Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лозенец - предпоследната спирка от лятното турне на БНР Бургас



Лозенец е предпоследната спирка от лятното турне на БНР Бургас, посветено на 10-тия рожден ден на общественото радио.

В Лозенец бунгалото, галерията и Бухлевата воденица имат съвсем различно предназначение от добре познатото ни наименование.

Плажът е мястото, което е най-предпочитано от туристите, а храната е по-различна от останалите места по морето, казват анкетираните.


Лозенец е на 6 км от общинския център Царево и на 58 км от областния - Бургас. Който веднъж е дошъл тук се връща отново, споделят голяма част от хората, с които разговаряхме в селото:



„Вече 15 години сме тук. Харесва ми спокойствието, хората, които са тук, различен курорт. е за разлика от другите. Много е чисто, зеленено е. Това е, което ме задържа тук толкова години. Най-любимото място за мен в Лозенец е пристанището и кръста. През последните години това място се промени положително. Много е подредено, а новият парк, който направиха от кметството е много хубав. Такива са и отзивите на туристите, които ходят там. “

„От София сме, идваме за трета година. Красиво е мястото. Има скрити плажове край Лозенец, обичаме да скачаме от скалите, има много красиви места тук“

„Като българи трябва да идваме и на нашето Черноморие, защото е много хубаво. Най-любимо тук ми е храната, тя ни кара да се връщаме пак за поредна година, догодина пак ще дойдем.“

„Семейство от Плевен сме. Обичаме да почиваме тук в Лозенец, за трета година. По-спокойно е за децата, по-широко на плажа, иима къде да тичат децата, ще останем 2 седмици, не ни се тръгва“


Срещнахме се и с Десислава Йорданова от София, която в момента е търговец и има семеен бизнес от 4 години в Лозенец:

„Напуснах корпоративните среди, работех преди в банка. В свободното си време се занимавах с изработка на сувенирни кукли, кукери, баба Яги, сувенирни овчици, не е лесно, но пък така започнах тук. Всичко зависи от мен. А защо в Лозенец - защото е много по-спокойно селце, не е така натрупано с блокове и хотели, както и всякакъв род туристи. Всеки в днешно време търси място, от което да избяга от натовареността, от „лудницата“ в натовареното ни ежедневие в големите градове. това място има дух, може да се наслади на морето, на спокойствието. “

Синът на Десислава - Георги също е в Лозенец:



„Избрах Лозенец, защото майка ми избра Лозенец. Не съжалявам за този избор, който направихме, защото това е едно село, което в сравнение с други курорти като Созопол, Царево, Поморие е едно малко изконно рибарско селище.  Идвайки тук видяхме колко много хора от страната го посещават.  Има много хубав плаж, но и особен заряд, който притегля туристи от цял свят. “



Темата продължава и в следобедния ефир на БНР Бургас с това какъв е сезонът в населеното място тази година. 

Деветата спирка от лятното ни турне с общо 10 дестинации по морето е в 19:00 часа на площада в Лозенец, тази вечер.

Снимки: Свобода Атанасова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Благотворителен книжен базар в Несебър набира средства за лечението на Петър Златинов

Благотворителен книжен базар се провежда днес в средно училище „Любен Каравелов“ в Несебър.  Желаещите да помогнат могат да закупят книги, като изберат от предлаганото голямо разнообразие.  Средствата от продажбата им ще са в подкрепа на Петър Златинов на 24 г. , който пострада при жесток побой и се нуждае от   скъпоструващи операции в България и..

публикувано на 23.05.24 в 10:06
Комисар Марин Димитров

Шествие на 2200 абитуриенти в Бургас тази вечер

Шествие с участието на близо 2 200 абитуриенти ще се проведе в Бургас тази вечер, в навечерието на празничния 24 май, когато зрелостниците ще отпразнуват и завършването на училище с балове в Слънчев бряг. Младежите ще започнат да се събират около 18:30 ч., а парадът ще започне в 19 ч., предвождан от Бургаския духов оркестър. Началото му е..

публикувано на 23.05.24 в 08:59

Бургазлия събира телефони, за да дари на деца в нужда

Доброто е заразно, в това се убеждава бургазлията Иван Димитров. Той събира стари мобилни телефони, за да ги дарява на деца в нужда. Комуникацията в днешно време е всичко, но струва пари, а не всички разполагат с такива. Тук се намесва Иван, който си партнира с Центъра за обществена подкрепа Бургас и фондация "Подай ръка", за да помага на..

публикувано на 22.05.24 в 10:35

ООН: Да спрем загубата на животни, растения и микроорганизми

Призив към всички нас да спрем загубата на различни видове животни, растения и микроорганизми отправят от ООН във връзка с днешния Международен ден на биологичното разнообразие. Според специалисти загубата на биоразнообразие е най-голямата заплаха за живота на земята. "Бъди част от плана" е темата тази година на Международния ден на..

публикувано на 22.05.24 в 08:27

Заради ВиК ремонт ограничават движението по кръстовище в Бургас

Затваря се кръстовището, образувано от ул. „Велико Търново“ с ул. „Юрий Венелин“ от 8:30 часа днес до 17 часа утре /23 май/.  Въвежда се временна организация на движението в района.  Причината е възстановителни дейности на съществуващ водопровод. 

публикувано на 22.05.24 в 07:46

Без вода остава Поморие днес

Без вода ще остане град Поморие днес. Заради ремонт на главния довеждащ водопровод водата в морския град ще бъде спряна от 08:00 до 18:00ч.  От дружеството Водоснабдяване и канализация в Бургас информират, че за 15 часа без вода ще останеш поморийското село Козичено.  Водата там ще бъде спряна от 18:00 до 09:00 часа на 23 - и май. Днес от..

публикувано на 22.05.24 в 07:29
снимката е илюстративна

Ден на траур в Царево заради кончината на отец Стоян

Напусна ни ставрофорен иконом Стоян Василев, който дълги години служеше на миряните в Царево. Новината потвърди пресцентъра на Общината.  "Кончината на отец Стоян е огромна загуба за православната ни общност.  С всеотдайното си духовно служение на Бога и на Православието отец Стоян се утвърди и като крепител на жителите на община Царево.  Бог да..

публикувано на 21.05.24 в 16:11