Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повишение на наемите на жилища в Бургас


Продължава тенденцията да има по-голямо търсене отколкото предлагане на пазара на недвижимите имоти в Бургас. Цените на жилищата в по-крайните комплекси и квартали вече започват да се изравняват с тези в центъра на града.

„В крайните квартали цените вече са стигнали около 1000 евро, а в центъра някъде има между 1800 - 2000 евро. За кварталите цените зависят от качеството, строителството на самият имот. Цените бавно, но продължават да растат. Не винаги обаче купувачите могат да се справят с тази висока цена, затова трябва да мине време, тъй като не са готови за нея“, обясни Анжелика Ковалева, управител на агенция за недвижими имоти в Бургас.

Наблюдава се и повишаване на наемите на жилища в Бургас. „Имаше неоправдан ръст, когато наемите скочиха двойно и тройно, в края на пролетта и началото на лятото. Сега са по-високи от пролетта, може би на 40 % - 50 % са поскъпнали. Това, което се е отдавало на 300 лв., сега е на 450 лв. – 500 лв.“, допълни Ковалева.

Към момента няма увеличаване на продажбата на жилища, собственост на руснаци. „Когато започна войната с Украйна се наблюдаваше едно задържане на продажбите, защото курсът на валутата при тях стана доста по-нисък. С еврото, за което продават имота, получават много по-малко рубли.  Те си знаят цената, знаят какво искат и по-скоро са склонни да изчакат. При тях има и друг момент, трудно могат да стигнат до нас. С документите е доста трудно, с превода на парите. Сега не е много лесно да отворят сметка тук. Затова по-скоро изчакват докато не се подобри ситуацията“, поясни брокерът.

Относно бежанците от Украйна, все още повечето от тях търсят апартаменти под наем.  От края на лятото обаче част от тях вече търсят и да закупят жилище. „Те подобриха очакванията си относно пазара, който ние можем да предложим. В началото очакванията им бяха нереални – за по-малко пари искаха да взимат луксозни апартаменти под наем за по-кратки срокове, което нямаше как да се случи. Има тенденция при местните хора, част от тях направо предупреждават, че не искат да дават под наем жилищата си на бежанци. Опасяват се, че могат да си тръгнат без да платят сметките си“, допълни Ковалева.  


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

64 полицаи ще бъдат командировани през лятото в Поморие

64 полицаи ще бъдат командировани през летните месеци  - от 15 юни до 15 септември в Поморие. Това съобщи на среща с туристическия бранш кметът Иван Алексиев. Той допълни, че предстои и надграждането на видеонаблюдението.   „Пеши патрул ще има по основните пешеходни артерии и зони. Ще има и командировани полицаи и в Ахелой, тъй като и там вече..

обновено на 26.04.24 в 13:40

Включете се във форум в Бургас за лични финанси и инвестиции

Форум „Моите пари“ ще се проведе в събота - 27 април в Бургас. Водещи банкови, инвестиционни и финансови експерти ще представят добри практики за справяне в настоящата икономическа обстановка в страната и света.  Сред темите са кредитиране, недвижими имоти, пенсионни консултации, обясни Десислава Николова – финансов анализатор в портала..

публикувано на 26.04.24 в 13:10

Полети между Франкфурт и Бургас започват от 28 април

За първи път стартира редовна полетна програма от Франкфурт до Бургас на 28 април. Това съобщи експертът от отдел „Авиационен маркетинг“ Иво Барзов по време на среща с туристическия бранш в Поморие. „Така ще има едно ключово летище за използване за трансферни полети. Националният авиопревозвач „България Еър“ възобновява редовните полети от..

публикувано на 26.04.24 в 12:46

Откриват цветното изложение "Флора 2024" на Лазаровден (ПРОГРАМА)

С много цветно настроение и музика ще бъде открита Национална изложба на цветя „Флора Бургас“ 2024. Изложението отваря врати в събота, 27 април, от 11:00ч. Изложбени и търговски зони с красиви сезонни цветя, аранжировки и цветни арт инсталации ще посрещат бургазлии и гости на града в периода до 6 май. "В тазгодишното издание на цветното..

публикувано на 26.04.24 в 08:00

Проблеми с вноса на работници за туризма, сигнали за подкупи в консулства

"Парите за заплати в туризма се увеличиха в пъти. Добре платени са и най-неграмотните ни служители. Но кадри в България няма ".  Това заяви пред БНР Веселин Налбантов - зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. В тази връзка той отбеляза и проблема с демографския срив в страната . Според него освен това..

публикувано на 25.04.24 в 13:22
Снимката е илюстративна

Добър знак към туристическия бранш ще е приемането на промените в Закона за чужденците

Добър знак към туристическия бранш ще бъде приемането на промените в Закона за чужденците, което е включено в дневния ред на Народното събрание. Това коментира служебният министър на туризма Евтим Милошев в Бургас. Промените имат за цел да решат проблема с наемането на сезонни работници от трети страни извън ЕС. Внасянето на новите текстове в Закона за..

публикувано на 25.04.24 в 12:05

С изложба на икони и гмуркане откриват сезона на остров "Света Анастасия"

Откриване на изложба с икони и великденско гмуркане ще даде старт на туристическия сезон на остров "Света Анастасия". Той ще започне по – рано и ще предложи на посетителите си богата културна програма с театрални спектакли, концерти и други интересни събития. Това лято  туристическият комплекс отбелязва 10-годишен юбилей от откриването..

публикувано на 25.04.24 в 08:40