Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Детският хор на БНР стъпи на бургаска сцена за първи път

62 години след своето създаване, детският хор на Българското национално радио се качи за първи път на бургаска сцена. Поводът е 10-тата годишнина от създаването на БНР Бургас. 

От сцената на Културен дом НХК в Бургас маестра Венеция Караманова сподели: 

"Имаме книга, в която е описана пътеката на детския радиохор, къде сме музицирали по света и в България. Оказа се, че днес хорът стъпва за първи път в Бургас."

Специален гост на концерта беше зам.-кметът по културата в Бургас Диана Саватева: 

"За нас е чест да посрещнем музиканти от толкова висока класа. Усещането е, че освен тези прекрасни деца на сцената, заедно с тях присъстват и поколения музиканти, които са израснали със съставите на детския хор на БНР."

Генералният директор на Българското национално радио Милен Митев е на мнение, че концертите на детския хор в Бургас трябва да се превърнат в традиция. 

"Отдавна ми се иска музикалните състави на БНР да не правят събития само в столицата, а да могат да ходят в страната, а и извън нея. Затова и съм много щастлив и благодарен на Община Бургас и на БНР Бургас, че помогнаха това събитие да се реализира. Мисля, че това е едно добро начало", сподели Митев.

Програмата на концерта включваше както български, така и световни произведения.  Бяха представени 14 изпълнения от богатия репертоар на хора, който наброява над 180 песни. 

"Исках да покажа красотата на класиката и очарованието на съвремието. Исках да покажа кои сме ние с българските песни, а с чуждите - какво можем да пеем. Тези талантливи, български деца могат да пеят всичко и това се цени по големите сцени", сподели маестра Караманова. 

Тя издаде, че подготвят коледен концерт, в който хористите ще пеят на почти всички езици на Европа и Америка.

Концертът на детския хор на БНР се реализира със съдействието на Община Бургас и БНР Бургас. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Народната певица Златка Ставрева пред "Детско царство"

Народната певица Златка Ставрева бе специален гост в предаването "Детско царство" на 10 март. Пред водещите Надя, Григор и Атанасия Петрова тя разказа за първите си стъпки в народното пеене и фолклорната традиция, която предава на младите. Певицата сподели: "Духът на легендарна Странджа, който нося вече толкова години, е силата на моето ежедневие,..

обновено на 10.03.24 в 16:39

Роза Боянова: Фотев говореше малко, но ронеше бисери

С кампания под надслов „Не е измислица морето и щастието съществува!“ БНР-Бургас отбелязва  90-годишнината от рождението на поета Христо Фотев. Община Бургас и БНР-Бургас обявиха събитията, посветени на поета Христо Фотев Съвместно с Община Бургас медията ни  подготвя биографична експозиция, посветена на житейския и творчески път..

обновено на 06.03.24 в 10:38

БНР-Бургас подготвя изложба за Христо Фотев пред НХК

БНР-Бургас ще отбележи 90-годишнината от рождението на поета Христо Фотев с кампания под надслов „Не е измислица морето и щастието съществува!“ Съвместно с Община Бургас обществената медия подготвя биографична експозиция, посветена на житейския и творчески път на Христо Фотев-роден на Благовещение, отдаден на словото, морето и своя Бургас. Ръкописи,..

публикувано на 23.02.24 в 15:22

Отбелязваме Световния ден на радиото

Отбелязваме Световния ден на радиото. Инициативата е на ЮНЕСКО. Тази година честването ще се проведе за 13-и пореден път, и е под наслов: "Радиото: един век информира, забавлява и образова".  Бургазлия реставрира радио апарати от Втората световна война В епохата на бурно технологично развитие, радиото остава медията, на която се доверяват..

публикувано на 13.02.24 в 10:43

Талантът е като кашлица, не можеш да го скриеш!

„Моята детска мечта беше да бъда зъболекар, но музиката преобърна живота ми и нито за миг не съжалявам!“ Това сподели певецът Стефан Илчев в ефира на предаването „Детско царство“. Водещите  Криси, Григор и Атанасия Петрова върнаха звездата с бургаски корени към детството и първите стъпки на сцената. Стефан Илчев разказа, че е бил много..

публикувано на 11.02.24 в 09:30

Разкажете ни за вашия Христо Фотев!

Роден на Благовещение, омагьосващ с думите, отдаден на морето и своя Бургас, този година Христо Фотев щеше да навърши 90 години. БНР-Бургас ще отбележи годишнината от рождението на поета с кампания под надслов „Не е измислица морето и щастието съществува!“ Съвместно с Община Бургас ще подготвим биографична експозиция, посветена на житейския и..

обновено на 03.02.24 в 13:27