Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Панаир на солта и рожден ден на Атанасовското езеро

Снимка: БГНЕС


Атанасовското езеро отбелязва рожден ден тази година с три събития. То е обявено за резерват на 12 август 1980-та. Тази година празникът ще се проведе на следващия ден, като се съчетае и с традиционния панаир на солта. За рождения ден от бургаската екоинспекция са осигурили и голяма торта. А вечерта ще завърши с раздаването на годишните награди на биоразнообразието и климата.

Тази година панаирът съвпада с началото на солодобива. Сред акцентите ще бъде най-новият продукт на Атанасовското езеро - зелената сол. „Сол без сол, както ние я наричаме. Много интересен продукт. Това е едно растение, което се среща в Атанасовското езеро – солянката. То прави като килим по сухата част на езерото. Първо е зелено, после леко порозовява  и на края става тъмно лилаво. Има много интересна гурме стойност, когато е зелено, свежо. В последните години много готвачи ползват солянката като част от ястията си. Ние експериментираме с един друг начин на преработка на солянката със сушенето, смилането й“, обясни Радостина Ценова от Българската фондация Биоразнообразие, организатори на проявата.

През целия ден са предвидени работилници за децата. В тях розовото фламинго и пеликанът ще са главните герои. Програмата включва ателие за правене на оригами и такова за рисуване на камъчета. За панаира ще бъде готова и артистична инсталация на фламинго, която ще бъде предназначена за снимки. Сред предлаганите продукти ще бъде и сапунът с кауза. „Сапунът е розов като розовите води на езерото. Отгоре е с формата на бохор – пирамидата от сол. В „розовите води“ има един пеликан. Много е ухаен. Даренията от този сапун отиват за кампанията ни за къдроглавите пеликани“, допълни Ценова.

Вечерта ще завърши с концерт на групите „Прегърнат облак“ и „Ревю“. Церемонията по раздаването на 11-те Награди за биоразнообразие и климат ще започнат от 18.30 ч. номинациите са 74, разделени в 5 категории - активисти, журналисти, кампании, бизнеси и политици.

Екипът на БНР- Бургас също е сред номинираните заради редица репортажи, сред които протестите срещу незаконните строежи в Синеморец и Алепу, инвестиционно намерение за изграждането на соларен парк в защитена зона Айтоска планина; обществената реакция срещу бъдещия проект за района на Солниците; сигнали за разорани дюни на плажа в Синеморец и много други. 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Показаха гладиаторски битки в панаира на туристическите забавления край Кабиле

В Националния археологически резерват „Кабиле“ край Ямбол се провежда деветото издание на Международния панаир на туристическите забавления и анимации. Групи за възстановки от цялата страна представят гладиаторски битки, превземане на бойни крепости и сражения. В програмата са включени състезателни игри и театрални постановки. Под „Зайчи връх“, в..

публикувано на 24.09.22 в 16:43

Стотици гости на празника в Генерал Инзово

Ямболското село Генерал Инзово събра стотици гости от цялата област. Посетителите си припомниха позабравени занаяти и участваха в дейности, характерни за патриархалния бит.  Ямболското село Генерал Инзово е домакин на Празник на традициите Празникът на традициите, който се провежда за поредна година в Генерал Инзово, този път акцентира..

публикувано на 24.09.22 в 16:37

Седмица след бурята част от кв "Черно море" продължава да е без ток

Седмица след силният вятър в Бургас 7-8 семейства от улица "Атанас Буров" в кв. "Черно море" живеят без електричество. За ситуацията алармира в социалната мрежа един от тях - Васил Найденов, който живее на номер 160 на улицата. Пред БНР-Бургас той каза, че от електроразпределителното дружеството не дават ясен и категоричен отговор, кога..

публикувано на 24.09.22 в 15:33

460 000 долара начална цена искат за корабокруширалия "Вера Су"

В сряда, в Морска администрация - Варна ще се проведе търг с явно наддаване за продажбата на корабокруширалия кораб "Вера Су". Началната цена е 460 хил. щадски долара без ДДС. Корабът е негоден за експлоатация, поради значителни деформации и разкъсвания на дънната обшивка и носовата част. Стоян Димитров: Причината за засядането на кораба "Вера..

публикувано на 24.09.22 в 12:00

С филма „Нашите следи“ продължават празниците в Ченгене скеле

От 11:15 часа в конферентната зала на  „Ченгене скеле“ ще се излъчи филмът „Нашите следи“. Събитието е вдъхновено от проект, осъществен преди години на същото място, тогава организиран от бургаския отдел на Полското културно-просветно дружество „Владислав Варненчик“. Години след това отдела решава да продължи и обогати разказаната тогава история под..

публикувано на 24.09.22 в 09:51

Средец празнува с пъстър концерт, ретро автомобили и турнир по борба

Средец отбелязва своя празник. Целият месец септември е изпълнен с празнични прояви. Днес е официалната част, когато ще се проведе тържествена сесия, ще бъдат открити две изложби, а вечерта на площада е празничния концерт. „В 9 часа на площад „България“ ще издигнем знамената на България и ЕС, ще поднесем цветя пред паметника на..

обновено на 24.09.22 в 08:14

Ямболското село Генерал Инзово е домакин на Празник на традициите

Ямболското село Генерал Инзово за пореден път е домакин на Празник на традициите. Негови организатори са община Тунджа, местното кметството и читалището в селото,  В етнографския комплекс "Акбунарската къща" ще бъде обособен кът с патриархална уредба, където ще бъдат представени  и позабравени дейности, характерни за селския бит. Председателят на..

публикувано на 24.09.22 в 08:09