Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хотелиер постави чадъри на плаж, който не е плаж, в Несебър

4
Снимка: Кръстю Пеев/Фесйбук

За незаконно поставени чадъри и шезлонги на плажната ивица под Южния парк в Несебър сигнализират жителите на общината. Тя обаче не е регистрирана официално като такава, защото е започнала да се образува в близките години. Поставените съоръжения там обаче не само заемат по-голямата част от ивицата, но и хората са притеснени, че скоро ще станат платени.  

„Плажът започна да се образува преди 7-8 години, започна да вади пясък там и за всяка следваща година започна да става все по-голям и реално в последните 2-3 години заприлича на същински плаж, който някои наричат „Руския“, други „Нишана“, трети му казват „Малкия“ и т.н.“, обясни Кръстю Пеев, председател на гражданската организация „Обществен съвет – Несебър“. Той поясни, че сигналите за поставянето на съоръженията са от вчера. „На въпрос кой го прави и защо ни бе отговорено, че са собственост на хотела, който се намира над плажа и те разполагат тези шезлонги и чадъри, които са подарък за Несебър и неговите гости и могат да се ползват от всички. След това ние ги попитахме кой им е дал разрешение да ги разполагат там и отговорът от управителя на хотела беше, че имат разрешение от Общинския съвет в Несебър и от Община Несебър и всичко е в реда на закона. Само че аз тогава им казах, че няма как да имат разрешение при положение, че плажовете са изключителна държавна собственост и разрешение може да дойде само от Министерството на туризма“, допълни Пеев.  

Плажът няма как да бъде регистриран в кадастъра като такъв, тъй като пясъчната ивица се променя непрекъснато. Най-голямото недоволство на хората е, че поставените съоръжения заемат голяма част от пространството. „Плажът събираше над 100 души. В момента с това разположение на шезлонгите, капацитетът рязко спада на 40 колкото е и броят им. Те вече са започнали да редят и втори ред чадъри и шезлонги, буквално до морето“, посочи Пеев. Друго притеснение на хората е, че в един момент ивицата ще се превърне в частен плаж и ще трябва да се плаща за нея. Пеев допълни, че никой не е питал жителите на Несебър дали искат тези съоръжения да бъдат поставени там. Очаква се утре на ивицата да се съберат хора, които да изразят своето недоволство.



Собственикът на хотела, който е поставил чадърите и шезлонгите Радостин Дачев  обясни, че целта е била да бъде направен добър жест към гостите  и жителите на Несебър. „След като видяхме, че ивицата се ползва, решихме да я облагородим, почистихме я и сложихме шезлонги и чадъри, които са безплатни за всички гости и жители на града. Обявили сме, че сме само спонсори, по никакъв начин нямаме разпоредител, обявихме, че са безплатни, така че да се ползват от всеки и по всякакъв начин. Ние считаме, че това е една много добра практика в туризма“, обясни Дачев. Според него има негативна кампания срещу действията им, защото предстоят избори. „Разбрахме, че инициаторът на този сигнал е кандидат за кмет на Несебър и се опитва да въвлече общественото мнение в негова ползва“, допълни той. Дачев посочи, че Община Несебър няма касателство по случая, защото границата на общинската собственост е извън тази територия. Дачев посочи, че не е опълномощавал служителите си да коментират кой е дал разрешение за поставянето на плажните принадлежности. Той допълни, че няма да се взимат пари за този плаж и хората трябва да са спокойни. Чадърите и шезлонгите ще останат на ивицата още един месец.



От Община Несебър също посочват, че не са давали съгласие или разрешение за поставянето на плажните принадлежности. От там допълват и че ще бъдат предприети съответните законови процедури за санкциониране на нарушителите. 

Сигнал по случая е подаден и до Областната администрация в Бургас.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

В Несебър президентът даде старт на Лято 2024

В Несебър пред дипломати, служебни министри от кабинет, кметове и представители на държавни институции президентът Румен Радев откри официално летния туристически сезон. Инициативата е под патронажа на държавния глава и се прави за първи път.  В словото си Румен Радев апелира държавата да вложи сили и средства, за да отвоювапрестижно място на страната ни..

публикувано на 17.05.24 в 19:57

Прогноза: Летният туристически сезон ще е по-добър от миналогодишния

Първите туристи у нас за летния сезон пристигнаха на 2 май и са от Великобритания. Днес ще се състои официално откриване на летния сезон в Несебър. Прогнозите са този сезон да бъде по-добър от миналогодишния.  Председателят на Асоциацията на агенциите за входящ туризъм Иван Грошев апелира към всички в туристическия бизнес да бъдат готови за началото..

публикувано на 17.05.24 в 12:07

Румен Радев открива сезона в Старинен Несебър

Днес ще бъде официално отрит летния туристически сезон. Церемонията е под патронажа на президента Румен Радев и ще се проведе пред портите на Старинен град Несебър. Ще присъства и ресорният служебен министър Евтим Милошев, както и представители на българските институции и на дипломатическия корпус у нас.

публикувано на 17.05.24 в 08:29

Поход в Отманли организира природния парк "Странджа"

Ако неделя е за вас ден за раздвижване, отдих и приключения, то от природен парк „Странджа“ имат идеалното предложение. Оттам организират тази неделя, 19 май познавателен поход в местност „Отманли“. Събитието е част от разнообразната програма на Зелен уикенд в Бургас. Началото ще бъде дадено в 9:30 ч, а сборният пункт е горски..

публикувано на 16.05.24 в 13:24

“Изживей България“ ще популяризира Българското Черноморие в Слънчев бряг

"Изживей България" ще популяризира Българското Черноморие в Слънчев бряг. Събитието ще събере над 180 от най-изявените представители на туристическия бизнес от Германия, Австрия и Швейцария между  5 и 7 юни в най-големия роден курорт.  “Erlebe Bulgarien”/“Изживей България“ се организира съвместно от fvw|TravelTalk , най-популярната медия за..

обновено на 16.05.24 в 13:14

Ремонтът на Дюлинския проход започва в петък

На 17 май започва основният ремонт на 34,1 км от път III-906 през Дюлинския проход. Това е участъкът от Старо Оряхово до Гюльовца и е на територията на областите Варна и Бургас. Програмата на Агенция „Пътна инфраструктура“ предвижда със средства от републиканския бюджет да бъдат рехабилитирани 65,6 км от третокласния път. Трасето..

обновено на 15.05.24 в 22:36

Търсят се начини да бъдат увеличени заплатите в "Бургасбус"

Ръководството на КНСБ е в бургаски регион и провежда среща с фирми с цел решаване на текущи проблеми. 12 компании ще бъдат посетени, проведени във вече разговори и с кмета Димитър Николов, казва лидерът Пламен Димитров. Синдикатът представя в морския град кампанията " По-високи доходи с твоя синдикат". По този повод е разположен..

обновено на 15.05.24 в 15:31