Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Служители на Регионалната здравна инспекция в Бургас излязоха на протест

Близо 30 души от Регионалната здравна инспекция в Бургас се включиха в националния протест на служителите в системата. Протестиращите настояват за 30% увеличение на заплатите. 

Протестиращите служители на РЗИ в Бургас показаха фишове с нетно възнаграждение от 788лв. Те казаха, че задълженията им се увеличават, работят в минимален състав, а заплатите им не са променяни от 2 години.


"Нашите заплати изостават значително от всички в бюджетната сфера, както и на другите лечебни заведения, които са по под шапката на Министъра на здравеопазването. В много лечебни заведения една мед. сестра или лаборантка взима много повече."

"Ние също сме хора, които влизат в магазина и имаме нужда от тези средства, за да можем да водим един достоен начин на живот."

"Чувстваме се забравени и при последната актуализация на заплатите в бюджетния сектор нашите заплати не бяха променени", казаха още служителите на РЗИ.Повече от 40 служители на Регионалната здравна служба в Ямбол също протестираха символично в обедната почивка. Маргарита Статева, която е с 38-  годишен стаж заяви: 

 „Ние не сме алчни, никога не сме били алчни, но искаме да се сещат за нас, не само когато стане нещо, както се сещат за учителите. Всички други, но не и за нас! Тук няма хора с малък стаж, млади хора при нас не идват- защо да идват? Когато отидеш да проверяваш ни правят на нищо – и са ни псували, и са ни гонили, има колега и с вила са го бучили, всичко има... "Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Ямбол откриха терапевтична стая за деца с аутизъм

В Комплекса за социални услуги в Ямбол откриха сензорно-моторна стая за деца със специфични образователни потребности.  Сензорно-моторната стая е изградена преди два месеца , като за обзавеждането са дарени 8000 лева от ямболския клуб "Инър Уийл". В нея се провежда терапия за деца със зрителни и слухови нарушения, както и такива с..

публикувано на 05.12.22 в 15:38

Организират безплатни прегледи с гинеколог в Бургас

Безплатни прегледи с д-р Ивон Ангелова – специалист акушерство, гинекология, фетална морфология и хистероскопията. Те ще се проведат днес в Бургас. Организатори на събитието са Национално Сдружение „Младежки Глас” и Диагностично консултативен център „Ел Масри", със съдействието на Община Бургас. Записване за прегледите се осъществява по еmail:..

обновено на 05.12.22 в 08:36

153 са новите случаи на коронавирус в страната

153 са новите случаи на коронавирус в България, показват данните в Единния информационен портал. Това са 4,84 процента от направените 3161 теста за изминалото денонощие. 10 са заразените за денонощие в област Бургас, двама в Сливен и Ямбол. В болница с COVID-19 са 368 души, като 43 от тях са в интензивно отделение. 5 души са починали заради..

публикувано на 02.12.22 в 07:18

Огнище на бруцелоза по едрите преживни животни в боляровско село

Огнище на бруцелоза по едрите преживни животни е открито в стопанство в село Крайново, община Болярово, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните. Шест от налични сто животни във фермата са заразени.  Предстои заразените животни да бъдат евтаназирани. От Агенцията по безопасност на храните уточняват, че това ще стане при..

публикувано на 01.12.22 в 13:54

Бургас ще отбележи Световния ден за борба със СПИН

Днешният световен ден за борба срещу СПИН  ще бъде отбелязан от Община Бургас, РЗИ-Бургас, БМЧК и Асоциацията на студентите медици  Екипи  ще проведат дискусии и беседи с раздаване на здравно-информационни материали и червени лентички на ученици в X, XI и XII клас с цел мотивиране за изследване и превенция. В лабораторията на PЗИ-Бургас и КАБКИС..

обновено на 01.12.22 в 09:02

Диабетната ретинопатия е лечима, но трябва да е установена навреме

Около 30% от диабетно-болните развиват диабетна ретинопатия. Това каза в предаването „Без направление“ офталмологът Свилен Мерсинков от МЦ „Оксиком“. Обичайно, ретинопатията, се развива след 5-ата, 10-ата година от заболяването, добави той и поясни: „Като цяло е сериозен проблем в днешно време, поради това, че голяма част от болните,..

публикувано на 30.11.22 в 13:46

Диабетната ретинопатия - в предаването "Без направление"

Зрението и възможните проблеми с него – върху това ще фокусираме в предаването „Без направление“. И конкретно – диабетната ретинопатия, възможното диагностициране и лечение.  Наш събеседник ще е офталмологът д-р Свилен Мерсинков.  От 11 до 12 - с вас ще сме Алекс Пенев и аз, Мариян Иванов

публикувано на 30.11.22 в 11:00