Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна строителството на три обекта от интегрирания воден проект

Крайният срок за приключване на разширението на ПСОВ Меден рудник е септември 2023 година



Започна пореден етап от разширението на Пречиствателната станция на отпадъчни води в Меден рудник. Този обект е част от „Интегриран воден проект за област Бургас. Общата му стойност само за града е над 75 млн. млн лв.  Крайният срок е септември 2023 година. 

Проектът е изключително важен за бургаска област, реализира се по програма „Околна среда“ и обхваща 13 агломерации, в които ще  бъде разширена ВиК инфраструктурата.
Обектите, чието строителство започна са три, те включват освен разширението на пречиствателната станция за отпадни води (ПСОВ) Меден рудник, също разширение на ВиК инфраструктурата в Бургас – запад, което включва квартал „Сарафово“ и деривация от участъка от „Камчия – север“ през село Рудник. Третият обект е за комплексите „Зорница“, „Изгрев“ и ЦГЧ, посочи изпълнителният директор инж. Ганчо Тенев.


„Само да уточня, че 70-те млн.лв са за Бургас, а другите агломерации са отделно. Надявам се бързо да свършваме обектите, по които работим. Искам да се извиня на гражданите на Бургас, че ще им причиним неудобства, защото ще има затваряне на улици и ремонти по тях, ще се копае, но няма как да стане по друг начин.“

 Според заместник областния управител Тодор Иванов:


„Като гражданин на Бургас и като представител на държавата на местно ниво одобрявам всички проекти, които подобряват качеството на живот. Инвестициите във ВиК инфраструктурата са необходими и очаквани от всички нас. Те са неизменна част от усилията ни за постигане на растеж, развитие и устойчивост. 

Доставката на питейна вода е социална услуга и нейното качество е изключително важно. Затова всички ние разчитаме на прецизна и качествена работа на страните по договора, а крайните цели да бъдат постигнати по най-добрия възможен начин. 
Проектът е наистина мащабен, а очакванията към него са големи.“

4500 км е водопроводната мрежа в Бургас, а на година ВиК дружеството подменя едва 200-300 км от нея, каза още Ганчо Тенев:

„Имам голямото желание цялата водопроводна мрежа да е нова и да няма аварии, но няма как това да се получи. На този етап загубите на ВиК са около 50%, успяхме да ги намалим с 3-4%, но докато не се смени голямата част от мрежата няма как да се намалят и загубите на питейна вода. 

Работим и по други проекти, които са част от мащабния воден проект на област Бургас. 

Почваме ремонтите по ВиК мрежата на ул. „Индустриална“, в момента се работи на ул.„Шейново“, после ще се работи на ул.„Фердинандова“, в кв.„Лозово“ се прави канализация и водпровод, в Долно Езерово също се работи. Първият етап е за малко над 200 млн. лева, също толкова е и вторият етап. Това, което ние съфинансираме е 15,6%, но сме го взели като заем.“


Договорът, който ВиК дружеството е сключило  за реконструктцията на водопроводната мрежа в кв.„Сарафово“ е на стойност близо 5 млн. и 254 хил.лв. Предстои договаряне и изпълнение на реконструкцията на Пречиствателната станция на Бургас

Снимки: Свобода Атанасова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Градушка падна над Средец /ОБНОВЕНА/

Градушка падна над град Средец и селата Момина църква и Факия.  Бурята, която се е разразила, е била кратка, но много интензивна, информират местни жители. От общината към момента не съобщават за нанесени щети по реколтата в дворовете или по селскостопанските посеви. Няма засегнати автомобили и къщи. О тпушва се запушена от водите канализационна..

обновено на 14.06.24 в 15:58
самодейци от Народно читалище ПРОБУДА-1925г. с.Пирне

С традиционен ритуал и хоро откриха жътвата в Бургаско (СНИМКИ)

По –високи добиви и по качествено зърно очакват зърнопроизводителите в Бургаско. С хоро и ритуал по зажънване край айтоското село Пирне официално днес поставиха началото на жътвената кампания. В празничната церемония се включиха самодейците от Народно читалище "Пробуда -1925г."  Тази година жътвата в региона започва по – рано..

публикувано на 14.06.24 в 13:38
снимката е илюстративна

Министрите на земеделието и транспорта участват в кризисен щаб в Нова Загора

Община Нова Загора обяви бедствено положение, след снощната буря, придружена с градушка и силен вятър. Днес е и неучебен ден за училищата и детските градини в общината, обяви кметът Галя Захариева. Снощи от полигона край Старо село са изстреляни 100 противоградни ракети по облачната система, която според специалистите е нетипична за България и е..

публикувано на 14.06.24 в 13:03

Община Нова Загора обяви бедствено положение

Община Нова Загора обяви бедствено положение, след снощната буря, придружена с градушка и силен вятър. Днес е и неучебен ден за училищата и детските градини в общината, обяви кметът Галя Захариева.  След снощната буря растителността е по земята. Ледените късове са начупили прозорци, има щети по покриви и сгради. Пострадали са и землищата на няколко..

публикувано на 14.06.24 в 08:22

Съветник иска спиране на ремонта на пътя Сарафово-Бургас през лятото

Да се преустановят временно ремонтните дейности в участъка между Гробищния парк  до Северния обход на Бургас през лятото иска общинският съветник от „Възраждане“ Мариян Иванов.  Той е отправил официално питане до общинската администрация дали е възможно спирането на ремонта за туристическия сезон и продължаването му през есента. Иванов посочва,..

публикувано на 13.06.24 в 16:39

Град унищожи прасковената реколта в няколко сливенски села /ОБНОВЕНА/

Само за час полигонът за борба с градушките край Старо село, Сливенско, е изстрелял 220 противоградни ракети по облачната система, която премина над няколко сливенски села и унищожи реколтата от плодове и зеленчуци. Според експертите обаче, на облак с 20 километра фронт не е достатъчно. Най-засегнато от градушката е село Мечкарево, там 100% са..

обновено на 13.06.24 в 14:22

От 1 юли: Парното в Бургас поевтинява с 14%, токът поскъпва с 1,46 на сто

Поевтиняване на парното с 14% се очаква в Бургас от 1 юли. Предложението за тока в Югоизточна България обаче е за поскъпване с 1,46 на сто. Новите цени на парното и  тока  бяха обсъдени днес   в Комисията за енергийно и водно регулиране. Предложението за топлофикационната услуга  е за поевтиняване  с близо 8,5% за страната. Най-сериозно..

публикувано на 13.06.24 в 13:34