Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Служители на Регионалната здравна инспекция в Бургас излязоха на протест

Близо 30 души от Регионалната здравна инспекция в Бургас се включиха в националния протест на служителите в системата. Протестиращите настояват за 30% увеличение на заплатите. 

Протестиращите служители на РЗИ в Бургас показаха фишове с нетно възнаграждение от 788лв. Те казаха, че задълженията им се увеличават, работят в минимален състав, а заплатите им не са променяни от 2 години.


"Нашите заплати изостават значително от всички в бюджетната сфера, както и на другите лечебни заведения, които са по под шапката на Министъра на здравеопазването. В много лечебни заведения една мед. сестра или лаборантка взима много повече."

"Ние също сме хора, които влизат в магазина и имаме нужда от тези средства, за да можем да водим един достоен начин на живот."

"Чувстваме се забравени и при последната актуализация на заплатите в бюджетния сектор нашите заплати не бяха променени", казаха още служителите на РЗИ.Повече от 40 служители на Регионалната здравна служба в Ямбол също протестираха символично в обедната почивка. Маргарита Статева, която е с 38-  годишен стаж заяви: 

 „Ние не сме алчни, никога не сме били алчни, но искаме да се сещат за нас, не само когато стане нещо, както се сещат за учителите. Всички други, но не и за нас! Тук няма хора с малък стаж, млади хора при нас не идват- защо да идват? Когато отидеш да проверяваш ни правят на нищо – и са ни псували, и са ни гонили, има колега и с вила са го бучили, всичко има... "Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Съюзът на парамедиците: По 4 обаждания на минута е имало през летния сезон

  Съюзът на парамедиците отчита поредно натоварено лято с много инциденти и спешни повиквания. Средно по 4 на минута са били приемани, обясни председателят на сдружението Ива Пехливанска.  Сигналите се увеличават този сезон, най-честите са били за злоупотреба с алкохол, наркотици и упойващи вещества. Други са били свързани с прекомерно стоене..

публикувано на 04.10.23 в 17:16

Увеличават се случаите на жени с рак на гърдата в Бургас

Нарастват случаите на жени с рак на гърда в Бургас. Това показва статистическите данни за диагностицираните в Комплексния онкологичен център за тази и последната година, коментира управителят Христо Бозов.    "Миналата година имахме 255 новодиагностицирани случая, а тази година до момента вече са 280, т. е. имаме едно увеличение в..

публикувано на 04.10.23 в 12:47

Увеличава се броят на студентите по медицина в бургаския университет „Проф. Асен Златаров“

Броят на студентите по медицина в бургаския университет „Проф. д-р Асен Златаров“ ще се увеличи от 23 на 40, реши правителството.  Новото решение на Министерския съвет се отнася до обучаващите се със средства от държавата и е взето след мотивирано предложение от министъра на здравеопазването. То е свързано с небалансираното териториално..

публикувано на 03.10.23 в 22:09

Бъдещи медицински сестри измерваха кръвно налягане и кръвна захар на бургазлии

Студентите от специалност "Медицинска сестра" на Бургаски университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас предоставяха профилактична грижа на бургазлии, съобщават от учебното заведение. По случай Международния ден на възрастните хора студентите и техните преподаватели успяха да обърнат внимание на десетки граждани. Бъдещите медици измерваха..

публикувано на 02.10.23 в 13:51

Увеличават се болните от сърдечно –съдови заболявания

 Консултацията с личния лекар е много важна, обясни и общопрактикуващия медик д-р Вержиния Георгиева. Тя работи в Несебър и е един от младите лекари.Наследява професията от майка си.Няма нищо по-хубаво да си реализиран лекар в собствената си държава, категорична е тя: "Ако хората отделят време от натовареното си ежедневие за разговор или..

публикувано на 28.09.23 в 13:29
РЗИ Бургас, имунизационен кабинет

РЗИ: Новата ваксина срещу Ковид е еднократна

Регионалната здравна инспекция в Бургас започва прилагането на новата ваксина срещу  COVID-19, която е предназначена за лица над 12-годишна възраст. През следващата седмица се очаква и доставка на ваксини за деца между 6 месеца  и 11 години. Подробностите обясни за БНР Бургас д-р Величка Григорова: „Получили сме в РЗИ новите ваксини срещу..

публикувано на 28.09.23 в 09:13

С профилактична медицинска кампания Бургас ще отбележи Деня на сърцето

Мащабна профилактична кампания ще се проведе днес в Бургас. Поводът е Световният ден на сърцето - 29 септември. Кампанията ще започне от 9:30 часа и ще продължи до 13:30 ч. Ще бъдат изградени мобилни здравни пунктове, разположени на различни места в града, в които жителите на съответния квартал, ще могат да премерят артериалното си налягане и да..

обновено на 28.09.23 в 07:34