Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ФК „Черноморец 1919“ се мести в „Долно Езерово“

Снимката е илюстративна.
Снимка: Любо Андреев


Футболният клуб „Черноморец 1919” ще се премести в кв. „Долно Езерово“. Общинските съветници в Бургас гласуваха да бъде учредено безвъзмездно право на Сдружение за ползване на стадиона, който се намира в бургаския квартал. Теренът е близо 30 000 кв. м. и е частна общинска собственост. Клубът ще може да ползва и двуетажната сграда, която се намира там. През 2019 година, започна производство по несъстоятелност спрямо ПСФК „Черноморец Бургас“, заради многото му задължения към различни кредитори, а имуществото беше запорирано.

В докладната записка се посочва, че Сдружението цели да развие стадиона, който се намира в „Долно Езерово”. Според предварителните разчети, се предвижда да бъде направена инвестиция в размер на 400 000 лв. за срок от три години. Новата база ще даде възможност на футболния клуб да организира и провежда различни видове спортни събития.

През първата година се предвижда да бъдат направени разходи в размер на 100 000 лв. за:

- изграждане на нова поливна система на съществуващ терен;

- реновация на тревен чим на основен терен, ще се ползва тревна смеска RPR;

- изграждане на система за външно видеонаблюдение;

- монтиране на седалки и ремонт на секторите;

- ремонт на наличните огради и поставяне на допълнителни такива.

Втори етап ще е през втората и третата година и включва:

-изграждане на две допълнителни спортни игрища с размер на 7000 кв.м. с изкуствена настилка;

-полагане на тартанова спортна настилка;

-изграждане на соларна инсталация.

Ще се предостави пълно право на мъжкия представителен отбор на ФК „Долно Езерово”, както и на детската школа, за ползване на базата и направените подобрения. За доказване на финансовата обезпеченост е представен договор за финансиране между сдружението и акционерното дружество „Трансвагон”.

„Всички знаем, че имаше едни прекрасни съоръжения до преди 10 години, които се ползваха и едно безхаберие на едни управници, които ни докараха до там, че бургаските отбори да тренират къде ли не, но не и на тези съоръжения. Даже съоръжението в „Лазур“ приемаше мачове на националния отбор, а сега стои затворено“, коментира общинският съветник Георги Спасов.

„Истината е, че Община Бургас загуби и двата бургаски стадиона, така че нито „Нефтохимик“, нито „Черноморец“  имат къде да играят в момента и се налага да даваме концесии в квартали, които са крайни и тепърва да изграждаме стадиони“, допълни Иван Иванов.

Според Васил Иванов, по този начин ще се развие спорта в бургаския комплекс. „Напълно подкрепям докладната, въпреки че и на мен ми е болно, че „Черноморец“ няма да могат да са на стадиона, на който са били толкова много години. Това е една възможност за жителите на квартал „Долно Езерово“ да гледат качествен футбол“, обясни той.

Докладната записка беше подкрепена с пълно мнозинство. 

Общинските съветници гласуваха и да се учреди безвъзмездно право на строеж за 30 години за изграждане на Екологичен образователен център с клуб по конен спорт в Парк „Езеро“ в Бургас. Инвеститор е Сдружението „Клуб по конен спорт Кан Крум“. Предвижда се там да бъдат изградени сграда за тренировки, нови боксове за хотел за коне; закрит манеж с размери 20х60 м и други. Предложената стойност на инвестицията е в размер на над 7 800 000 лв.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Прожектират документален филм за Цанко Цанков

Документалният филм „ Шампионът на Тихия океан“ – Протокът Кук , посветен на историческото преплуване на Цанко Цанков между Южния и Северния остров на Нова Зеландия ще бъде представен на 18 юни, от 18.00 часа, в Културен дом НХК. Участието на българския състезател в открити води е част от седемте най-трудни плувни маратони на планетата – OCEAN 7 ...

публикувано на 17.06.24 в 12:27

Сърбия срещу Англия във фокуса на европейското първенство по футбол

Европейското първенство по футбол в Германия ще продължи днес с нови три мача. В четвърта група, в Хамбург, от 16 часа съперници ще бъдат съставите на Полша и Нидерландия.  Следващите два мача са от 3-та група. От 19 часа в Щутгарт, Словения - Дания. Един от отборите, сочени сред фаворитите за европейската титла - Англия, започва участието си на Евро..

публикувано на 16.06.24 в 08:42
Шихан Тони Петров

Шихан Тони Петров: В нашата работа възпитание и дух са едно цяло, само така се постигат успехи (видео)

В Спортен център ПМГ “Акад. Никола Обрешков” се проведе Традиционният национален семинар по полицейска лична защита и самоотбрана за полицаи и военнослужещи.  Той бе ръководен от Шихан Тони Петров - 7 Дан, международен инструктор и Гранд Мастър по оперативни полицейски процедури с проведени до момента 175 международни семинари на..

публикувано на 16.06.24 в 08:00

През уикенда в Бургас - състезания по джет, уиндсърф, плуване, вдигане на тежести и тенис на маса

Стартът на Джет шампионата на България е в Бургас. Плаж "Крайморие" е домакин на първия кръг от Националния шампионат този уикенд - 14-16 юни. Инициативата и организацията е на местния клуб „Акватракс“ и Община Бургас. Сили ще премерят над 50 състезатели от България, Румъния и Гърция в различните категории. Водещ на състезанието ще бъде най-успешният..

обновено на 15.06.24 в 08:32
Германия - Шотландия

Германия с категорична победа за начало на Евро 2024

Домакинът Германия започна с лека и категорична победа с 5:1 срещу Шотландия на старта на Европейското първенство по футбол. В мач от Група А в Мюнхен германците не оставиха никакво съмнение в превъзходството си срещу островитяните, чиито футболисти се оказаха лесни жертви за своите съперници.  Германия от самото начало взе диригентската палка в мача..

публикувано на 15.06.24 в 07:48

Селекционерът на Германия призова нацията да подкрепя отбора си

Селекционерът на Германия Юлиан Нагелсман призова нацията да подкрепя докрай футболистите, докато домакините се готвят да открият Евро 2024 тази вечер срещу Шотландия. "Искам да се обединим като нация и да подкрепяме германския национален отбор, включително и на стадиона. Това е изключително важно. Трябва да използваме по всякакъв начин домакинското..

публикувано на 14.06.24 в 22:05
Финалът е на 14 юли в Берлин

Пълна програма на Евро 2024

Отборът на Германия открива Евро 2024 с двубой срещу Шотландия тази вечер. Мачовете от груповата фаза ще се играят в три часови пояса - 16:00ч., 19:00ч. и 22:00ч. Осминафиналите ще се провеждат в 19:00ч. и 22:00ч., а полуфиналите и финалът ще са в 22:00ч. Всички часове са в българско време. Финалът на първенството е на 14 юли в Берлин.  Пълна..

обновено на 14.06.24 в 21:59