Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поколение Z в социалните мрежи

снимката е илюстративна
Снимка: freepik

Поколение Z са младежи с визия, цел и посока. Те са различни, търсещи, скептични. Успешно съчетават своето самоусъвършенстване със забавлението.  Те са умни, индивидуалисти, ценят многообразието и равенството. 

В това е категорична Десислава Радева. Тя е психолог и работи с младежите от Поколение Z от 5 години. 

„Поколението е изключително добро. Наистина е поколението на различните хора. Младите, които се опитват да търсят решение на конкретен проблем. Имат добра интуиция. Имат интерес към новото, към истинската информация, проверяват я от различни източници. Поне според мен, търсят някакво усещане  за удоволствие сега в този момент." 

Това ги отличава от предните поколения, при  които забавлението е отложено някъде напред във времето.

Амели Фьорстер от Германия, която представя  предното поколение Y, е на мнение, че младежите вземат решения относно потреблението на социалните медии много по-конкретно, отколкото нейните връстници.

"Поколение Z смята, че няма живот без социалните мрежи. Facebook има голямо влияние върху техния живот, за това как общуват с хората, как правят снимки, как се справят с поверителността, как намират модели за подражание."

Типични представители на тази генерация са изпълнителите от вокален ансамбъл „Фортисимо“ Ина Мархолева, Кристиан Грънчаров и Стефан Куманов. 

Те потвърждават, че са израснали на границата между реалните игри с приятелите от квартала и пред компютърните виртуални светове. 

„Ние сме от поколението, което влиза в социалните мрежи, за да загубим малко време, да погледнем нещо смешно, нещо, което те ободрява. Може би поколението преди нас (не искам да казвам по-възрастните) влизат именно с цел да научат нещо. Но по-скоро се впускат в клюките, в търсенето на жълтите статии, които доста често са напълно неверни новини", разсъждава Стефан. 

Но и младежите вече осъзнават, че са все по-зависими от социалните мрежи. Все по-трудно им е без Facebook, Instagram, Twitter, а вече и  TikTok.

„Социалните мрежи притъпяват всякакви чувства. Защото ние живеем във виртуален свят. Дори по празници, по семейни сбирки, вместо да отделяме по-голямо внимание на семейството си, на хората, които обичаме и да го показваме това нещо, ние гледаме да се снимаме за Facebook, за Instagram. Нека показваме колко сме щастливи. Това разеденява хората и това е огромен минус на социалните мрежи", допълва Стефан.

Това наблюдава и детският психолог Десислава Радева. Тя е мнение, че онлайн общуването не води до сближаване между хората, а точно обратното. 

"Изключително важно е да бъдат във връзка. Но да бъдат в тази виртуална връзка. Хората стават все по-отдалечени едни от други, все повече (особено младите хора) през своите устройства се опитват да докарат всичко, което искат до дома си и до себе си. Вместо да излязат и да отидат някъде и да се срещнат някъде. Това води до ограничаване, отколкото до сближаване, до връзка между хората. Води до една невъзможност за поставяне на граници – къде съм аз, къде е другият.  Може би е добре по някакъв начин да бъдат ограничени", споделя психологът.

Друг проблем е, че младежите представят себе си в социалните мрежи по един много различен начин. Опитват да изживяват своите фантазии, своите желания, своята по-добра или желана част от себе си. Но не се опитват да го правят в реалния живот, а в това дигиталното пространство. Според психолога, тази виртуална реалност може да доведе до такива обърквания на мозъка, че човек действително да не знае кое е реално и кое въображаемо.

Сърбинът Йован Дукич наблюдава и друг проблеми при използването на социалните медии. Инфлуенсърите налагат стереотипа, че са щастливи и успешни. А това не винаги е така. Това обаче кара обикновените младежи да се фокусират върху това, което нямат, вместо да са доволни от това, което притежава.

Психологът Борис Савов алармира, че дигиталната среда и стоенето пред екрани е изключително вредна за децата в ранна детска възраст. Научно доказано е, че крият рискове за психическото развитие, а и за физическото. 

"Оказва се, че тази среда, която е т.нар. „дигитална“ е доста вредна за децата в ранна детска възраст. Вече е научно доказано, че крият рискове за психическото развитие, а и за физическото.

Тези рискове могат да са свързани с нарушения на развитието на когнитивните функции. Това, което наблюдавам в работата си, е общо изоставането в развитието", споделя Савов.


Но Савов уточнява, че няма такава опасност за младежите от Поколение Z, които вече са с оформена психика и мислене. 


Кристоф Швайгер от Нидерландия не е по-различен от връстниците си в България. Той се притеснява от проблема с поверителността. 

"Поколение Z също могат да бъдат захранени с дезинформация в социалните медии. Всички знаем какво бе по време на пандемията от коронавирус. Така че всички знаем, че следването на грешни съвети, може да доведе до последствия."

Кристиан Грънчаров обаче е категоричен, че неговото поколение е много по-скептично за неистинските новини в социалните мрежи. И генерацията на неговите родители са много по-склонни да четат жълтите истории, подлъгани от заглавията. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Водата ще бъде спряна днес в няколко части на Бургас

Водата ще бъде спряна днес в няколко части на Бургас, съобщават от ВиК. Причината е извършването на строително-монтажни дейности.  Вода няма да има от 9.00 часа до 16.00 часа в района около болница "Сърце и Мозък", както и в част от к-с Лазур - улиците "Поморие", "Васил Петлешков", "Велико Търново", "Поп Грую" и "Юрий Венелин".  Поради възникнала..

публикувано на 17.05.24 в 08:15

Държавата даде имот на Приморско за градски парк

С решение на правителството Община Приморско получава държавни имоти в гр. Приморско.  Те са с обща площ 14 012 кв. м и ще бъдат използвани за изграждане на общински градски парк с алеи за озеленяване и места за отдих, зони за спорт (игрища) и фитнес съоръжения на открито, открита сцена за културни събития, детски съоръжения и площадки за игра,..

публикувано на 16.05.24 в 17:02

Сътрудничеството между Министерството на туризма и морските летища беше обсъдено на среща днес

Министърът на туризма Евтим Милошев се срещна с д-р Франк Кванте – глaвeн изпълнитeлeн диpeĸтop нa "Фpaпopт Tyин Cтap Eъpпopт Meниджмънт" AД, опepaтop нa Лeтищe „Bapнa“ и Лeтищe „Бypгac“.  „Знам и оценявам високо ролята както на „Фрапорт“ АД, така и Вашата лична, в развитието на туризма у нас.“, каза министър Милошев по време на срещата. Д-р..

публикувано на 16.05.24 в 16:46

Обмислят премахване на част от подземните контейнери в Созопол

Сметосъбирането и паркирането бяха водещите теми по време на традиционната среща с туристическия бранш в Созопол. Сред предложенията на хората бяха ограничаването на по-високите тежкотоварни автомобили в стария град, както и обособяването на градска тоалетна.  Друго предложение беше да се следи повече и да се налагат глоби на нарушителите,..

обновено на 16.05.24 в 15:40

С благотворително четене събират средства за сдружение "Онкоболни и приятели"

Благотворително литературно четене на авторската стихосбирка „Обич за народа“ ще се проведе на 18 май – събота, от 18:00 часа в Културен дом НХК.  Входът е свободен. Целта на дарителската кампания е да се подпомогне Сдружение „Онкоболни и приятели“. Автор на стихосбирката „Обич за народа“ е Стамат Стойчев, който е и организатор на благотворителната..

публикувано на 16.05.24 в 14:36

"Зеленият уикенд" в Бургас започва с Карнавал на биоразнообразието

С Карнавал на биоразнообразието започва Зеления уикенд в петък. Над 150 деца от 22 учебни заведения са заявили участие. Организатори са Българска фондация "Биоразнообразие" в партньорство с Община Бургас и РИОСВ-Бургас. Темата тази година е "Бургас на три езера", а шествието ще започне в 17.00 ч. от площад „Атанас Сиреков“ пред сградата на..

обновено на 16.05.24 в 13:56

Затварят част от "Патриарх Евтимий" за два месеца

По ул. „Патриарх Евтимий“, от 10.00 часа на 17.05.2024 г. – петък, до 17 юли - сряда, се въвежда временна организация на движението, като се затваря за движение на превозни средства ул. „Патриарх Евтимий“ в участъка от ул. „Христо Фотев“ до ул. „Македония“.  Причината е  подмяна на водопроводна и канализационна мрежата. Огран ичението включва и..

обновено на 16.05.24 в 13:49