Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Емил Марков: Художественото копие на манифеста е ръчна изработка от художника Харалампи ТачевМанифестът, с който е била обявена независимостта на България, като исторически документ се различава от художествената му изработка на втория документ. като копие. Той е изработен върху пергамент и е подписан от цар Фердинанд и осемте министри на кабинета.

Манифестът е допълнен в най-долната си част с осем кръгли печата с восък в сребърно ложе. Защо обаче се е наложило този манифест да бъде оформен художествено от живописеца Харалампи Тачев? Върху това разговаряме с художника и илюстратор Емил Марков, който е и преподавател във филиала на НХА в Бургас,  в днешния празничен ден:

„Не съм запознат напълно с това копие на манифеста, но вероятно се е наложило да се потърси съдействие на художник, защото на 22 септември 1908 година в Търново, в църквата „Свети 40 мъченици“ е прочетена една бележка, като важен документ, но той за да има историческа стойност се е наложило да бъде изработено художествено копие от Харалампи Тачев на манифеста. Предназначението му е да увековечи един национален акт и да стои в музей. Това е един документ, който е ръчно изработен, като ювелирен обект и официално писмо, защото е едно парче пергамент, навито в тубус, който е богато орнаментиран, той пък се поставя в едно специално ковчеже с герба на България.
Съхранява се в музей и се вади за съвсем кратко време да бъде показван. 
Документът съдържа една богато нарисувана рамка, в която е изрисуван, не калиграфхиран, а изрисуван целият текст, в който ги има и имената на  министрите от кабинета.
Любопитното е в долната част на манифеста, където през много добре изработени дупчици са прокарани с шнурове 8 сребърни легенчета, в които са поставени восъчните печати на съответните 8 министерства. 
Около година и половина или 2 е работено от художника върху манифеста.“, посочи още Емил Марков. 

Повече за разговора чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фрегата "Верни" акостира преди Никулден на Морската гара в Бургас

Военноморските сили на Република България се включват в Никулденските тържества. Фрегатата „Верни“ ще акостира в района на Морската гара за времето от 10.00 часа днес, до 14.00 часа на 7 декември. Корабът ще бъде с празнична украса и илюминация. Той ще е отворен за посещение от жители и гости на град Бургас за времето от 10.00 до 12.00 ч...

публикувано на 05.12.22 в 09:14

Стела Динева и дъщеря й Ива правят "весели" обици

ДОБРОТО е около нас и може да предизвика добро! Това го доказа фейсбук групата Купи подарък от майка на дете с увреждане. В нея майки на деца с увреждания показват снимки на ръчно направени от тях сувенири, подаръци, ръкоделия, плетива, а който желае може да си закупи. Участват и социални предприятия и хора с увреждания. В..

публикувано на 04.12.22 в 17:30

Грейнаха коледните светлини в Царево (ГАЛЕРИЯ)

С много празнично настроение в Царево дадоха началото на най-светлите празници.  За запалването на коледните светлини площадът на морското градче се изпълни с много деца, родители и гости.  В празничната програма участваха група "Дивинитас" със своето огнено шоу и децата от ДГ  ,, Ален мак" , които изпълниха коледни песнички и..

публикувано на 04.12.22 в 08:12

Сити и здрави – ако се храним по Зоната

Основната цел на храненето по Зоната е здравословният начин на живот и регулирането на хормоните. Това каза за БНР-Бургас Катина Герова, един от посланиците на хранителния режим и създател на сайта www.kakvodaqm.bg. Зоната не е диета, с която да свалим няколко килограма, това е начин на хранене, който „подрежда“ хормоните в тялото:..

публикувано на 03.12.22 в 14:29

Храненето по Зоната - в "Радио-айляк" днес

Празниците са време, в което сме низвергнали кантара в някой ъгъл на стаята и обличаме по-широки дрехи, с мотив, че са удобни. Празниците са време, което българинът е свързал с похапване над обичайното. Но… С идването на новата година и с доизяждането и на последните количества руска салата идва суровото време за равносметка. То е свързано..

публикувано на 02.12.22 в 11:05

Откриват ледена пързалка в Сливен

Коледно-новогодишните атракции в Сливен за малки и големи започват от днес. Началото ще бъде дадено с официалното откриване на ледената пързалка до Изложбена зала „Сирак Скитник“ от 18 ч. В леденото шоу ще участват фигуристи от Клуб по фигурно пързаляне – София. Днешните атракции предвиждат и откриване на „Книголандия“ – детска библиотека..

публикувано на 02.12.22 в 08:34

Бахтишен Джуджева, майката със златно сърце, която шие коледни покривки

ДОБРОТО е около нас и може да предизвика добро! Това го доказа фейсбук групата Купи подарък от майка на дете с увреждане. В нея майки на деца с увреждания показват снимки на ръчно направени от тях сувенири, подаръци, ръкоделия, плетива, а който желае може да си закупи. Участват и социални предприятия и хора с увреждания. В..

публикувано на 27.11.22 в 17:40