Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Обществено обсъждане на Програмата за управление на отпадъците на общината ще се проведе в Бургас


В Бургас ще се проведе обществено обсъждане на Програмата за управление на отпадъците на общината за периода 2021-а-2028-а година.

На форума, който ще се състои в залата на Културния дом на нефтохимика, могат да присъстват жители на общината и представители на граждански сдружения и неправителствени организации.

Основната стратегическа цел на програмата е преминаването от депониране на отпадъците към разделянето и рециклирането им.

Три стратегически цели има дефинирани в програмата, каза зам.-кметът по стратегическо развитие и екология в община Бургас Весна Балтина.

"Намаляване на вредното въздействие на отпадъците чрез предотвратяване на образуването им, насърчаване на повторното им използване, увеличаване на количеството на рециклираните и оползотваряеми отпадъци, намаляване на количеството на риска от депонираните битови отпадъци ще бъде реализиран чрез програма от мерки…"

В момента в Бургас се изгражда анаеробна инсталация. Тя трябва да заработи през 2024 година и да създаде система за разделно събиране на хранителните отпадъци.

Междувременно предстои издаването на разрешително за ползването на клетка две на Депото за битови отпадъци, която е с капацитет 400 хил. тона отпадък.

Най -важната цел обаче е преминаването от депониране към рециклиране на отпадъците. Ако не изпълни тази цел, страната ни подлежи на наказателни процедури.


По публикацията работи: Десислава Златева
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Цените на цигарите ще се увеличат от март 2023

Акцизът на цигарите ще бъде увеличен, реши окончателно Народното събрание. В следващите 4 години цените им ще растат постепенно - цигарите във високия сегмент с по 13-14 стотинки на година, а най-евтините - с 20 ст., за да достигнат през 2026 г. ръст съответно с 40 и 80 стотинки. Увеличението е най-голямо при две от категориите - бездимните стикове и..

публикувано на 08.12.22 в 15:26

Възможно ли е държавен надзор на "Лукойл" да намали цената на бензина?

Въвеждането на държавен надзор на "Лукойл Нефтохим" - Бургас ще защити националната сигурност при извънредни обстоятелства. Това коментира бургаският депутат Димитър Найденов. Законопроектът беше гласуван на първо четене в комисията по икономика в парламента. Предвижда се той да засегне различни компании, в случай на необходимост. Приеха на..

публикувано на 08.12.22 в 14:27
Участници в срещата за климатолечението в Малко Търново

Включиха климатолечението в Плана за развитие на здравния туризъм

Климатолечението е включено в Плана за развитие на здравен туризъм за периода 2022 – 2025 година разработен от Министерството на туризма , това съобщи Вяра Йорданова, депутат от „Коалиция за България“, която участва в тематична среща, провела се в Малко Търново: " Има какво да работим за популяризирането на Странджа! Освен нейният..

публикувано на 08.12.22 в 12:00

Уикенд предложение: Поход в Бакаджиците край Ямбол

Сдружение „Зелена Странджа“ организира нов маршрут за любителите на разходки сред природата. Туристическият поход ще е по билото на Бакаджиците до Ямбол. Планинската верига от ниски хълмове в Тунджанско-Странджанската подобласт е красиво място за интересни разходки, каза Владимир Димитров от организацията за приключения в..

публикувано на 08.12.22 в 11:30

Административният съд е отхвърлил жалбата на Община Поморие срещу цената на водата

Административният съд в София е отхвърлил жалбата на Община Поморие срещу новата цена на водата, съобщи кметът Иван Алексиев. С нея се искаше отмяна на решението на Комисията за енергийно и водно регулиране за цената в област Бургас и конкретно за Поморие.  В развоя по темата след надигналото се недоволство на общините бе предоставена възможност..

обновено на 07.12.22 в 11:46

От 6 до 20 лева за риба на бургаския пазар

Ден преди Никулден бургаският пазар е пълен с риба и с желаещи да се подготвят по-рано за празник. Търси се основно чернокоп и шаран, а цените варират от 6 до 20 лева.  Най-евтин е сафридът, който върви по 6 лева, за 8 лева се предлагат живи шарани и чернокоп, по 10 е паламудът, а  толстолобът на шайби е 12 лева.  Една от най-скъпите риби..

обновено на 05.12.22 в 16:43

Рубриката „Избирам България“ на БНР-Бургас – в годишните награди за туризъм

През изминалия летен сезон БНР-Бургас стартира нова рубрика, в подкрепа на нашият туризъм. Защото, макар той да има редица нерешени проблеми, има и прекрасни места, които да се видят и емоции, които да се изпитат. Рубриката ни „Избирам България“ е сред финалистите в годишния конкурс на Министерството на туризма. В рубриката „Избирам..

обновено на 05.12.22 в 10:28