Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дискусия в Бургас отбеляза 110 години от обявяването на Балканската война

Историци, общественици и граждани се включиха в дискусия в Бургас, посветена на Балканската война. Поводът е 110 години от обявяването й, а срещата се проведе в Регионалната библиотека „Пейо Яворов“.

Навременна ли беше Балканската война, отношенията на малка България с Великите сили и съюзниците, можехме ли да запазим завоюваното през 1912 година бяха само част от темите, засегнати в дискусията.

Балканската война бе наречена вододел от модератора на срещата проф. Петър Стоянович от БАН.

"Това е единствената война, на която народът тръгва с песен и гайди, защото залогът е свободата на нашите сънародници отвъд Рила и Пирин", припомни проф. Милко Палангурски от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“.

Разбира се, след въодушевлението и победите, идва ред и на грешките. „Щабът на армията, който в началото тръгва толкова плахо, за два месеца решава, че е на върха на топ славата,  стратегията и тактиката. Защото ние казваме: съюзници- разбойници и как те подписали предварителен договор за война с България“ , посочва проф. д-р Веселин Янчев от СУ „Св. Климент Охридски“.

И още: Политиците тогава си имат един такъв манталитет, на полузависими хора, но не толкова колкото са в момента, но те са свикнали някой друг да поема отговорността – дали ще е султана, дали ще е руския император

Сред въпросите от страна на публиката бе как да се захранва с историята ни младото поколение. Отговорът на проф. Милко Палангурски от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“:

Аз смятам, че ще дойде време, когато учебниците като понятие май ще изчезне и ще дойде друг тип обучение. Как се събират трите войни в 2 100 знака? Знаете ли как съм се справял, търсил съм думи с по-малко букви. Затова аз предпочитам да има мислещи учители, които дори да си правят собствена програма“  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нов парк ще има в Приморско

Нов парк ще има в Приморско от следващия сезон. Той ще се намира на мястото на имот на "Гранична полиция". На официална церемония вътрешният министър Калина Стоянов връчи решението на Министерски съвет, с което се прехвърля безвъзмездно на общината 14 дка. до морето. "На мястото общината ще изгради парк, зона за отдих, фитнес на открито и паракалис",..

публикувано на 23.05.24 в 14:56

"Върнете ни улицата" - протест на бургазлии от ж.к. "Славейков"

Живущи в бургаския комплекс „Славейков“ се събират на протест в събота, заради продължаващия година и половина ремонт на прилежаща улица. Тя засяга хората, които живеят в  блокове с номера  15, 16, 19, 20, 21, 22, 65, 71, 72, 113 и 114.  Протестиращите очакват представители от Община Бургас и от водоснабдителното дружество в града..

публикувано на 23.05.24 в 13:12

Благотворителен книжен базар в Несебър набира средства за лечението на Петър Златинов

Благотворителен книжен базар се провежда днес в средно училище „Любен Каравелов“ в Несебър.  Желаещите да помогнат могат да закупят книги, като изберат от предлаганото голямо разнообразие.  Средствата от продажбата им ще са в подкрепа на Петър Златинов на 24 г. , който пострада при жесток побой и се нуждае от   скъпоструващи операции в България и..

публикувано на 23.05.24 в 10:06
Комисар Марин Димитров

Шествие на 2200 абитуриенти в Бургас тази вечер

Шествие с участието на близо 2 200 абитуриенти ще се проведе в Бургас тази вечер, в навечерието на празничния 24 май, когато зрелостниците ще отпразнуват и завършването на училище с балове в Слънчев бряг. Младежите ще започнат да се събират около 18:30 ч., а парадът ще започне в 19 ч., предвождан от Бургаския духов оркестър. Началото му е..

публикувано на 23.05.24 в 08:59