Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Бургас се побратими с казахстанския град Павлодар

Бургас вече е побратимен град с казахстанския Павлодар. На церемония днес кметът Димитър Николов и колегата му от Павлодар Асаин Байханов подписаха меморандум за побратимяване между двата града.


Двете страни договориха сътрудничество в сферите на икономиката, културата и туризма. Заедно с официалните гости, на визита у нас е и бизнес делегация от азиатската страна. Утре предстоят серия от срещи с представители на бизнеса и културата в Бургас.

„За мен това е интересно и важно събитие. Надяваме се тези контакти да станат по-силни  и ефикасни“, каза извънредният и пълномощен посланик на Република Казахстан в България Н. Пр. Избастин Темиртай и поздрави бургазлии с националния празник.


На срещата бе подчертан фактът, че най-голямото присъствие на българи в Казахстан се намира именно в град Павлодар.

„Това са преселници вече повече от 100 години, те са с българско самосъзнание, искам да благодаря на кмета, че те са запазили традициите и бита си“, каза кметът Николов.


Като дар от казахстанския кмет Асаин Байханов, той получи картина, книга и традиционна дреха от страната им. Градоначалникът на Бургас демонстрира облеклото, както това по-късно направи със своя подарък и и председателят общинския съвет Севдалина Турманова. На срещата днес присъства и бургаският треньор Димитър Димитров – Херо, който бе начело на футболния клуб Иртиш в град Павлодар. Той се обърна към гостите: „Казахстан е моя втора родина. Оставих там много приятели. Обичам Павлодар като мой роден град, защото там прекарах три години и имам много добри впечатление от хората. Затова днес е един паметен ден за мен“  


Двете страни ще работят за развитието на производствените връзки и стопанската дейност.

Предвижда се още провеждането на съвместни конгреси, бизнес срещи, участия в изложения и панаири в Павлодар и Бургас.

Сътрудничеството между двете страни ще обхване и образователната сфера, при което ще се акцентира върху развитието на връзките между учебните заведения.

Културата, туризмът и спортът също влизат в обхвата на сътрудничеството между Бургас и Павлодар, които ще си съдействат за обмен между творчески колективи, участия в спортни и младежки мероприятия.

Специален акцент в двустранните отношения ще е сътрудничеството в IT сферата, интернет и високите технологии.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Цените на цигарите ще се увеличат от март 2023

Акцизът на цигарите ще бъде увеличен, реши окончателно Народното събрание. В следващите 4 години цените им ще растат постепенно - цигарите във високия сегмент с по 13-14 стотинки на година, а най-евтините - с 20 ст., за да достигнат през 2026 г. ръст съответно с 40 и 80 стотинки. Увеличението е най-голямо при две от категориите - бездимните стикове и..

публикувано на 08.12.22 в 15:26

Възможно ли е държавен надзор на "Лукойл" да намали цената на бензина?

Въвеждането на държавен надзор на "Лукойл Нефтохим" - Бургас ще защити националната сигурност при извънредни обстоятелства. Това коментира бургаският депутат Димитър Найденов. Законопроектът беше гласуван на първо четене в комисията по икономика в парламента. Предвижда се той да засегне различни компании, в случай на необходимост. Приеха на..

публикувано на 08.12.22 в 14:27
Участници в срещата за климатолечението в Малко Търново

Включиха климатолечението в Плана за развитие на здравния туризъм

Климатолечението е включено в Плана за развитие на здравен туризъм за периода 2022 – 2025 година разработен от Министерството на туризма , това съобщи Вяра Йорданова, депутат от „Коалиция за България“, която участва в тематична среща, провела се в Малко Търново: " Има какво да работим за популяризирането на Странджа! Освен нейният..

публикувано на 08.12.22 в 12:00

Уикенд предложение: Поход в Бакаджиците край Ямбол

Сдружение „Зелена Странджа“ организира нов маршрут за любителите на разходки сред природата. Туристическият поход ще е по билото на Бакаджиците до Ямбол. Планинската верига от ниски хълмове в Тунджанско-Странджанската подобласт е красиво място за интересни разходки, каза Владимир Димитров от организацията за приключения в..

публикувано на 08.12.22 в 11:30

Административният съд е отхвърлил жалбата на Община Поморие срещу цената на водата

Административният съд в София е отхвърлил жалбата на Община Поморие срещу новата цена на водата, съобщи кметът Иван Алексиев. С нея се искаше отмяна на решението на Комисията за енергийно и водно регулиране за цената в област Бургас и конкретно за Поморие.  В развоя по темата след надигналото се недоволство на общините бе предоставена възможност..

обновено на 07.12.22 в 11:46

От 6 до 20 лева за риба на бургаския пазар

Ден преди Никулден бургаският пазар е пълен с риба и с желаещи да се подготвят по-рано за празник. Търси се основно чернокоп и шаран, а цените варират от 6 до 20 лева.  Най-евтин е сафридът, който върви по 6 лева, за 8 лева се предлагат живи шарани и чернокоп, по 10 е паламудът, а  толстолобът на шайби е 12 лева.  Една от най-скъпите риби..

обновено на 05.12.22 в 16:43

Рубриката „Избирам България“ на БНР-Бургас – в годишните награди за туризъм

През изминалия летен сезон БНР-Бургас стартира нова рубрика, в подкрепа на нашият туризъм. Защото, макар той да има редица нерешени проблеми, има и прекрасни места, които да се видят и емоции, които да се изпитат. Рубриката ни „Избирам България“ е сред финалистите в годишния конкурс на Министерството на туризма. В рубриката „Избирам..

обновено на 05.12.22 в 10:28