Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

БНР Бургас награди участници в "Приказни истории"

| обновено на 15.09.22 в 16:31

БНР Бургас представи официално шестото издание на своя сборник с разкази „Приказни истории“. По традиция това стана на първия учебен ден. 

60 приказни истории са част от последната ни книжка, която събира разкази, родени от чистото детско въображение. Така превръщаме малките творци в издадени автори при това в истинска книга.


Децата са между 6 и 18-годишна възраст уточни рекламният мениджър на БНР Бургас Мариана Рачева:

"Много се радваме, че конкурсът ни се разраства все повече. За първа година имаме участници от българското училище в Париж, Франция. Благодарим на децата, които ни изпратиха своите истории, придружени от великолепни илюстрации."

Над сто са децата, които са изпратили до радиото своите приказни истории, уточнява Рачева.

Екипът на БНР Бургас се срещна с част от младите автори и лично им връчи грамотите. 


Венелина Стоева е преподавател по български език и литература в Основно училище „Елин Пелин“Именно от там са едни от най-многобройните участници в литературния ни конкурс. 

"Детската фантазия е много богата и необятна. Ние им задаваме параметрите, а тяхната фантазия е достатъчно креативна, достатъчно богата, за да създадат тези интересни истории."


Въображението е ключов при писането на приказки и при седмокласничката Ванеса Василева.

"Когато седна да пиша, се чувствам спокойна, а не защото трябва. Много съм развълнувана, че историята ми е част от книжката."

Оказва се, че за да напишеш хубава приказка не е нужно да имаш само добра история, разкрива преподавателят Ивелина Йорданова.

"Има деца, които си пишат, но когато имаш елементите и схемата за написването, малко по малко започват да се вдъхновяват. Тук ми трябва един помощник, вълшебник, там - един злодей. Това го учат в пети-шести клас. Но трябва да четат много, защото колкото повече прочетени приказки имат, толкова повече им се разгръща въображението."

Тя е категорична, че литературният конкурс на БНР Бургас е много ценен. 

"За да развива въображението още повече. То само си стои в главата, но трябва да излезе наяве. Иначе как някой друг ще се докосне до него?"


Екип на БНР Бургас посети и ОУ" Антон Страшимиров". То също е сред учебните заведения активно участващи в конкурса на обществената медия. Приветствие за първия учебен ден към тях направи Марияна Рачева.


Едно от децата, които днес получиха грамота за разказа си, е Йоана Йорданова. 
В момента детето е втори клас, мечтата й е да стане писателка. Затова решава да участва в конкурса,сега се радва, че е отличена. Йони обича да чете и харесва  Пипи Дългото чорапче, защото е смешна и забавна, сподели тя за БНР Бургас.

Преподавател на Йоана е Петя Сулева, която ни разказа, че децата обичат да участват в различни конкурси и да се изявяват.Лесно се работи, когато има желание:
"В момента децата не искат да четат, четат, ако родителите го правят. Има много грижовни родители, които правят това у дома.Ние в училище се опитваме да продължим това, което е започнато вкъщи. Можем да запалим някого по четенето с различни наши хитринки, което се опитваме да правим. Надявам се да сме запалили огънчето и да открият магията на четенето, да разберат, че е едно хубаво бягство."

Недялка Карастамова е преподавател, който за пореден път участва в " Приказни истории".  Този път тя опитва с първокласници, които пишат колективен разказ, който се опира на сюжета на вълшебната приказка.За целта децата са били разпределени на групи и всеки е давал идеи какво да се случи в хода на историята:

"Със сигурност пак ще участваме, този път ще стимулирам децата да участват индивидуално. Началото е положено."

122 -ма са първокласниците, 937 са учениците общо тази година, каза директорът Дияна Петкова. Добрите резултати, които постига учебното заведение се дължат на работата на учителите и съдействието на родителите, подчерта тя и пожела:

"Да бъде здрава, спокойна и успешна година за всички".


От днес стартираме събирането на детски разкази за седмото ни издание. Ако сте между 6 и 18 години, и вие можете да сте част от следващата ни книжка „Приказни истории с БНР Бургас“. Очакваме ви! 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Посетители на различни възрасти в Деня на отворени врати в БНР - Бургас

БНР – Бургас проведе ден на отворени врати в деня на своята 11 - та годишнина. На 31 май през 2012 години беше открита медията, която е регионалната радиостанция на Българското национално радио за Югоизтока. На празника ни посетиха слушатели, които искаха да разберат как всъщност се прави и се случва радиото, което звучи в..

публикувано на 01.06.23 в 14:44

БНР-Бургас празнува рождения си ден с творческа работилница с пясък

Познавате ги отлично с творбите им на бургаския плаж-свободните артисти Пол и Реми Хогард, които преобразяват ивицата с впечатляващи композиции от пясък за радост на малки и големи.  БНР-Бургас и двамата креативни автори ще отправят специален поздрав към бургазлии и гостите на града по повод 11-годишнина на обществената медия...

обновено на 31.05.23 в 08:16

Грандиозен финал на кампанията "По стъпките на Апостола"

С концерт, радио състезание и изложба с рисунки, БНР-Бургас финализира кампанията „По стъпките на Апостола“. Тя бе посветена на 150-та годишнина от гибелта на един от символите на българската свобода - Васил Левски. На сцената на Културен дом НХК зрителите проследиха на живо финала на радио състезанието, в което ученици демонстрираха..

обновено на 01.03.23 в 17:07

Концерт, състезание и изложба поставиха финала на кампанията „По стъпките на Апостола“

С концерт, радио състезание и изложба с рисунки, БНР Бургас финализира кампанията „По стъпките на Апостола“. Тя бе посветена на 150-та годишнина от гибелта на един от символите на българската свобода - Васил Левски. "По стъпките на Апостола" - кампания на БНР Бургас На сцената на Културен дом НХК зрителите проследиха на живо..

публикувано на 01.03.23 в 07:09

Концерт, радио състезание и изложба за финала на инициативата „По стъпките на Апостола“

С концерт, радио състезание и изложба с рисунки, БНР Бургас финализира инициативата „По стъпките на Апостола“. Тя е посветена на 150-та годишнина от гибелта на един от символите на българската свобода - Васил Левски. "По стъпките на Апостола" - кампания на БНР Бургас На сцената на Културен дом НХК зрителите ще могат да проследят на живо..

публикувано на 28.02.23 в 11:17

Полуфиналът на радиосъстезанието „Влез в час“ определи трето и четвърто място

Полуфиналът на радиосъстезанието „Влез в час“ определи кои се класират на трето и четвърто място в тази ученическа надпревара.   Предпоследната среща сблъска десетокласниците на ГЧЕ „Васил Левски“ и Търговската гимназия в Бургас. След като отпаднаха от предните турнири, те се срещнаха в оспорвана битка за бронзовия медал.  В три кръга, те отговаряха..

обновено на 26.02.23 в 10:26