Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сдружение с идея за обучение на доброволчески спасителен отряд в Бургас

Снимка: Иван Христов


Първи при бедствия се включват доброволците. В България обаче те нямат организирана система. Това води до забавяне в кризисни ситуации, а понякога и административен хаос. Някои от доброволците нямат необходимия опит, а други техника. Иван Христов от Сдружението "Специализиран отряд за спасяване" има както възможността, така и желанието да обучава хората, които искат да се включват в подобни мисии. Той представи днес идеята си пред представители на Община Бургас, Морска администрация и Пристанище Бургас.

Според директора на Дирекция „Морска администрация“ – Бургас кап. Живко Петров, необходимо е да се организира и доизгради в закона възможността за създаването на мрежа от доброволчески спасителни отряди, а не да се работи на парче. „Възниква инцидент, импровизираме, опитваме се да направим нещо. Понякога успяваме, понякога не или успяваме частично. Ако изградим ясна система, тази система ще започне в един момент да се поддържа сама с тренировки, с обучение и с пряко действие, когато е необходимо. Инцидентите могат да бъдат най-различни, няма как да бъдат описани конкретно и ние трябва да имаме готовност за привличане на различни специалисти, сили, средства, оборудване за конкретния инцидент“, обясни той. Според него никоя държава не може да си позволи постоянно да издържа необходимите специалисти и техника. „Инцидентите не се случват всеки ден, но когато възникнат трябва да може да се събере ресурс. Ако държавата трябва да поддържа всякакъв ресурс, това са огромни средства. И този ресурс трябва да работи, не само да бъде по складовете. Частният сектор е точно това. Те изпълняват голяма част от задачите. Ние трябва да имаме механизъм да го привлечем и сглобим. Не става въпрос само за техника, но и за специалисти“, допълни кап. Петров. Той посочи като пример необходимостта от водолази при инциденти.

Системата, която предлага Иван Христов включва спасяване земя – вода-въздух, както и в закрити помещения, каквито има в корабите.  „За тези, които имат желание, може да се направи спасителен отряд, който обхваща планината, земята, водата и въздуха. Даже и спасяване при авиационни инциденти. Имаме не само готовност да обучим хора, но и методиката, технологията, екипировката, знанието и опита, за да бъдем максимално ефективни. Една от стратегиите ми е спасителите да бъдат подлагани на стрес. По-добре е предварително да се разиграват сценарии и да там, където се вижда слабост да се избягва по-късно“, поясни той. Христов допълни, че заснема тренировките, за да може след това да се наблюдават слабите моменти, които биха могли да бъдат избегнати.

Вече е направено проучване на района около Бургас за създаването на Тренировъчна база за морско спасяване. Христов и представителите на институциите обсъждат и идеята в края на тази година да се организира Иновационен форум по темата в Бургас. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отново избори за Сливенски митрополит днес

В Сливенска епархия днес предстоят отново избори за митрополит, след касирането им през февруари. Днес 42 епархийски избиратели ще трябва да изберат между шест достоизбираеми епископи. Между тях не е кандидатурата на спорния епископ Иеротей.  Изборният ден ще започне с литургия в храма „Св. Димитър“ в Сливен. Около 11.30 се очаква избирателите да..

публикувано на 19.05.24 в 07:05

Затворници овладяват агресията чрез дихателни техники

„Свобода зад решетките“ е специална програма за занимания на затворници с йога и дихателни упражнения. Тя се реализира напълно безплатно в страната чрез обучени инструктори, част от  международната хуманитарна и благотворителна организация „Изкуството да живееш“.  Един от тях е Константин Драгов. Той е национален координатор и първият..

публикувано на 18.05.24 в 16:33

Над 200 души се събраха днес на традиционния събор в село Камен връх

Над 200 души се събраха днес на традиционния събор в село Камен връх. Отбелязват се  222 години от основаването на селището, 90 години от преименуването му и 153 години от построяването на православния храм „Свети Атанасий", припомни кметът на община Болярово Христо Христов, който отправи поздравления към кметския наместник Красимир Бодуров и към..

публикувано на 18.05.24 в 14:18

Румен Радев в Ямбол:Неприемливо е продължаването на войната между Русия и Украйна

Продължаването на войната е пагубно  за Украйна, Русия и всички нас, заяви президентът Румен Радев и допълни, че е не възможно Русия да бъде победена. Според държавния глава извършеното тази седмица покушение срещу словашкия премиер Роберт Фицо е плод на страсти, разпалвани именно покрай войната в Украйна. Насаждането на нетърпимост и омраза към чуждия..

публикувано на 18.05.24 в 13:13

С благотворително четене събират средства за сдружение "Онкоболни и приятели"

Благотворително литературно четене на авторската стихосбирка „Обич за народа“ ще се проведе днес от 18:00 часа в Културен дом НХК.  Входът е свободен. Целта на дарителската кампания е да се подпомогне Сдружение „Онкоболни и приятели“. Автор на стихосбирката „Обич за народа“ е Стамат Стойчев, който е и организатор на благотворителната инициатива.

обновено на 18.05.24 в 12:29

"Зеленият уикенд" в Бургас започна с Карнавал на биоразнообразието

С Карнавал на биоразнообразието започна Зеленият уикенд . В него се включиха над 150 деца от 22 учебни заведения. Организатори са Българска фондация "Биоразнообразие" в партньорство с Община Бургас и РИОСВ-Бургас. Темата тази година бе "Бургас на три езера" . „Всички ние трябва да се използваме от тази природна даденост, да..

обновено на 18.05.24 в 08:16
Община Болярово

Информационна среща в Болярово по Проект „Еко-кошница, моля!“

На 24 май от 15:30 часа в сградата на НЧ „Възраждане-1912г.“, град Болярово МИГ – Елхово – Болярово, съвместно с община Болярово, организира информационна среща в изпълнение дейностите по Проект „Еко-кошница, моля!“. Проектът е изпълняван съгласно административен договор № РД 50-54/17.03.2023 г. по подмярка 19.3 „Подготовка и изпълнение на дейности за..

публикувано на 17.05.24 в 16:41