Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оптимизиране на разходите или кредит, за да се намали цената на водата (обновена)

| обновено на 15.08.22 в 15:51

ВиК да оптимизира разходите си и да преработи инвестиционната си програма, за да е по-плавно повишението на цената на водата. Това е едно от предложенията, които областният управител Мария Нейкова анонсира на извънредното заседание на ВиК асоциацията, което започна в в 14 ч.

Другият вариант е дружеството да изтегли кредит от името на асоциацията, за да обезпечи бъдещите инвестиции и това да не повлияе на цената за потребителите. Няма опция водата да поевтинее, има опция да поскъпне, категоричен беше преди заседанието директорът на ВиК Ганчо Тенев. 

Общините да станат акционери във ВиК Бургас, предложи кметът на Бургас Димитър Николов. Община Поморие обмисля да напусне ВиК асоциацията, коментира кметът на Поморие Иван Алексиев. ВиК холдингът трябва да финансира ремонтите на язовирите Порой и Ахелой, бе предложено още на събранието. Причината е, че ремонтните дейности по тях са заложени да са със средства на дружеството, което е част от причините за завишението.

В 20-дневен срок от ВиК ще изготвят инвестиционна програма, в която да се предвиди оптимизиране на разходите и възможности за тяхното финансиране така, че увеличението на цената на водата да е по-малко. Това предложи областният управител Мария Нейкова:

„Да направим едно заседание, на което вече всеки един от кметовете, г-н Тенев също, да направи предложение от тази инвестиционна програма кое би могло да отпадне като неприоритетно и къде би могло да се оптимизира. Отделно от това, моля кметовете да  окажат съдействие на г-н Тенев за внасянето във ВиК холдинга предложение за осигуряването на средства, за да може нещата да бъдат малко по-нормални“, коментира Нейкова.

Подобно заседание няма как да бъде насрочено скоро. Според най-оптимистичния вариант, това може да се случи в началото на октомври.

Очаквайте подробности!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Промяна в движението около траурния парк за "Черешова задушница"

Еднопосочно ще бъде движението на автомобили в района на траурния парк от 7:30 часа на 22 юни/събота/, съобщават от полицията.  Причината е провеждането на т.нар. "Черешова задушница". Промяната в организацията ще е в сила до нормализиране на трафика, като автомобилите ще влизат през източния вход и ще излизат през южния, на ул. "Транспортна"...

публикувано на 20.06.24 в 13:23

Променя се движението на бързите влакове от и за Бургас през Пловдив

От 25-и юни /вторник/ ще бъдат въведени значителни промени в движението на влаковете през гара Пловдив във връзка с изпълнението на следващата фаза от мащабните ремонтни дейности за модернизация на железен път, контактна мрежа и системи за сигнализация и телекомуникация в гара Пловдив и изграждане на комуникационно-транспортен пробив под жп ареала на..

публикувано на 20.06.24 в 12:23

Излизат от печат спомените на Мъгърдич Мелконян

На 25 юни от 18:30 часа в двора на Етнографския музей на улица „Славянска“ 69 ще бъде представена книгата „Моят роден град Бургас. Спомени за времето от 1930 – 1945 година“ от Мъгърдич Мелконян. Издаването ѝ е част от проект на РИМ – Бургас, одобрен и финансиран от Министерствотона културата. Неин съставител е Росица Топалова, уредник в отдел „..

публикувано на 20.06.24 в 12:02

Временно са затруднени ускорената и бързата услуга за издаване на шофьорски книжки

Временно са затруднени ускорената и бързата услуга за издаване и замяна на шофьорски книжки, заради технически проблеми в мрежата за обмен на информация между държавите членки на Европейския съюз, съобщиха от МВР. За това са сигнализирали от централата на Европейската информационна система за автомобили и шофьорски книжки (EUCARIS) за технически..

публикувано на 20.06.24 в 09:29
Горещините днес - 20.06.2024 г.

По крайбрежието без "жълт код" за горещини

"Жълт" код за опасно горещо време е обявен за цялата страна, съобщават от НИМХ. Ще бъде слънчево, след обяд над северните и планинските райони с незначителна купеста облачност. Ще духа слаб до умерен вятър от североизток.  Ще се задържи горещо с максимални температури между 34° и 39°, по-ниски по Черноморието, в София - около 34°. В планините ще..

публикувано на 20.06.24 в 08:37

Светият Синод избира трима претенденти за нов Български патриарх

Светият Синод се събира на заседание, за да избере днес трима митрополити. От тях в последната неделя на юни ще бъде избран патриарх на Българската православна църква и Софийската митрополия. Според устава на Българската православна църква тримата митрополити, които ще бъдат избрани, трябва да са навършили 50 години, да са управлявали епархия като..

публикувано на 20.06.24 в 08:24

Възможни са прекъсвания на сигнала на БНР Бургас

Днес от 9 до 17 часа ще се извършва ремонт на предавателите на ултракъси вълни Медни рид 4 на честота 90.2 MHz, излъчващ програма „Хоризонт“; Медни рид 5 на честота 96.1 MHz, излъчващ програма „Хр. Ботев“; Медни рид 6 на честота 92.5 MHz, излъчващ програмата на БНР Бургас. Възможни са прекъсвания на сигнала. Може да слушате програмите на..

обновено на 20.06.24 в 07:50