Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Бургас ще се включи в отбелязването на Световния ден на сърцето

Бургас ще се включи в отбелязването на Световния ден на сърцето – 29 септември, с открита спортна тренировка на входа на Морска градина от 18.30 до 20.30 часа. Пак ще бъде позиционирана информационна шатра, на която ще бъдат раздавани на всички желаещи карти за спорт и информационни материали за превенция на сърдечно-съдовите заболявания.

В събитието в четвъртък, част от националната информационна кампания „Използвай сърцето си“ на Дружество на кардиолозите в България, ще вземат участие и младежи и девойки от Асоциацията на студентите по медицина в България.

Денят на сърцето се отбелязва всяка година на 29 септември и е кампания, която обхваща целия свят, в която участници, семейства, общности и управляващи, се включват в инициативи, свързани със здравето, собствено и здравето на всички членове на обществото.

Сърдечно съдовите заболявания, както и инсултът, са водеща причина за отнемането на 18.6 милиона човешки живота всяка година. Те продължават да бъдат една от водещите причини за заболеваемост и предотвратима смъртност в световен мащаб, като всяка година отнемат живота на близо 19 милиона души. По данни на Евростат, сърдечно-съдовите заболявания продължават да са причина за 71% от смъртните случаи сред жените и 62% при мъжете в България.


По публикацията работи: Ивайло Пеев
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Организират безплатни прегледи с гинеколог в Бургас

Безплатни прегледи с д-р Ивон Ангелова – специалист акушерство, гинекология, фетална морфология и хистероскопията. Те ще се проведат на 5 декември /понеделник/ в Бургас. Организатори на събитието са Национално Сдружение „Младежки Глас” и Диагностично консултативен център „Ел Масри", със съдействието на Община Бургас. Записване за прегледите се..

публикувано на 02.12.22 в 12:04

153 са новите случаи на коронавирус в страната

153 са новите случаи на коронавирус в България, показват данните в Единния информационен портал. Това са 4,84 процента от направените 3161 теста за изминалото денонощие. 10 са заразените за денонощие в област Бургас, двама в Сливен и