Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-малко, но по-добро грозде тази година

Снимка: Ани Петрова

По-малко количество, но по-добро качество се очаква да бъде реколтата от грозде в област Бургас тази година в сравнение с миналата. Захарното съдържание се очаква да бъде високо, което ще доведе и до по-добра продукция на местните вина. Общо за региона, прогнозите за реколтата са да е с около 10 % по-малко, обясни Антон Полукчиев, председател на Регионалната лозаро - винарска камара „Южно Черноморие“.

Гроздоберът вече в някои части на област Бургас е започнал с прибиране на по-ранните сортове като мускат отонел и совиньон блан.

„Нищо, че са малко по-високи температурите тази година. Гроздата са растения с по-дълбока коренова система. Имат достатъчната необходима влажност. Засега лозите се развиват добре. Гроздето се очаква да бъде с нормална технологична зрялост. В областта ще бъде добра реколтата. Може би изключение ще има там, където са паднали слани. Там ще има занижение с 10 % -15 % спрямо останалата част. Има засегнати масиви, основно от по-ранните сортове бели вина“, допълни той.



Именно заради пролетните слани се очаква да бъде по-малка продукцията тази година в община Руен. При някои от белите сортове прогнозите са дори да са на половина от декар. Въпреки това гроздето ще е с много добро качество, обясни Селим Иса, собственик на лозови масиви в община Руен и член на Управителния съвет на Националното сдружение на българските лозари.

Изкупните цени тази година се очаква да са по-високи. Причината са завишените разходи в сектора. „Всяка година има притеснение около изкупните цени. Очаква се едно повишение, тъй като енергийните продукти са завишени, продуктите за пръскане също имат ръст на цената. В нашия сектор се използва доста работна ръка и там ще имаме вероятно завишаване на заплащането. Всичко това може би с 15 % като продукт ще се оскъпи“, каза Полукчиев.

Селим Иса допълни, че разходите в сектора са се покачили от 50 % до 300 %. „Минералните торове, амониевата селитра, от 400 лв. – 500 лв. стигна до над 2000 лв. за тон. Препаратите по същия начин от 50 % до 100 %, горивата от 2 лв. до 3,50 лв. за литър. Трудът скочи от 25 лв. до 35 лв. – 40 лв. В производствената част сме вложили около 1000 лв. – 1180 лв. разходи за декар. За да компенсираме тази инфлация, ще трябва да имаме адекватни високи изкупни цени на гроздето“, поясни той. Цените на белите сортове се очаква да бъдат около 1.50 лв. – 1.60 лв. за мускат отонел, совиньон блан и шардоне. „Може да са и с 0.10 лв. надолу, според търсенето. Цените при червените сортове ако са под 1 лв. ще са на загуба. Това ще рече малките лозарски стопанства да фалират, защото те все още не са си платили торовете и препаратите към съответните доставчици“, допълни Иса.



Трудна се очаква да бъде и кампанията по гроздобера. „В момента работната ръка, която използваме, една голяма част е от ромското малцинство, заминаха на гроздобер във Франция за две седмици. Това също създава проблем с набирането на работна ръка. В момента почти нямаме работна ръка, която ще привлечем допълнително освен работниците, които поддържаме през цялата година. Аз имам около 8 постоянно работещи души, трябва да провлека поне още 10-15, за да тръгне нормално гроздоберът, за да реагирам адекватно на пазара и заявените количества“, обясни Иса.

Той допълни, че в сектора на лозарството се наблюдават и други проблеми през последните години – масивите в страната ни са намалени, има и силна конкуренция от Румъния.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Марин Киров, кмет на Община Царево

Царево очаква своите първи туристи от Чехия и Полша

Около 20 май Царево ще посрещне първите си чуждестранни туристи за тази година. Кметът Марин Киров каза, че тази година туристическият сезон ще започне по-рано, за разлика от предходни години. Очакват се гости от Чехия и Полша.  „Както виждате всички дейности по мостови съоръжения, които най-много застрашават летния сезон - са в срок. Общината е..

публикувано на 01.05.24 в 15:12

Учредиха “Фонд за развитие на Летище Бургас“

Кметът на община Царево Марин Киров беше избран за член на Управителния съвет на “Фонд за развитие на Летище Бургас“. Това стана по време на учредителното събрание на сдружението, съобщи Общината.  За председател беше избран Димитър Николов, кмет на община Бургас, негов заместник е Иван Алексиев, кмет на Поморие Иван Алексиев. Останалите членове на УС..

публикувано на 01.05.24 в 10:21

30% от хотелите в Слънчев бряг отварят за великденските празници

30% от хотелите в Слънчев бряг ще отворят от днес. Това са висок клас хотели, за които има направени резервации от български, румънски и гръцки туристи. Прогнозите, че повечето хотели ще работят не се сбъднаха след отказани резервации заради лошото време. В Слънчев бряг луксозните хотели близо до морето ще отворят за великденските празници, каза..

публикувано на 01.05.24 в 09:27

С изложба на икони и гмуркане откриват сезона на остров "Света Анастасия"

Откриване на изложба с икони и великденско гмуркане ще даде старт на туристическия сезон на остров "Света Анастасия". Той ще започне по–рано и ще предложи на посетителите си богата културна програма с театрални спектакли, концерти и други интересни събития. Това лято туристическият комплекс отбелязва 10-годишен юбилей от откриването му като..

обновено на 01.05.24 в 08:57

Димитър Недев: Откритият средновековен некропол в Созопол е само начален етюд

Нови и сериозни находки очакват археолозите при проучванията на терена, където ще бъде изградена автогарата в Созопол. Тя ще се намира на провлака между новия и стария град. Досега там бе открит средновековен некропол. С интересни прояви в града се подготвят и за старта на новия туристически сезон.  Според директора на..

публикувано на 01.05.24 в 08:50

КЕВР ще определи цената на природния газ за май

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) се очаква днес да определи цената на природния газ през май. Предложението на "Булгаргаз" е за около 56 лева на мегават час. Ако цената бъде утвърдена, синьото гориво ще бъде по-евтино с 6% от април.

публикувано на 01.05.24 в 08:29

Министър Милошев обсъди развитието на Странджа и Южното Черноморие

Перспективите България да развива климатолечение като част от здравния туризъм обсъди министърът на туризма Евтим Милошев заедно с представителите на Сдружение „Рафаел – инфо, култура и туризъм“. В срещата участваха заместник-министрите на туризма Ирена Георгиева и Павлин Иванов, както и заместник-председателят на Комисията по туризъм в Народното..

публикувано на 30.04.24 в 17:12