Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лято 2022: Поморие се пълни с туристи

Плажовете и цените привличат летовниците, паркирането им е проблем

| обновено на 06.07.22 в 16:14


Добър старт на летния сезон обявиха от община Поморие. Очертава се постепенно възстановяване на туристически сектор като реализираните нощувки се очаква да достигнат между 60 и 80% от тези през силната 2019-та година, сочи още анализът на морската община. Освен на българи, курортът този сезон ще разчита на поляци и румънци. Кметът Иван Алексиев посочи:

"На фона на останалите ни конкурентни морски градове в Поморие в момента има най-много туристи. Индикациите са за един хубав, силен сезон. Българи има и чужденци. Също така и руснаци, което за нас е добре. Нищо че са собственици на имоти, те са гости на този град. Идват за месец-два, оставят си парите тук и си заминават. Идват повече да почиват, отколкото да живеят тук."


Имаме платени паркинги с определени цени, ако туристите искат да си оставят автомобилите, но има паркоместа и за свободно паркиране, добави градоначалникът. 

Зоните за кратковременно платено паркиране са обособени пред Община Поморие, Райнния съд, ВиК, до пансионата, стадиона и историческия музей. Зоната работи от 8:00 ч .- 18:00 ч., шофьорите са с право на паркиране до 2 астрономически часа, на цена от 1,00 лв./час. Платените паркинги  струват 2 лева на час и 12 лева за 24 часа. Всички свободни за паркиране места в града са разграфени, а тези, които са с платено преференциално паркиране са обозначени с надпис „Платен абонамент“, уточняват от общината. На територията на града работи и „Паяк“. Нарушителите ще бъдат извозвани на Паркинг „Нео Анхиало“ - пред сградата на общината. За всеки час от престоя там собствениците ще заплащат по 2 лева и  50 лв., за да си я вземат. Освобождаване на блокиран автомобил от скоба ще струва 25 лева. Безплатните паркинги за туристите са до бившия Лимонаден цех на улица "Княз Борис I" и до манастира „Свети Георги“ по улица „Железничарска“.


Въпреки това паркирането остава проблем за летовниците, показа анкета на БНР-Бургас. В същото време Поморие запазва профила си на семеен курорт, а туристите са привлечени от спокойствието, красотата на плажовете и добрите цени на местата за настаняване и в заведенията. Мнозина почиват за поредна година в града, а не малко са и хората, които след подобен престой са избрали да закупят имот в курорта. 

Повече чуйте в звуковите файлове.  


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

НАП напомня: Остават шест дни за подаване на коригиращи данъчни декларации

На 30 септември изтича срокът за подаване на коригиращи данъчни декларации от физическите и юридическите лица, съобщават от НАП.  Те имат възможност еднократно да коригират данните, които са посочили в годишната си декларация за облагане на доходите на физическите лица или във формуляра за облагане с корпоративен данък по чл. 92 от ЗКПО на..

публикувано на 24.09.24 в 10:50

Форум за социално предприемачество ще се проведе в Бургас

Форум за социално предприемачество и стартиране на собствен бизнес в България ще се проведе в Бургас през тази седмица. В него могат да участват  всички български граждани и бежанците, живеещи на територията на страната. Той се организира от Кариерния център на Фондация „Благотворителна католическа организация Каритас Витания” в Бургас съвместно..

публикувано на 24.09.24 в 08:30

Прецизират механизма за субсидия на транспортни фирми

Община Бургас е включена в списъка с общини, попадащи в граничните и планински райони и могат да кандидатстват за субсидиране на междуселищни автобусни линии. Те са от общинската, областна и републиканска транспортни схеми. Заради пропуски се налага прецизиране на приетия механизъм за разпределяне на субсидиите, покриващи загубите на фирмите..

публикувано на 24.09.24 в 08:10

Предстои уикенд „Бургас без граници"

Бургас ще бъде домакин на грандиозното събитие, което ще изпълни пространствата с поредица активности, на хора над 50-годишна възраст, от 22 до 27 септември. Акцент в "Бургас без граници" ще бъде Европейският фестивал по гимнастика за хора над 50-годишна възраст - Golden Age Gym Festival 2024 ще стартира на 22 септември. Началото ще бъде дадено с..

публикувано на 20.09.24 в 14:25

Депутатите приеха промени в Закона за туризма

След прегласуване на първо четене бяха приети и промени в Закона за туризма. С тях се уреждат реда и критериите за обявяване на един курорт за национален. Това ще става с решение на МС по предложение на министъра на туризма, като заявление до него трябва да подават общините, на чиято територия или част от нея са курортите. "За" гласуваха 83-ма народни..

публикувано на 18.09.24 в 15:52

НАП провери над 4000 търговски обекта по Черноморието

Над 4 000 търговски обекта по Черноморието се проверили от Националната агенция по приходите от края на юли до средата на септември. Служителите на приходната агенция са съставили над 1 000 акта предимно на заведения за хранене, дискотеки, барове, атракциони, магазини за хранителни стоки по морето. В преобладаващия брой от нарушенията е..

публикувано на 18.09.24 в 13:45

Очаква се МС да одобри компенсация на разходите на бизнеса за ток

Очаква се служебният кабинет да одобри промени в програмата за компенсиране на разходите на бизнеса за ток до края на годината.  В дневния ред на правителственото заседание е и обсъждане на промени в закона за държавния бюджет за тази година. Програмата за компенсации на ток за бизнеса до края на годината беше одобрена от правителството в края на юли..

публикувано на 18.09.24 в 07:33