Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 110 000 са проверили здравния си статус с мобилното приложение на НАП

Абитуриентите плащат сами здравните си осигуровки през лятото

Снимка: Архив

Над 110 000 потребители са направили справка за здравния си статус през мобилното приложение на НАП от началото на годината до момента, като за последния месец те са били повече от 13 000.

За да проверят дали имат прекъснати здравно-осигурителни права, е достатъчно гражданите да въведат своето ЕГН и дата на раждане, като втори идентификатор, въпреки че той се съдържа в единния граждански номер. Възможно е приложението да поиска и въвеждането на зададен от него 6-цифрен код, т.нар. „капча“, за да удостовери, че не сте робот.

От приходното ведомство уточняват, че при допуснати повече от три неплатени здравноосигурителни вноски за последните три години, могат да бъдат прекъснати здравноосигурителни ви права и да нямате достъп до безплатни здравни услуги, осигурени от Националната здравноосигурителна каса.

От НАП Бургас напомнят, че завършилите средното си образование през 2022 година ученици трябва да заплатят здравните си вноски за своя сметка до започване на работа или на учебната година във висшето учебно заведение, в което ще продължат своето обучение. За Бургаска област задължение имат 2988 зрелостници, само за Община Бургас завършилите средно образование са 2150.

Сумата за внасяне за периода от завършване на средното и започване на висшето образование или работа по трудов договор е в размер на 28,40 лв. месечно. Причината за това изискване е, че абитуриентите не попадат в нито една от категориите – ученици или студенти, поради което не отговарят на условията за здравно осигуряване за сметка на държавния бюджет, както и не упражняват трудова дейност, за която подлежат наздравно осигуряване на съответното основание по реда на Закона за здравното осигуряване.

В тези случаи завършилите средно образование трябва да подадат декларация Образец 7 – за възникване на задължение за внасяне на здравноосигурителните вноски. Документът се подава до 25-о число на месеца, следващ месеца, през който е възникнало задължението за осигуряване. Това е и срокът за плащането на тези вноски, уточняват от приходното ведомство в морския град.

През летните месеци много студенти, обучаващи се в чужбина, се завръщат в Бургас и региона. За да ползват безплатни здравни услуги, те трябва да уредят здравноосигурителния си статус, като е необходимо да представят в офисите на НАП по постоянен адрес доказателствени документи. Такива документи са например: удостоверение или служебна бележка от университета, в който следват, диплома за завършено висше образование и др. Тези документи трябва да са преведени от лицензирана фирма и се вземат предвид само ако в тях е посочен периодът на обучение. Документът се подава в териториалната дирекция или офис на НАП по постоянен адрес, за да се „изчистят“ задълженията на студента за здравноосигурителни вноски. В рубриката „Здравно осигуряване” на интернет страницата на Националната агенция за приходите е поместена и информацията за попълване и подаване на декларация Образец 7. Формулярът се подава в офис на НАП, по пощата с обратна разписка или чрез електронната услуга на приходната агенция „Приемане на декларация образец № 7 „Данни за възникване на задължение за внасяне на здравноосигурителни вноски“, достъпна с Персонален идентификационен код /ПИК/ или КЕП.


По публикацията работи: Калина Енчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стартира ремонт на ямболската улица "Георги Гарабчи войвода"

От днес в Ямбол започва ремонт на улица „Георги Гарабчи войвода“, обхващащ участъка между улица „Русе“ и улица „Индже войвода“, съобщи Общината.  Строителните дейности ще се извършват на три етапа, като целта е цялостна реконструкция и модернизация на инфраструктурата в района. В първия етап от проекта ще се ремонтират уличното платно и тротоарната..

публикувано на 30.09.24 в 09:26

Новата седмица започва с ниски температури и силен вятър

По Южното Черноморие в първия работен ден от новата седмица ще бъде облачно, ветровито и с валежи от дъжд. Ще духа силен и поривист вятър от север-северозапад. Максималните температури ще са между 15° и 17°, на морската вода около 23°, с вълнение на морето до 4 бала. След снощната буря на дежурния телефон в Областна администрация Бургас са..

публикувано на 30.09.24 в 08:22
Джон Винсънт Атанасов (1903 – 1995) и реплика на електронния компютър на Атанасов-Бери

Отбелязват в Ямболско 121 години от рождението на Джон Атанасов

В Ямбол и село Бояджик започват събитията, посветени на 121-та година от рождението на Джон Атанасов. По повод годишнината е предвидена тридневна програма, подготвена от  териториалната организация на Научно-техническите съюзи в Ямбол и община Тунджа. На 4 октомври се навършват 121 години от рождението на Джон Винсент Атанасов, чиито корени..

публикувано на 30.09.24 в 07:15

Почетоха загиналите на пътя мотористи

Над 100 мотористи от бургаска област се събраха пред Пантеона, за да почетат загиналите си на пътя колеги. Инициативата се провежда за девета поредна година, посочиха организаторите. Събираме се тук, за да покажем на всички, че ние сме хора, а не донори, каза Атанас Киров от бургаския мотоклуб Ню Рейс. "За миналата година, за периода от 1-ви..

публикувано на 29.09.24 в 12:10

Фестивалът на арменската култура събира над 130 участници в Бургас

Третото издание на ,,Ереван в Бургас" ще се проведе днес. Морският град ще посрещне самодейни и читалищни състави от Русе, Варна, Хасково, Комотини (Гърция) и Букурещ (Румъния) Тази година фестивалът ще обедини творчеството на повече от  130 деца и юноши в танцовото и певческото изкуство от цяла България и чужбина. Гостите от Гърция и Румъния ще се..

публикувано на 29.09.24 в 08:23

Превенцията трябва да е водеща при решаването на проблема с райския газ

За противодействието на широкото разпространение и употреба на райския газ сред подрастващите не са достатъчни само наложената с новите разпоредби пълна забрана и предвиденият за спазването им контрол . Необходима е и превенция , която може да бъде осъществявана и чрез различен тип комуникация за разясняване на рисковете и последиците..

обновено на 28.09.24 в 15:34

Ремонт на зала "Младост" със СПА и фитнес, отвън водна площ и биоградина

Жителите на комплекс "Славейков" първи имаха възможност да видят проекта за ремонт на зала "Младост" и преобразяване на района около нея. Той бе представен с допитване до хората за това кои идеи одобряват и какво те биха предложили, за да бъде по-функционално и полезно за самите тях околното пространство. Залата е вече оградена, а ремонтът й започва..

обновено на 28.09.24 в 14:51