Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Бургас се включва днес в Европейската Нощ на учените

| обновено на 30.09.22 в 08:47

С няколко инициативи Бургас се включва в Европейската Нощ на учените днес. Програмата включва срещи и лекции с преподаватели в университет "Проф. д-р Асен Златаров“ в Бургас, поясни заместник -ректорът проф. Д-р Инж. Сотир Сотиров. 

Какво означава киберсигурност и как да се държим в социалните мрежи и онлайн пространството са сред темите, с които младите хора ще се запознаят:

 "Идеята е все повече, така наречените STEM направления да бъдат представени пред младите хора, защото навсякъде битува едно мнение, че те са малко по-сложни и малко по-трудно се възприемат, това са химията, математиката, програмирането. Второто направление е компютърни системи, технологии и софтуерно инженерство или така наречените информационни и комуникационни технологии и там всъщност университетът ни е много силен в "изкуствен интелект", нещо много модерно, но ние сме се ориентирали към това да представим какво означава всъщност "киберсигурност".

Официалното откриване е в 14.30 часа в аулата на медицинския корпус на университета. 

В нощта на учените ще се включат ученици от четири бургаски училища. Партньори на инициативата са Международният младежки център в Бургас и детският музей „Планет ум“, които ще демонстрират пред младите хора забавната част на науката.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ изпрати тържествено абсолвентите си

Студентите от Випуск 2022 на университет „Проф. д-р Асен Златаров“ получиха своите дипломи на тържествена церемония в Бургас. Ректорът проф. Магдалена Миткова се обърна към тях: „Вие се постарахте много. Получихте образование на европейско ниво, носители сте на качествата, нужни за откривателства и движение напред. Вие държите в ръцете си..

публикувано на 02.12.22 в 16:03

Прокурори предадоха практически познанията на над 100 студенти

Прокурори от Апелативна прокуратура - Бургас предадоха практическите си познанията в различни сфери от наказателното право на над 100 студенти от Бургаски свободен университет Над 100 студенти от 2-ри до 5-ти курс в специалността „Право“ на Бургаския свободен университет  взеха участие в лекции и дискусии, свързани с различни престъпления от българския..

публикувано на 02.12.22 в 15:47

Тракийският университет ще отвори филиал в Царево през 2023 година

Тракийският университет ще отвори врати в Царево догодина. Бъдещо звено на учебното заведение ще предлага обучение на студенти по няколко направления, като акцент ще бъдат хуманната и ветеринарна медицина, обясни к метът Георги Лапчев. Филиалът ще се помещава в сградата на Българо-германския център. Тя е нова и има нужда само от малко..

публикувано на 02.12.22 в 12:25

Никулден ще е неучебен за всички ученици от Бургас

6 декември 2022 г. ще бъде неучебен ден за всички ученици от училищата на територията на община Бургас. Това реши със своя заповед кметът Димитър Николов. Бургаският Никулден 2022 с двудневен концерт, традиционни ритуали и рибен курбан Децата са поканени да се включат в тържествата по случай празника на града. 

публикувано на 01.12.22 в 10:34

Повече от 17 фирми се представят на Кариерна борса в БСУ

Традицията и тази година беше спазена в Бургаския свободен университет, който организира Ден на отворените врати.Тя винаги върви с иновативни фирми и предприятия, обясни ректорът проф. Милен Балтов. Тази година новото е Кариерна борса: "Другото ново е Майсторски клас за нашите предприемачески клубове. Това са клуб "Мениджър" и клуб" Мисия учител"."..

публикувано на 30.11.22 в 13:54
БСУ

Ден на отворените врати и кариерна борса в БСУ

Бургаския свободен университет организира днес кариерна борса и Ден на отворените врата. И двете събития започват в 11:00 часа.  Университетът ще бъде отворен за учениците от всички бургаски средни училища и за техните родители с представяне на специалностите, по които БСУ ще приема студенти през следващата академична година. Ще има презентация..

публикувано на 30.11.22 в 09:36

Студентите от Университет "Проф. д-р Асен Златаров" в Бургас минават към онлайн обучение

Студентите от Университет "Проф. д-р Асен Златаров" в Бургас преминават в онлайн обучение през декември .  Причината са нарасналите разходи за отопление . ВУЗ-ът вложи извънредно и 290 хиляди лева за възстановяване на щетите след бурята през септември.  Недостиг от 204 000 лв. отчита университетът до края на годината. При планиран..

публикувано на 29.11.22 в 13:18