Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Компания иска да проучва за подземни богатства край село Извор

Снимката е илюстративна.
Снимка: Кирил Фалин, БНР


Компанията „Асарел-Инвестмънт” иска да извърши търсене и проучване на подземни богатства в района на бургаското село Извор. Терените са общински поземлени имоти. Поради тази причина бургаските общински съветници трябва да решат дали да учредят право на фирмата да извършва дейности там за срок от 1 година. Компанията има разрешение за тези дейности от Министерството на енергетиката. Темата беше дискутирана в комисиите към Общинския съвет.

Според докладната записка, внесена от местната администрация за разглеждане в Общинския съвет, т.нар. площ „Извор“ се намира на територията на общините Созопол, Бургас и Камено. Съгласуваният от министъра на енергетиката годишен работен проект през 2022г. предвижда в района на бургаското село да бъдат изпълнени 11 проучвателни канави. Чрез тях се цели разкриване на коренни скали и рудни зони, както и тяхното опробване. Дълбочината на канавите се предвижда да бъде между 1 и 2 метра, а широчината около 1 метър. При изкопаването, хумусният слой се депонира отделно от скалния материал, като след приключване на геологопроучвателните дейности засегнатите площи трябва да бъдат възстановени.

По време на обсъждането на докладната записка общинският съветник Даниела Божинова попита какви подземни богатства ще търси „Асарел“ и дали намеренията им няма да нарушат екологията. „Процедурата е изцяло държавна. Тя се провежда от министъра на енергетиката и се развива изцяло съобразно правилата на Закона за енергетиката. Има издадено разрешение. Касае се за малка площ от около 420 кв.м. – 430 кв.м. от два поземлени имота. Оценени са. Съобразно изискванията на закона, трябва да се представи една парична гаранция, която не е представена, така че в решението това е поставено като условие - да се учреди правото след представяне на тази гаранция. „Асарел“ проучва за цветни метали, мед“, поясни Божидар Кънчев от Община Бургас.

Територията, на която ще се извършват дейностите попада в два поземлени имота. Част от тях е пасище, има и горски терен с широколистна гора. Според докладите на оценителя, общата стойност на правото на ползване в засегнатите имоти е в размер на 40,00 лева, а стойността на дървесината е в размер на 124 лева.

Докладната записка ще бъде гласувана от местния парламент в края на месеца. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ива Иванова е новият директор на Държавен фонд "Земеделие"

Държавен фонд "Земеделие" има нов директор - Ива Иванова. Тя беше избрана днес от Управителния съвет за изпълнителен директор на разплащателната агенция, съобщи Министерството на земеделието и храните.  Кандидатурата е предложил служебният министър д-р Георги Тахов след съгласувателна процедура с премиера Димитър Главчев. Ива Иванова е магистър по..

публикувано на 07.05.24 в 18:03

Защо след ковид българите преоткриха къмпингите, кемперите и караваните?

На палатка, с кемпер или каравана, почивката сред природа става все по-предпочитана от българите. Затова и в Бургас преди дни се проведе първото фестивално изложение „Explore the world“, на който се събраха любителите на този вид почивка.  Фестивал разкрива кемпера и къмпингуването като начин на живот Николай Филипов е от една от..

публикувано на 07.05.24 в 16:58
Марин Киров, кмет на Община Царево

Царево очаква своите първи туристи от Чехия и Полша

Около 20 май Царево ще посрещне първите си чуждестранни туристи за тази година. Кметът Марин Киров каза, че тази година туристическият сезон ще започне по-рано, за разлика от предходни години. Очакват се гости от Чехия и Полша.  „Както виждате всички дейности по мостови съоръжения, които най-много застрашават летния сезон - са в срок. Общината е..

публикувано на 01.05.24 в 15:12

Учредиха “Фонд за развитие на Летище Бургас“

Кметът на община Царево Марин Киров беше избран за член на Управителния съвет на “Фонд за развитие на Летище Бургас“. Това стана по време на учредителното събрание на сдружението, съобщи Общината.  За председател беше избран Димитър Николов, кмет на община Бургас, негов заместник е Иван Алексиев, кмет на Поморие Иван Алексиев. Останалите членове на УС..

публикувано на 01.05.24 в 10:21

30% от хотелите в Слънчев бряг отварят за великденските празници

30% от хотелите в Слънчев бряг ще отворят от днес. Това са висок клас хотели, за които има направени резервации от български, румънски и гръцки туристи. Прогнозите, че повечето хотели ще работят не се сбъднаха след отказани резервации заради лошото време. В Слънчев бряг луксозните хотели близо до морето ще отворят за великденските празници, каза..

публикувано на 01.05.24 в 09:27

С изложба на икони и гмуркане откриват сезона на остров "Света Анастасия"

Откриване на изложба с икони и великденско гмуркане ще даде старт на туристическия сезон на остров "Света Анастасия". Той ще започне по–рано и ще предложи на посетителите си богата културна програма с театрални спектакли, концерти и други интересни събития. Това лято туристическият комплекс отбелязва 10-годишен юбилей от откриването му като..

обновено на 01.05.24 в 08:57

Димитър Недев: Откритият средновековен некропол в Созопол е само начален етюд

Нови и сериозни находки очакват археолозите при проучванията на терена, където ще бъде изградена автогарата в Созопол. Тя ще се намира на провлака между новия и стария град. Досега там бе открит средновековен некропол. С интересни прояви в града се подготвят и за старта на новия туристически сезон.  Според директора на..

публикувано на 01.05.24 в 08:50