Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

БНР Бургас награди участници в "Приказни истории"

| обновено на 15.09.22 в 16:31

БНР Бургас представи официално шестото издание на своя сборник с разкази „Приказни истории“. По традиция това стана на първия учебен ден. 

60 приказни истории са част от последната ни книжка, която събира разкази, родени от чистото детско въображение. Така превръщаме малките творци в издадени автори при това в истинска книга.


Децата са между 6 и 18-годишна възраст уточни рекламният мениджър на БНР Бургас Мариана Рачева:

"Много се радваме, че конкурсът ни се разраства все повече. За първа година имаме участници от българското училище в Париж, Франция. Благодарим на децата, които ни изпратиха своите истории, придружени от великолепни илюстрации."

Над сто са децата, които са изпратили до радиото своите приказни истории, уточнява Рачева.

Екипът на БНР Бургас се срещна с част от младите автори и лично им връчи грамотите. 


Венелина Стоева е преподавател по български език и литература в Основно училище „Елин Пелин“Именно от там са едни от най-многобройните участници в литературния ни конкурс. 

"Детската фантазия е много богата и необятна. Ние им задаваме параметрите, а тяхната фантазия е достатъчно креативна, достатъчно богата, за да създадат тези интересни истории."


Въображението е ключов при писането на приказки и при седмокласничката Ванеса Василева.

"Когато седна да пиша, се чувствам спокойна, а не защото трябва. Много съм развълнувана, че историята ми е част от книжката."

Оказва се, че за да напишеш хубава приказка не е нужно да имаш само добра история, разкрива преподавателят Ивелина Йорданова.

"Има деца, които си пишат, но когато имаш елементите и схемата за написването, малко по малко започват да се вдъхновяват. Тук ми трябва един помощник, вълшебник, там - един злодей. Това го учат в пети-шести клас. Но трябва да четат много, защото колкото повече прочетени приказки имат, толкова повече им се разгръща въображението."

Тя е категорична, че литературният конкурс на БНР Бургас е много ценен. 

"За да развива въображението още повече. То само си стои в главата, но трябва да излезе наяве. Иначе как някой друг ще се докосне до него?"


Екип на БНР Бургас посети и ОУ" Антон Страшимиров". То също е сред учебните заведения активно участващи в конкурса на обществената медия. Приветствие за първия учебен ден към тях направи Марияна Рачева.


Едно от децата, които днес получиха грамота за разказа си, е Йоана Йорданова. 
В момента детето е втори клас, мечтата й е да стане писателка. Затова решава да участва в конкурса,сега се радва, че е отличена. Йони обича да чете и харесва  Пипи Дългото чорапче, защото е смешна и забавна, сподели тя за БНР Бургас.

Преподавател на Йоана е Петя Сулева, която ни разказа, че децата обичат да участват в различни конкурси и да се изявяват.Лесно се работи, когато има желание:
"В момента децата не искат да четат, четат, ако родителите го правят. Има много грижовни родители, които правят това у дома.Ние в училище се опитваме да продължим това, което е започнато вкъщи. Можем да запалим някого по четенето с различни наши хитринки, което се опитваме да правим. Надявам се да сме запалили огънчето и да открият магията на четенето, да разберат, че е едно хубаво бягство."

Недялка Карастамова е преподавател, който за пореден път участва в " Приказни истории".  Този път тя опитва с първокласници, които пишат колективен разказ, който се опира на сюжета на вълшебната приказка.За целта децата са били разпределени на групи и всеки е давал идеи какво да се случи в хода на историята:

"Със сигурност пак ще участваме, този път ще стимулирам децата да участват индивидуално. Началото е положено."

122 -ма са първокласниците, 937 са учениците общо тази година, каза директорът Дияна Петкова. Добрите резултати, които постига учебното заведение се дължат на работата на учителите и съдействието на родителите, подчерта тя и пожела:

"Да бъде здрава, спокойна и успешна година за всички".


От днес стартираме събирането на детски разкази за седмото ни издание. Ако сте между 6 и 18 години, и вие можете да сте част от следващата ни книжка „Приказни истории с БНР Бургас“. Очакваме ви! 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

За мисията да си учител - Йовка Николова и Таня Сребрева в предаването "Влез в час" на 14 ноември

За мисията да си учител и на какво е важно да научим децата – в днешното издание на предаването ни за образование ви срещаме с бургаските преподаватели Йовка Николова и Таня Сребрева. Двете са единствените учители от града, които получиха награда "Константин Величков" от образователния министър. Йовка Николова е дългогодишен преподавател в..

публикувано на 14.11.22 в 09:00

БНР подкрепя инициативата "Радио диктовка за национално единство" на Украйна

Българското национално радио се включва заедно с десетки европейски медии в инициативата на Украинския обществен оператор "Радио диктовка за национално единство", за да изразим своята солидарност и съпричастност с хората в Украйна, които страдат вече 11 месеца от войната, която Русия предприе срещу своята съседка. Радио диктовката стартира..

публикувано на 09.11.22 в 10:34

Детският хор на БНР стъпи на бургаска сцена за първи път

62 години след своето създаване, детският хор на Българското национално радио се качи за първи път на бургаска сцена. Поводът е 10-тата годишнина от създаването на БНР Бургас.  От сцената на Културен дом НХК в Бургас маестра Венеция Караманова сподели:  "Имаме книга, в която е описана пътеката на детския радиохор, къде сме музицирали по света и в..

публикувано на 04.10.22 в 21:39

Ученици от Английската езикова гимназия са автори в "Приказни истории с БНР Бургас"

В истинска приказка се включиха Гергана Стоянова от 8 клас и София Вахонина от девети. Двете възпитанички на АЕГ „Гео Милев“ получиха грамоти за участието си в литературния конкурс на БНР Бургас. Той се провежда за шеста поредна година. Под ръководството на Красимир Иванов – преподавател по Български език и литература и Десислава Димова – преподавател..

публикувано на 04.10.22 в 12:41

Детският хор на БНР подарява безплатен концерт на бургазлии в Дома на НХК

Детският Радиохор на БНР гостува днес с концерт в Бургас. Популярната формация ще представи част от богатия си репертоар в Културния дом на нефтохимика. Гостуването на детския радиохор е по повод 10 – тата годишна на БНР - Бургас, а концертът е подарък за публиката и ще е при вход свободен. Детският Радиохор на БНР с концерт в Бургас..

публикувано на 04.10.22 в 09:00

Детският хор на БНР с концерт в Бургас

Детският Радиохор на БНР ще гостува в Бургас утре, 4 октомври / вторник /. Популярната формация ще представи част от богатия си репертоар. Хорът ще е в морския град по повод 10 годишна на нашата медия - БНР - Бургас, а концертът им ще е подарък за публика и ще е при вход свободен.  „Кумир на детските хорове по света“ и „Удивителен хор от..

публикувано на 30.09.22 в 13:00

Ученици от Свети Влас с грамоти от БНР Бургас

Ученици от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Свети Влас получиха своите грамоти от БНР Бургас. Техни разкази са вк лючени в шестия сборник от поредицата „Приказни истории с БНР Бургас“.  БНР Бургас награди участници в "Приказни истории" Творбите на децата от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Свети Влас са сред 60-те най-добри приказни истории,..

публикувано на 30.09.22 в 12:39