Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Представят ценни артефакти от Акве Калиде в новия експозиционен център

Посетителите ще могат да видят два старогръцки и един латински надписиНадпис от II век след Христа е сред ценните находки, които ще бъдат представени в музейната експозиция на новия експозиционен център в туристически комплекс Акве калиде. Откриването му предстои в най – скоро време. 

При археологическите проучвания през това лято са разкрити архитектурни елементи от ранен римски канал от 1-ви век, част от канала на калдариума, структури от средновековни помещения, част от средновековен зид и др. От намерените артефакти има средновековни печати и множество  монети от 4-ти век, съобщи ръководителят на разкопките доц. Димчо Момчилов:

Освен този надпис, който е от края на I и началото на II век, с посвещение от римски офицер от Парма,  който е свързан с Клавдиевия легион, ние сме предоставили още два надписа. Единият е свързан с храма на Деметра и е бил допълнително вграден в аподитериума и още един  надгробен надпис, той е латински т.е. предоставили сме за музея два старогръцки и един латински. Отделно от находките през това лято, върху тях тече процес на реставрация и консервация и по преценка на музея една част от тях може да бъде включена в експозицията.“  


Археологът посочи, че проучванията през това лято са били концентрирани във вътрешността на комплекса в североизточния край на ранновизантийската баня и върху част от по-ранната римска. Измежду архитектурните разкрити елементи са част от ранен римски канал от 1-ви век, част от канала на калдариума, структури от средновековни помещения, част от средновековен зид и др.

При разкопките са открити 95 броя монети, като преобладават тези от 4-ти век, пет средновековни печата с датировка от 11-и век, в големи количества средновековна художествена керамика от 12-13 век и др.


Безспорно най-впечатляващото откритие е олтарът с надпис от 2-ри век след Христа. Надписът е много добре запазен, на латински език. Информира ни, че олтарът е издигнат в знак на благодарност към нимфите с посвещение от римски офицер.Частично е разчетен и друг старогръцки надгробен надпис от 2-ри век, открит през миналия археологически сезон. Той е върху монолитен блок, вграден в североизточния аподитериум.

„Акве Калиде е много интересен обект и има още какво да ни разкаже. Проучени са до момента част от баните, част от една крепостна стена, част от една византийска фортификация на 13 век, а тук е имало 2 кв. км укрепена площ и вероятно около 12 – 13 кв. км населявана територия. Ще има още много за проучване и от следващите поколения!“, посочи доц. Момчилов.

Археологическите разкопки на обект "Акве Калиде" са изцяло финансирани от Община Бургас и ще продължат до средата на октомври. 

повече може да чуете в звуковия файл:

БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Фрегата "Верни" акостира преди Никулден на Морската гара в Бургас

Военноморските сили на Република България се включват в Никулденските тържества. Фрегатата „Верни“ ще акостира в района на Морската гара за времето от 10.00 часа днес, до 14.00 часа на 7 декември. Корабът ще бъде с празнична украса и илюминация. Той ще е отворен за посещение от жители и гости на град Бургас за времето от 10.00 до 12.00 ч...

публикувано на 05.12.22 в 09:14

Стела Динева и дъщеря й Ива правят "весели" обици

ДОБРОТО е около нас и може да предизвика добро! Това го доказа фейсбук групата Купи подарък от майка на дете с увреждане. В нея майки на деца с увреждания показват снимки на ръчно направени от тях сувенири, подаръци, ръкоделия, плетива, а който желае може да си закупи. Участват и социални предприятия и хора с увреждания. В..

публикувано на 04.12.22 в 17:30

Грейнаха коледните светлини в Царево (ГАЛЕРИЯ)

С много празнично настроение в Царево дадоха началото на най-светлите празници.  За запалването на коледните светлини площадът на морското градче се изпълни с много деца, родители и гости.  В празничната програма участваха група "Дивинитас" със своето огнено шоу и децата от ДГ  ,, Ален мак" , които изпълниха коледни песнички и..

публикувано на 04.12.22 в 08:12

Сити и здрави – ако се храним по Зоната

Основната цел на храненето по Зоната е здравословният начин на живот и регулирането на хормоните. Това каза за БНР-Бургас Катина Герова, един от посланиците на хранителния режим и създател на сайта www.kakvodaqm.bg. Зоната не е диета, с която да свалим няколко килограма, това е начин на хранене, който „подрежда“ хормоните в тялото:..

публикувано на 03.12.22 в 14:29

Храненето по Зоната - в "Радио-айляк" днес

Празниците са време, в което сме низвергнали кантара в някой ъгъл на стаята и обличаме по-широки дрехи, с мотив, че са удобни. Празниците са време, което българинът е свързал с похапване над обичайното. Но… С идването на новата година и с доизяждането и на последните количества руска салата идва суровото време за равносметка. То е свързано..

публикувано на 02.12.22 в 11:05

Откриват ледена пързалка в Сливен

Коледно-новогодишните атракции в Сливен за малки и големи започват от днес. Началото ще бъде дадено с официалното откриване на ледената пързалка до Изложбена зала „Сирак Скитник“ от 18 ч. В леденото шоу ще участват фигуристи от Клуб по фигурно пързаляне – София. Днешните атракции предвиждат и откриване на „Книголандия“ – детска библиотека..

публикувано на 02.12.22 в 08:34

Бахтишен Джуджева, майката със златно сърце, която шие коледни покривки

ДОБРОТО е около нас и може да предизвика добро! Това го доказа фейсбук групата Купи подарък от майка на дете с увреждане. В нея майки на деца с увреждания показват снимки на ръчно направени от тях сувенири, подаръци, ръкоделия, плетива, а който желае може да си закупи. Участват и социални предприятия и хора с увреждания. В..

публикувано на 27.11.22 в 17:40