Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Детският хор на БНР стъпи на бургаска сцена за първи път

62 години след своето създаване, детският хор на Българското национално радио се качи за първи път на бургаска сцена. Поводът е 10-тата годишнина от създаването на БНР Бургас. 

От сцената на Културен дом НХК в Бургас маестра Венеция Караманова сподели: 

"Имаме книга, в която е описана пътеката на детския радиохор, къде сме музицирали по света и в България. Оказа се, че днес хорът стъпва за първи път в Бургас."

Специален гост на концерта беше зам.-кметът по културата в Бургас Диана Саватева: 

"За нас е чест да посрещнем музиканти от толкова висока класа. Усещането е, че освен тези прекрасни деца на сцената, заедно с тях присъстват и поколения музиканти, които са израснали със съставите на детския хор на БНР."

Генералният директор на Българското национално радио Милен Митев е на мнение, че концертите на детския хор в Бургас трябва да се превърнат в традиция. 

"Отдавна ми се иска музикалните състави на БНР да не правят събития само в столицата, а да могат да ходят в страната, а и извън нея. Затова и съм много щастлив и благодарен на Община Бургас и на БНР Бургас, че помогнаха това събитие да се реализира. Мисля, че това е едно добро начало", сподели Митев.

Програмата на концерта включваше както български, така и световни произведения.  Бяха представени 14 изпълнения от богатия репертоар на хора, който наброява над 180 песни. 

"Исках да покажа красотата на класиката и очарованието на съвремието. Исках да покажа кои сме ние с българските песни, а с чуждите - какво можем да пеем. Тези талантливи, български деца могат да пеят всичко и това се цени по големите сцени", сподели маестра Караманова. 

Тя издаде, че подготвят коледен концерт, в който хористите ще пеят на почти всички езици на Европа и Америка.

Концертът на детския хор на БНР се реализира със съдействието на Община Бургас и БНР Бургас. 

БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

БНР Бургас с номинация за наградата "Сирак Скитник" (видео)

БНР Бургас е сред номинираните за наградата за журналистика "Сирак Скитник".  Регионалната станция се бори за отличието с инициативите си, посветени на отбелязването на 10 години от своето създаване.  На 10-тия си рожден ден БНР Бургас посети 10 любими места по българското Черноморие. Забавлявахме се с наши слушатели и със стотици туристи, като..

публикувано на 25.01.23 в 13:37

Милен Митев: За БНР 2023 ще мине под знака на Сирак Скитник

Българското национално радио отбелязва днес 88 години от своето създаване. На тази дата през 1935 година министър-председателят Пенчо Златев изпраща до цар Борис III за утвърждаване Наредбата-закон за радиото, която царят одобрява с указ на следващия ден. Така радиоразпръскването става държавна собственост и официално започва дейността на..

публикувано на 25.01.23 в 10:40

"По стъпките на Апостола" - кампания на БНР Бургас

Тази година се навършват 150 години от гибелта на един от символите на българската свобода – Васил Левски. Юбилейната годишнина е възможност отново, да си припомним и разкрием личността на Апостола, революционната му дейност, значението на неговите идеи и дълбоката им актуалност в нашето съвремие, като стимулираме българското общество за..

публикувано на 16.01.23 в 11:49

БНР подкрепя инициативата "Радио диктовка за национално единство" на Украйна

Българското национално радио се включва заедно с десетки европейски медии в инициативата на Украинския обществен оператор "Радио диктовка за национално единство", за да изразим своята солидарност и съпричастност с хората в Украйна, които страдат вече 11 месеца от войната, която Русия предприе срещу своята съседка. Радио диктовката стартира..

публикувано на 09.11.22 в 10:34

Ученици от Английската езикова гимназия са автори в "Приказни истории с БНР Бургас"

В истинска приказка се включиха Гергана Стоянова от 8 клас и София Вахонина от девети. Двете възпитанички на АЕГ „Гео Милев“ получиха грамоти за участието си в литературния конкурс на БНР Бургас. Той се провежда за шеста поредна година. Под ръководството на Красимир Иванов – преподавател по Български език и литература и Десислава Димова – преподавател..

публикувано на 04.10.22 в 12:41

Детският хор на БНР подарява безплатен концерт на бургазлии в Дома на НХК

Детският Радиохор на БНР гостува днес с концерт в Бургас. Популярната формация ще представи част от богатия си репертоар в Културния дом на нефтохимика. Гостуването на детския радиохор е по повод 10 – тата годишна на БНР - Бургас, а концертът е подарък за публиката и ще е при вход свободен. Детският Радиохор на БНР с концерт в Бургас..

публикувано на 04.10.22 в 09:00