Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Рубриката "Радиомагазинче Надежда" представя:

Мама Севда и 11 - годишната Никол правят натурални сапунчета с кауза

Севда е с множествена склероза, а Никол с Диабет тип 1


ДОБРОТО е около нас и може да предизвика добро! Това го доказа фейсбук групата Купи подарък от майка на дете с увреждане. В нея майки на деца с увреждания показват снимки на ръчно направени от тях сувенири, подаръци, ръкоделия, плетива, а който желае може да си закупи. Участват и социални предприятия и хора с увреждания. В подкрепа на групата ние създадохме рубриката "Радиомагазинче Надежда". В нея всяка седмица ви срещаме с участник в групата, за да чуем историята му и да ви представим това, което изработва.

Севда Андреева е майка от София. Тя е с множествена склероза, а дъщеричката й Никол, на 11 години е с диабет тип 1. Двете изработват 100% натурални сапуни със зехтин, кокосово масло и натурални продукти, без аромат.

Севда е слънчев, усмихнат и позитивен човек, въпреки че заради болестта си е в инвалидна количка. Тя говори с голяма любов за дъщеря си и я нарича своя сила:

„Живеем си дружно и отговорно! Никол ме мотивира, че всеки ден има смисъл, че трябва да се усмихнеш на утрото, нищо колко много те е боляло през нощта. След като си се събудил, значи има на какво да се усмихнеш и на какво да се зарадваш! Николче е прекрасна, много ми помага, отговорна е, наложи й се бързо да порасне! Изключително съм горна и спокойна, защото тя знае колко е важно да се следи, заради заболяването си и не си позволява чисто по детски своеволия, а следва режима и нужния ритъм!“


Севда попада в групата „Купи подарък от майка на дете с увреждане“ първоначално като клиент и разказва, че  с огромно възхищение е разглеждала това, което майките изработват и предлагат. С Никол решават, че могат да опитат да правят сапунчета. Гледат клипчета в интернет и така започват новото си начинание:

„Сега предлагаме 9 вида, но подготвяме и нови аромати за Коледа. Сапуните ни са ръчно приготвени, натурални, зрели са 6 седмици, тежат около 60 грама и са със 100% Зехтин, Бяла хума, Черна хума, Активен въглен, Кафе, Жълта хума,Сиво-зелена хума и др. Във всяко едно влагаме и любов! Много е важно човекът да си намери сапунчето и обратното, тогава съм сигурна, че крайния резултат ще бъде чудесен. Винаги съм на линия за консултация, за да обсъдим случая и стигнем до желания ефект. Изключително сме щастливи от обратната връзка с клиентите, които споделят, че много са ги харесали и те са им помогнали за разрешаване на здравословен проблем като косопад, суха кожа, акне и др!“


Севда разказва, че фейсбук групата "Купи подарък" много й помага да се чувства полезна, значима и щастлива, че с труда си може да радва и други хора:

"Групата е прекрасна, дава възможност да бъдем себе си, въпреки товара, които носим, а това прави мен още по-силна, по-благодарна и по-щастлива! Майките са невероятно, титанично силни и любящи, грижовността им е свръхчовешка и се подхранва само от любовта към децата! А те ни зареждат със силата, усмивките си и пламъчето на желанието и волята в очите си! Нека продължим да бъдем Човечни и да си помагаме, така света ще стане едно по-добро място за живеене! Нека бъдем здрави в телата си и по-чисти в душите си !!! 

Повече може да видите  и във фейсбук страничката им – „Сапунче от Севда и Никол“: 

повече може да чуете в звуковия файл:
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Грейнаха коледните светлини и в Средец

С колоритна и разнообразна празнична програма, Средец отбеляза Никулден. Денят на св. Николай Чудотворец започна с коледен базар в градинката пред храм „Всях светих". На него представители на институциите от общината, показаха свои, ръчно изготвени сувенири и изделия свързани с предстоящите коледните празници. И тази година беше раздаден..

публикувано на 07.12.23 в 14:33

Благотворителна коледна работилница за играчки в Бургас

Благотворителна коледна работилница за играчки  ще се проведе в  дните от 7 до 10 декември в Центърът за съвременно изкуство и библиотека в Бургас, съобщават от Общината. В инициативата ще се включат ученици и техните учители, както и всеки, който има желание да подпомогне на каузата. Тематичните работилници ще се провеждат всеки ден в рамките на..

обновено на 07.12.23 в 09:17

В Сливен представят културно-историческото наследство на каракачаните

Културата, религиите и традициите на каракачанската общност ще бъдат представени днес в Сливен. Събитието се организира от Община Сливен в партньорство с Федерация на културно-просветните дружества на каракачаните в България. Започва в 17.30 часа във фоайето на зала „Сливен“.  Основната цел е да съхрани и популяризира културното наследство на..

публикувано на 07.12.23 в 09:13

Кметство Лозенец кани на вкусна никулденска изложба-базар

Читалище „Изгрев“ кани жителите и гостите на село Лозенец на Никулденска изложба-базар. Тя ще бъде открита в 15:30 часа, на площада.  Никулденските ястия ще могат и да се закупят, както и ръчно изработената коледна украса.  С песни на децата от Лозенец ще грейнат и светлините на елхата. 

публикувано на 06.12.23 в 12:36

Бургас посреща Никулден с богата и разнообразна програма

Предстои Никулден – празника на Бургас и тази година той ще бъде отбелязан с богата програма. Тя ще започне още в първия ден на декември и ще предложи на гражданите и гостите на морския град разнообразни културни и спортни събития. Първото събитие от поредицата е изложбата "Морето през погледа на бургаските художници в периода 1912 - 2012",..

публикувано на 06.12.23 в 08:00

Бургас спазва традицията! Имениците се увековечават в „златна“ снимка на Никулден

И този Никулден в Бургас ще бъде спазена традицията имениците да си направят обща снимка за спомен с кмета Димитър Николов. Паметната фотография, която ще бъде съхранена за идните поколения в Държавния архив, ще бъде направена в 14:00 часа на пл. „Атанас Сиреков“. Всеки, който е участвал в събитието, ще има възможност да получи копие от..

публикувано на 04.12.23 в 16:02

Савина Лилова плете приказни коледни камбанки и топки за елха

ДОБРОТО е около нас и може да предизвика добро! Това го доказа фейсбук групата "Купи подарък от майка на дете с увреждане". В нея майки на деца с увреждания показват снимки на ръчно направени от тях сувенири, подаръци, ръкоделия, плетива, а който желае може да си закупи. Участват и социални предприятия и хора с увреждания. В подкрепа на групата..

публикувано на 03.12.23 в 17:30