Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фермерът Димитър Станчев от Индже Войвода в помощ на пострадалите в Карловско

Димитър Станчев е един от най-сърцатите успели фермери в Странджа. Той е носител на много национални и международни награди за пчеларската си ферма в Индже Войвода. Отличен е както за реализирането на иновативни проекти, така и за цялостен значим принос за развитието на селските райони. 

Както много хора в страната, така и той не остана безразличен към трагедията на хората в наводнените Карловски села. 

Той организира 15 свои работници, събра цялата налична техника, с която разполага и отиде да помага. 

За два дни те успяха да разчистят двуметровата тиня от дворовете на 3 къщи и да изринат пясъка и наносите от едно мазе. 

"Представете си селото да е построено в едно речно корито. Страшно много пясък, кал, всичко е заринато, просто нямаше място където да се хвърля по улиците. Голям късмет са изкарали тези хора, че е станало през деня. Може би много народ щеше да загине. Те това го оценят и са щастливи. Много силни хора, много философски приемат нещата. Плачат и по малко, но казват "въпросът е, че сме живи и здрави". 

Много е страшна картинката. Навсякъде има по три метра, някъде по четири, с пясък. Цели дворове са с метър и половина пясък навсякъде. Иска страшно много хора и то опитни хора."
Станчев споделя, че на място има много техника, но тя не е достатъчна. 

"Огромна площ от порядъка на 150-200 дка са покрити с два метра пясък, камъни, тиня. Това иска изкопаване с големи машини. Не ми се мисли как ще изкарат зимата тези хора в тези села. Няма достъп до самата къща. Вчера сме ровили една къща, която буквално два метра партина сме правили до къщата, за да стигнем и да отворим едно малко прозорче. 

Армията е с една лопата и една количка. Те трябва да имат оборудване. Отидохме 15 човека, за 2 часа свършихме тяхната работа."

Сега фермерът Димитър Станчев призовава цялата страна на мобилизира сили, хората да отделят време и средства и да се включат в кампанията за подпомагане на пострадалите села. 

Община Карлово вече откри DMS кампания за дарения, така че ако искате да дарите пари, може да го направите с SMS на номер 17 777 с текст DMS KARLOVO или директно тук.
По публикацията работи: Ивайло Пеев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Информационно събитие-концерт в Бургас на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“

Бургас ще бъде домакин на заключително информационно събитие, представящо постиженията по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014 -2020 г. Програмата е с бюджет от почти 3 млрд. лева и е една от десетте оперативни програми на Република България, които се финансират от Кохезионния и Структурните фондове на ЕС. Общата цел на..

обновено на 09.05.24 в 15:29

"Безсмъртният полк" премина по улица "Александровска" в Бургас

9 ти май 1945 година - Денят, който слага край на Втората световна война в Европа и на който пет години по-късно френският министър на външните работи Робер Шуман произнася прочутата си декларация, с която предлага създаването на Европейска общност за въглища и стомана. Идеята е за нова форма на политическо сътрудничество в Европа, която би..

публикувано на 09.05.24 в 13:33

В Деня на Европа в Царево ученици поеха властта

Денят на ученическото самоуправление, посветен на празника на Обединена Европа – 9 май, стартира с натоварен график и добро настроение в Община Царево.  В лицето на възпитаниците на СУ „Н.Й.Вапцаров“ в морския град служителите в общинска администрация намериха достойни заместници, които се справиха отлично с поставените им задачи и показаха силна..

публикувано на 09.05.24 в 12:32

Отличие за платформата Smart Burgas

Община Бургас беше отличена на церемонията Annual Business Awards 2024 в категорията, отчитаща приноса на местната власт към развитието на бизнеса. Това се случи по време на Десетото юбилейно издание на Балканските бизнес награди. От името на кмета Николов златната статуетка прие заместникът му Станимир Апостолов. Сред мотивите за отличаването на..

публикувано на 09.05.24 в 10:28

Отбелязваме Деня на Европа и на победата над нацизма. Т. нар. "Безмъртен полк" повежда шествие в Бургас

На 9 май отбелязваме Деня на Европа и на победата над нацизма, която слага край на Втората световна война. На тази дата през 1950 година френският външен министър Робер Шуман предлага обединение  на въгледобивната и стоманодобивната промишленост на западноевропейските страни. То е първата реална крачка към създаването на Европейския съюз...

публикувано на 09.05.24 в 09:36

С концерт, рибен курбан и миди с ориз празнуват Летен Никулден в Бургас

Летен Никулден ще бъде отбелязан днес в Бургас. За първи път това ще стане с празнични събития на пл. Тройката. Ще има рибен курбан, ястия с миди и концерт. В  храм „Св. Николай Чудотворец“ ще бъде отслужена тържествена литургия, а в етнографския музей ще бъдат пресъздадени обичаите „Герман“ и „Пеперуда“ съобщи ръководителят на отдел..

публикувано на 09.05.24 в 08:20
Димитър Главчев в МС.

Предстои физическа инвентаризация на наличностите в "Лукойл"

Служебният премиер Димитър Главчев съобщи, че предстои физическа инвентаризация на наличностите в "Лукойл". Това обяви самият Главчев в началото на заседанието на кабинета. Проверката е възложена на НАП и Агенция "Митници". Пред министрите Главчев обяви, че от утре започва и изплащането на помощите в размер на близо 300 милиона лева на 51 000..

публикувано на 08.05.24 в 15:54