Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Морските горещи вълни отдавна не са рядкост и в Черно море

Последствията от тях могат да са много сериозни

Снимка: архив

Морските горещи вълни се изучават по-задълбочено едва през последните десет години. Те представляват периоди от няколко дни /пет или повече/ продължитено задържане на високи температури на повърхностните слоеве на моретата и океаните, разказа за БНР-Бургас доктор Зорница Спасова, научен секретар на Българското дружество по медицинска география.

Могат да продължат дори седмици и месеци, а максималната продължителност е над двеста дни, което всъщност прави 2/3 от дните в годината. Но обичайно за 80% от Световния океан са дълги от 40 до 160 дни.

Те зачестяват на фона на глобалното затопляне, като през последните 40 години температурите на водите в Световния океан са се увеличили с 0.15 градуса по Целзий на десетилетие. А това води до по-чести и продължителни морски горещи вълни.

В Черно море е установено, че 2/3 от дните с морски горещи вълни се наблюдават през последните 10 години от 2010-та до 2020-та година.

Последствията от това явление могат да бъдат наистина фатални, твърди климатологът.

Загуба на биоразнообразие, защото високите температури на водата могат да нарушат топлинния толеранс на много растителни и животински видове. По-топлата вода е по-бедна на кислород, на хранителни вещества. Установено е, че крилът /храна за китове/, който живее в по-топлите води е с по-малки размери и с по-малко съдържание на мазнини от този, който е в студените води. Могат да измрат големи територии водорасли и морска трева, което води до дисбаланс на морските еко системи.

Морските горещи вълни могат да доведат дори до масово измиране на видове риби, раци, скариди и други водни обитатели.

През 2015-2016 година по Западното крайбрежие на Северна Америка е минала много голяма такава вълна, наречена „Петното“. Тогава масово са измрели птици, хранещи се с риба и целият морски свят е намалил своята продуктивност.

Като част от Световния океан, Черно море, на чийто бряг живеем, не прави никакво изключение, що се касае до горещите морски вълни, казва Зорница Спасова.

Има публикация за последните 20 години. Температурата на повърхностните води в Черно море се е увеличила с 0.65-0.7 градуса по Целзий на десетилетие и продължава да се увеличава. Интересното е, че морските горещи вълни в Черно море се наблюдават по-често по време на явлението „Ел Ниньо“ (по-топла вода в Тихия океан) и намаляват при „Ла Ниня“ (по-студена). Първият случай се наблюдава най-вече по Коледа.

Няма как да неутрализираме или предотвратим морските горещи вълни, но можем да ги прогнозираме, дава надежда научният секретар на Българското дружество по медицинска география.

Понастоящем прогнозите са с една седмица напред. Ако бъде прогнозирано в по-дълъг период могат да се пренасочат рибарите за улов на по-топлолюбиви видове или пък да се засенчват морските корали, за да бъде избегната тяхната гибел или културите да се събират по-рано, а природозащитниците да бъдат подготвени за наплив на гладни животни.

Според прогнозите на междуправителствените комисии по изменение на климата, към края на този век ще се наблюдават при сценарий с ниски емисии четири пъти по-чести морски горещи вълни, а при сценарий с по-високи – осем пъти по-чести.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ретро кемпер на повече от половин век ще бъде показан на къмпинг фестивала в Бургас

Кемпер, произведен в Швейцария в една-единствена бройка през далечната 1969 година, ще бъде показан на фестивалното изложение в Бургас. Именно 70-те години на миналия век се смятат за началото на къмпингуването. Кемперът е с бензинов двигател, а осветлението му е с газени лампи. Оборудването му е изцяло запазено, включително с посудата в него, и ще може..

публикувано на 24.04.24 в 16:56

Пол и Реми прославиха бургаските котки на престижен пясъчен фестивал в САЩ

Влюбените в Бургас артисти Пол и Реми гостуват в Тексас, Порт Аранзас, САЩ, където са част от мащабния „Санд Фест” за пясъчни скулптури и артисти от цял свят. Само за няколко дни, с въображение и много труд, големите планини от пясък се превърнаха в произведения на изкуството, които радват стотиците посетители. Десетки деца творят..

публикувано на 22.04.24 в 15:25

Фестивал за ЛЕГО роботика ще се проведе в Бургас

Ученици от ОУ „Александър Георгиев Коджакафалията“ демонстрираха своите проекти, с които ще участват във фестивал за Лего роботика. Той ще се проведе днес  в Бургаския свободен университет . Другият отбор ще бъде от Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника. За събитието пристигат ученици от цялата страна с интерес в..

обновено на 20.04.24 в 07:53

Краеведът Соня Кехлибарева: На Великден старият Бургас ухаел на козунаци и печено агнешко

Краеведът Соня Кехлибарева представи лекция на тема „ Великденските празници и тяхното отбелязване в миналото в Бургас" в Етнографския музей.  Тя се организира във връзка с реализацията на образователна програма и осъществяването на амбицията музеят да бъде място, където хора, разполагащи с интригуваща информация, да представят своите изследвания в..

публикувано на 17.04.24 в 12:39

Забавна игра ще съпътства тази година цветното изложение „Флора“ в Бургас

Забавна игра ще съпътства тази година цветното изложение „Флора“ в Бургас. Флаери, свързани със събитието, се намират от днес в няколко културни обекта в града, както и в автобусите на градския транспорт, съобщават от Общината.  След като ги откриете и попълнете данните си в брошурите, може да ги пуснете в кутии, които ще бъдат поставени на централния..

публикувано на 16.04.24 в 15:47
Стара картичка от Великден. Лична колекция на Соня Кехлибарева

В Етнографския музей разказват как в Бургас са посрещали Великден

Публична лекция, посветена на  Великденските празници и тяхното отбелязване в морския град в миналото, ще поднесе  Етнографския музей в Бургас . Тя е насрочена за  днес  от 17:30 часа, в презентационната зала. Темата ще поднесе  Соня Кехлибарева, която е краевед, изследовател на историята на стария Бургас. Събитието се организира във връзка с..

обновено на 16.04.24 в 10:43

Ивайло Димитров изработва фотоалбуми и бюджетни подаръци

ДОБРОТО е около нас и може да предизвика добро! Това го доказа фейсбук групата "Купи подарък от майка на дете с увреждане". В нея майки на деца с увреждания показват снимки на ръчно направени от тях сувенири, подаръци, ръкоделия, плетива, а който желае може да си закупи. Участват и социални предприятия и хора с увреждания. В подкрепа на групата..

публикувано на 14.04.24 в 17:30