Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Еврокомисарят Мария Габриел даде старт на инициативата "Пирати на пластмаса" в Бургас

Проектът беше представен в БСУ

4
Снимка: БСУ

Мария Габриел, комисар на ЕС по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта, посети БСУ и даде старт за България на европеизацията на инициативата за гражданска наука (citizen science) „Пирати на пластмаса – напред в Европа!". В проекта участват БСУ и ОУ "Александър Георгиев Коджакафалията". 

Проектът е част от програмата „Хоризонт Европа“, която ще продължи до 2027 година. Стартът му е даден през 2016 година в Германия. Той е бил предложен от Германия, Португалия и Словения. По инициатива на еврокомисаря Мария Габриел и след среща с министрите на образованието на тези страни и въз основа на споделената информация за постигнатото е решено  към проекта да имат възможност да се присъединят и другите членове на Евросъюза. През тази година ще се включат 8 държави и сред тях е България. 

Според Мария Габриел проектът отговаря напълно на очакванията на младите хора, тъй като за тях опазването на околната среда е водещ приоритет: 

Днес обаче те не искат да са просто наблюдатели, а активни участници, да предлагат решения на проблемите. Според нея инициативата „Пирати на пластмасата“ обединява няколко свята - на младите хора, на науката, на индустрията. Проектът не е насочен към това просто да се отиде на някакво място, което да бъде почистено от пластмасовите бутилки и отпадъци“ 

 По думите на еврокомисаря целта на инициативата е младите хора да си взаимодействат с учените и да разберат, че зад боклуците се крият химични елементи и е нужно пластмасата да се рециклира. Проектът може да бъде свързан и с иновациите, тъй като дава възможност да се работи в посока разработване на нови материали, които да не замърсяват околната среда. 

ОУ "Александър Георгиев Коджакафалията" също участва в проекта „Пирати на пластмасата“. В инициативата са включени 25 ученици от училищния екоклуб „Планета“, които взеха пробите от водата и от пясъка за наличие на пластмасови отпадъци, под ръководството на екип преподаватели от БСУ с ръководител проф. д-р Милен Балтов, ректор на БСУ. 

Еврокомисар Мария Габриел при посещението си в Бургас посочи още, че проекта ще обръща внимание на местната специфика. Тя изрази надежда, че европейската инициатива ще привлече млади хора, включително и в България, които да изградят кариера в сферата на науката и иновациите. Проектът е за целият Европейски съюз и за тази година е на стойност 15 млн. евро. 
повече може да чуете в звуковия файл:

БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Отличиха 1500 изявени ученици от община Бургас

Рекорден брой са тази година най-успешните бургаски ученици, които бяха наградени на специална церемония. С призови места в национални и международни олимпиади, състезания и конкурси бяха отличени 1500 ученици. Награждаването на изявените деца по традиция се провежда в навечерието на празника на града – Никулден. Най-успешните и..

публикувано на 05.12.22 в 16:35

БСУ променя бакалавърските си програми в областта на икономиката

Близо 300 абсолвенти ще получат днес своите дипломи   в атриума на БСУ. В 10:00 часа  ще се състои тържествената церемония на Випуск 2022. Абсолвенти  от 18 бакалавърски специалности и 20 магистърски програми завършват. Свидетелства за отличие и доказан стремеж за издигане авторитета на академичната общност ще получат изявените студенти. През..

обновено на 05.12.22 в 12:00

240 000 лева очаква Университет „Асен Златаров“ от фонд „Бедствия и аварии“

240 000 лева очаква Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ от фонд „Бедствия и аварии“. Сумата е за извършени от ВУЗ-а ремонтни дейности по щети след бурята от септември. Висшето училище е инвестирало общо 290 000 лева, като 50 000 от тях се очаква да бъдат приведени от застраховател. Ректорът проф. д-р Магдалена Миткова пояснява: "Надяваме се да..

публикувано на 03.12.22 в 13:52

Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ изпрати тържествено абсолвентите си

Студентите от Випуск 2022 на университет „Проф. д-р Асен Златаров“ получиха своите дипломи на тържествена церемония в Бургас. Ректорът проф. Магдалена Миткова се обърна към тях: „Вие се постарахте много. Получихте образование на европейско ниво, носители сте на качествата, нужни за откривателства и движение напред. Вие държите в ръцете си..

публикувано на 02.12.22 в 16:03

Прокурори предадоха практически познанията на над 100 студенти

Прокурори от Апелативна прокуратура - Бургас предадоха практическите си познанията в различни сфери от наказателното право на над 100 студенти от Бургаски свободен университет Над 100 студенти от 2-ри до 5-ти курс в специалността „Право“ на Бургаския свободен университет  взеха участие в лекции и дискусии, свързани с различни престъпления от българския..

публикувано на 02.12.22 в 15:47

Тракийският университет ще отвори филиал в Царево през 2023 година

Тракийският университет ще отвори врати в Царево догодина. Бъдещо звено на учебното заведение ще предлага обучение на студенти по няколко направления, като акцент ще бъдат хуманната и ветеринарна медицина, обясни к метът Георги Лапчев. Филиалът ще се помещава в сградата на Българо-германския център. Тя е нова и има нужда само от малко..

публикувано на 02.12.22 в 12:25

Никулден ще е неучебен за всички ученици от Бургас

6 декември 2022 г. ще бъде неучебен ден за всички ученици от училищата на територията на община Бургас. Това реши със своя заповед кметът Димитър Николов. Бургаският Никулден 2022 с двудневен концерт, традиционни ритуали и рибен курбан Децата са поканени да се включат в тържествата по случай празника на града. 

публикувано на 01.12.22 в 10:34