ръководство и състав на РИК-Бургас днес

Консултации за определяне състава и ръководството на Районна избирателна комисия-Бургас за провеждане на избори за народни представители на 2 октомври ще се проведат днес в Областната администрация. Началото е в 11 часа в заседателната зала.  В консултациите участват парламентарно представените партии и коалиции в 47-мо Народно събрание:..

публикувано на 07.08.22 в 09:07

Правят оглед на плажа в Царево, където бе намерен предмет, наподобяващ мина

Оглед се очаква да бъде извършен днес на Централния плаж на Царево, където вчера във водата в близост до брега бе открит пластмасов предмет, наподобяваш противопехотна мина. Районът е отцепен от служители на МВР. Военнослужещи ще извършат разузнаване и, ако се налага – последващи действия за обезвреждане, уточняват от Министерството на отбраната...

обновено на 07.08.22 в 08:06
Мая Манолова

Мая Манолова иска ревизия на ВиК Бургас

Ще настояваме за ревизия на ВиК холдинга защо е отказано кредитиране на ВиК Бургас за инвестиции. Това коментира пред БНР-Бургас лидерът на платформата „Изправи се.БГ“ Мая Манолова. Именно това беше посочено като една от причините за поскъпване на водата в Бургас. В този холдинг бяха инвестирани 1 млрд. лв. държавни пари, коментира Манолова.  "Същия..

публикувано на 06.08.22 в 14:53

Българските консулски служби в Русия не са преустановили прием на документи

Към момента приемът на документи и тяхната обработка в консулските служби на България на територията на Русия не е преустановен. Процесът е забавен заради намаляването на техническия състав. С приоритет се обработват спешни и хуманитарни случаи, съобщава БТА, като се позовава на Министерството външните работи у нас. Изявлението на външното ведомство е..

публикувано на 06.08.22 в 13:33

Ремонтират емблематичната за Сливен часовникова кула

Емблематичната за Сливен часовникова кула на сградата на общината ще бъде ремонтирана, съобщи заместник-кметът Камен Костов. Ремонтните дейности ще обхванат и части от южната фасада на сградата. Срокът, определен за ремонтните дейности е 50 календарни дни.  Високата 53 метра часовникова кула ще бъде пребоядисана и ремонтирана по алпийски способ...

публикувано на 06.08.22 в 11:33