Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Закриват сезона в "симБиотично"

Снимка: Българска фондация биоразнообразие

Прощално събитие за  „симБиотично“ този сезон. В петък от 18.30 часа последното за това лято събитие там – „Моя съсед Пеликанът и приятелят Фламинго“.

Куклената акция ще се проведе в естествена среда и с участието на публиката, под вещото ръководство на куклената актриса Неделина Роселинова, която стои зад проекта и дизайна на атрактивните гигантски кукли. „Елате да се запознаете отблизо с къдроглавия пеликан и с неговия чисто нов приятел, който напоследък се засели в Атанасовско езеро. И докато пеликанът се движи и се заиграва с публиката, фламингото като една истинска звезда си блести неподвижно и разказва своята интересна история, а щом се стъмни започва и да свети в розово,“ споделя Неделина.

В момента двата вида могат да се видят и на живо в южната част на Атанасовско езеро, но откъм страната на Укритието за наблюдение на птици и Пътеката на саблеклюна.

„Изпращаме един вълнуващ сезон на „симБиотично“, който започна с благотворителна акция „Пеликани канят“ на която събрахме 1400 лв. за пеликаните, продължихме с „Походът на пеликаните“ – забавно спортно събитие, на което събрахме 250 лв. Имахме на помощ трима американски студенти от Университета в Колорадо, които освен научната работа на терен в изследване на розовото фламинго и морските треви, участваха и в живота на музейчето. Посрещнахме десетки малчугани от Бургас по време на техните летни занимални. През август беше най-интересно – имаше Панаир на солта, 42-рия рожден ден на резервата и дори официалната церемония за връчване на Годишните награди за биоразнообразие и климат’22, която се излъчва на живо. Пак тук от 10 до 20 август беше и арт резиденцията на Водна кула арт фест и езерото вдъхнови 10 артисти за тяхната работа и финална изява. Оттук минаха Хана и Йонас - двама колоездачи, предприели пътуване с велосипеди в 20 държави от Германия до Сингапур под името Biking4biodiversity, с идея да открият и споделят инициативи за опазване на биоразнообразието и да разкажат за хората и организациите, които стоят зад тях. В „симБиотично“ се снима част от филма за Атанасовско езеро с вълнуващото заглавие „Солени хора“. На фасадата на солничарската барака, където се помещава музейчето още може да се види изложбата Карикатури от 25-то Габровско биенале, организирана от Дома на Хумора и Сатирата, които са по-малко смешни, отколкото ни се искаше, но те карат да се замислиш над зелените теми, които днес вълнуват всички.“  разказва Радостина Ценова от Българска фондация Биоразнообразие, които менажират пространството, посветено на Атанасовско езеро.

Освен среща с гигантските кукли за желаещите ще има работилница за изработване на текстилни рибки, за да се нахрани гладния пеликан. Участието в нея ще бъде срещу дарение, но накрая всеки ще може да си вземе рибката у дома за спомен.


По публикацията работи: Калина Енчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

От 1-ви юли ваучерите за храна ще бъдат само електронни

Остава по-малко от месец до изтичането на преходния период, в който работещите могат да получават ваучерите си за храна - и на хартия, и в електронен вариант. От 1-ви юли те ще бъдат само електронни. За БНР главният секретар на Асоциацията на операторите на ваучери за храна в България Таня Обущарова обясни, че търговците ще продължат да приемат..

публикувано на 03.06.24 в 12:23

Служебният премиер и посланикът на Турция у нас ще посетят ГКПП "Малко Търново"

Служебният премиер Димитър Главчев и посланикът на Турция Н.Пр. Мехмет Саит Уянък ще посетят днес ГКПП "Малко Търново", съобщават от пресцентъра на Министерски съвет. Двамата обсъдиха по-рано на работна среща тежкия трафик, задръстванията и необходимостта от разширяване на граничното съоръжение. В огледа ще се включат още министрите на вътрешните..

публикувано на 03.06.24 в 08:34

Поморие остава без вода утре

Без водоподаване ще бъдат жителите на Поморие на 3 юни, понеделник.  Причина за спирането на водата е авария на довеждащия водопровод, съобщават от ВиК - Бургас.   Спирането ще е в 8.30 ч. до отстраняването на проблема.  От дружеството се извиняват на клиентите си за причиненото неудобство! 

публикувано на 02.06.24 в 19:49

Пловдивският митрополит Николай заяви в Бургас, че няма да участва в избора на български патриарх

Пловдивският митрополит Николай заяви в Бургас, че няма да участва в избора на български патриарх. Той, високопреосвещенства от цялата страна и бургаското духовенство приветстваха в морския град новия сливенски митрополит Арсений. Посрещането и тържествената церемония преминаха при засилени мерки за сигурност.  Преди началото на церемонията..

публикувано на 02.06.24 в 18:28

"Операция: Плюшено мече" търси ментори за младежи в неравностойно положение

Програмата „Скритите таланти на България“ на "Операция: Плюшено Мече" търси 15 ментори за 15 младежи в неравностойно положение.  Три от децата са от Малко Търново, Сливен и Елхово.  От 2017 г. тази програма  дава шанс за професионална реализация на даровити момичета и момчета, лишени от родителска грижа или живеещи в рискова среда. Тя осигурява..

публикувано на 02.06.24 в 16:00

Бургас почете паметта на Христо Ботев

Бургас почете паметта на Христо Ботев и на загиналите за свободата на България. Церемонията започна с минута мълчание пред паметника на революционера в морската градина на града.  Участие взеха представителни войскови части от Военното формирование и Бургаския духов оркестър.  Заупокойна молитва в памет на Ботев и всички герои, пожертвали..

публикувано на 02.06.24 в 12:48

Одобрени са проекти за подобряване на образователната инфраструктура в община Руен

Министерството на образованието одобри за финансиране проекти за 9 спортни площадки в 9 училища в община Руен. Това посочи кметът Ахмед Мехмед. Предвидените средства за дейностите са в размер на почти 1 млн. лв.  Одобрен е и проект за внедряване на енергийна ефективност и за читалище „Просвета 1929“ в село Люляково. "Там е основен ремонт на..

обновено на 02.06.24 в 09:41