Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инвазивният кардиолог Мариана Контева отговаря на слушателски въпроси

Инвазивният кардиолог Мариана Контева отговаря на слушателски въпроси

Може ли изтръпването на крайниците да се дължи на проблем с кръвоснабдяването? Как да разпознаем слабото оросяване на ръцете и краката? На тези и други слушателски въпроси ще чуете отговора в новото, здравно предаване на БНР – Бургас „Без направление“.

В него специалисти в различни области на медицината ще отговарят на слушателски въпроси. Всяка сряда ще чуете съветите на бургаски лекари от лечебните заведения в региона, ще има запазено място и за психолозите, а в понеделник, на страницата на БНР-Бургас във Фейсбук ще видите кой медик ще ни гостува и как да отправите вашите въпроси към него.

На прага на студените месеци, зачестяват и оплакванията, свързани със студени и изтръпнали крайници. Именно на подобни въпроси ще отговаря д-р Мариана Контева, инванзивен кардиолог, началник на Сектора по инвазивна кардиология в университетска болница „Дева Мария“:

„За съжаление, както ние сме длъжници на пациентите си, така и все повече наблюдавам, че всяко търсене на помощ от специалист, вече е късно. Като че ли ходим на лекар само, когато вече няма накъде. Ходенето в болници, провеждането на изследвания е свързано с много тежък емоционален дискомфорт на пациента. И даже много от тях ми се хвалят, че те до 72 години никога не са били на лекар. За мен това е по-скоро ужасяващо, отколкото хвалба“, посочи д-р Контева.

Подробности ще чуете след 11 ч., в ефира на БНР-Бургас, в предаването „Без направление“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изпратиха инструкции до личните лекари срещу разпространението на коклюш

Предприемат мерки срещу разпространението на коклюша в Бургас. От РЗИ изпратиха инструкции до личните лекари за проследяване на подлежащите на имунизация срещу заболяването. За пропуски трябва да проверяват и медицинските сестри в детските градини и училищата, обясни д-р Мирослава Киселкова от здравната инспекция в града: "Постоянно..

публикувано на 28.04.24 в 09:45
Снимката е илюстративна

Седем ученици от две бургаски училища с коклюш

9 са новите случаи на коклюш при деца в Бургас само през тази седмица, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. За част от тях още текат епедимиологични проучвания.  Седем са ученици от две бургаски училища. С регистрираните по-рано през годината, случаите стават общо 15, като осем от тях са доказани. Най-много са децата във възрастова група..

обновено на 25.04.24 в 13:17

Два случая на коклюш в Сливенска област

Два са регистрираните случаи на коклюш в Сливенска област, съобщи началника на РЗИ Сливен д-р Николина Иванова. Децата са на възраст между 1 и 4 години.  Случай на коклюш е регистриран в ямболското село Бояджи к Здравната комисия с извънредно заседание заради ситуацията с коклюша Двата случая нямат връзка помежду си. Децата..

публикувано на 24.04.24 в 17:50

Случай на коклюш е регистриран в ямболското село Бояджик

Случай на коклюш е регистриран в ямболското село Бояджик. Диагнозата е поставена на дете на 3 години и половина, което е лекувано в Университетската болница в Стара Загора. Това е първият случай на заболяването за областта, уточняват от Здравната инспекция в Ямбол.  Детето е прието в болницата преди седмица с пневмония и симптоми за коклюш и вчера е..

публикувано на 24.04.24 в 17:01
Костадин Ангелов

Здравната комисия с извънредно заседание заради ситуацията с коклюша

Данни за разпространението на инфекцията коклюш у нас и информация във връзка с починалите от болестта две бебета в Кюстендил ще бъдат представени пред парламентарната Комисия по здравеопазване, на извънредно заседание . Депутатите ще изслушат ресорния министър, главния държавен здравен инспектор, директорите на агенция Медицински надзор и на..

публикувано на 23.04.24 в 08:43

Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш

Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. С тях регистрираните случаи на инфекциозното заболяване в областта от началото на годината до сега стават общо десет.   „Положителните резултати на четирите деца са потвърдени от лаборатории в града в петък следобед. Днес колегите от..

публикувано на 22.04.24 в 13:33

Млади лекари преглеждаха в с. Дебелт

Над 80 профилактични прегледа извършиха от  Сдружение на “Младите лекари” в с. Дебелт. Сред тях е имало 75%  жени, и 25% мъже, като с редната възраст е била 73 години. Раздадени са множество информационни материали. С провеждането на подобен тип акции, Сдружение “Младите лекари” продължава да поддържа опазването на здравето с навременни, регулярни..

публикувано на 22.04.24 в 12:16