Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асен Меджидиев: Ще има 600 лева към заплатите на РЗИ, но само за октомври (ОБНОВЕНА)

| обновено на 05.10.22 в 21:16
Снимка: Свобода АтанасоваПо 600 лева средно увеличение на заплатите, но само за октомври ще получат служителите на Районните здравни инспекции в страната. Това временно решение обяви в Бургас здравният министър д-р Асен Меджидиев:

Намерихме временно решение за спешната помощ след обещанието преди 15 дни. След като Министерството на здравеопазването подсигури 10 млн.лв в спешната помощ, този месец ще бъдат разпределени парите,  а към 20-то число като си получат заплатите ще получат и увеличението, считано от 1 октомври.

За РЗИ с постановлението от края на юли парите, които са отпуснати за изравняване на заплатите по КТД са изключени държавните администрации, в това число са и здравните инспекции и други структури. Затова е нямало как да бъдат увеличени заплатите с тези пари, които са били тогава отпуснати.


Намерихме средства от бюджета на здравното министерство и от октомври месец ще бъдат компенсирани с около 600 лева средно, като временна мярка, но само за този месец.

В момента нямаме и парламент, за да се подсигурят тези пари и за следващите месеци трябва  с решение на Народното събрание да се гласува актуализация на бюджета и да се заложат повече средства. Това са остатъците и резервите на здравното министерство към момента, а става дума за 2470 души. 

За да продължи това увеличение продължи това увеличение на  заплатите от 600 лева месечно трябва да има ресурс от 1,5 млн лева, за които е нужна актуализация на държавния бюджет за тази година. Това ни е възможността към момента за да помогнем да колегите, защото напълни влизаме в тяхното положение. Бил е заложен модел, че трябва да се оптимизират кадрите в РЗИ, но ние няма как да го направим, защото дори и не достигат кадри. Там, тези хора положиха огромни усилия по време на ковид кризата, те заслужават това увеличение на заплатите. 

Като министър мече за втори път посещавам Бургас. Областната болница ми прави добро впечатление като услуга, която се предоставя на пациентите. 

Един от основните проблеми е оптимизацията на Спешна помощ, да се завършат проектите по тази програма, която започна още през 2017 година. В момента актуализираме цените на тези ремонти, защото при инфлацията, която се получи и фирмите, които са спечелили тези поръчки не искат да работят и да завършат тази дейност. Скоро ще имаме и нови договори с тези хора и мисля, че ще можем да завършим и тези проекти. 

Липсата на кадри в здравната сфера не е проблем само в бургаската областна болница. Въпреки това тя функционира много добре като услуга и мога да кажа, че няма върнати пациенти“, каза още министърът. 


БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Дея /вляво/ и Даниела /вдясно/

Първите аеробни компостери ще бъдат монтирани в Немската гимназия

Първите компостери в образователна институция в Бургас ще бъдат монтирани този уикенд в Немска езикова гимназия „Гьоте“. Инициативата е на училищния еко клуб „Зелена Немска“, който вече 2 години организира подобни мероприятия. Той е създаден по проект на Катина Сталева – възпитаник на езиковата гимназия. Компостерите са по проект на Младежкия..

публикувано на 23.02.24 в 12:30

Мартениците на бургаските занаятчии - от 50 стотинки до 20 лева

Малко по-скъпи от миналата година са мартениците на бургаските занаятчии, разположили масите си на пл. „Тройката“, показа проверка на БНР – Бургас. Те варират от 50 стотинки до 20 лева. „Тук-там някъде съм вдигнала с по петдесет стотинки“ – казва Бистра Стоянова, чиито цени варират от 1 до 6 лева и която казва, че ги изработва в продължение на..

обновено на 23.02.24 в 11:56
Лични документи

Временни затруднения при издаването на лични документи в Айтос, Карнобат и Сунгурларе

Временни затруднения при издаването на лични документи са възможни до 1 март в  РУ Айтос, РУ Карнобат и РУ Сунгурларе. Това се налага  във връзка с цялостната подмяна на техниката в звената „Български документи за самоличност“ там. От ОДМВР Бургас напомнят, че гражданите с постоянен адрес в областта могат да подават заявления за български лични..

публикувано на 23.02.24 в 11:13

Жалби бавят изграждането на многоетажен паркинг в Поморие

Четири идентични жалби на граждани на Поморие, собственици на апартаменти в района, възразяват  срещу проекта за изграждане на многоетажен паркинг срещу сградата на Община Поморие. Сред посочените мотиви са спиране „гледката към морето“ и нарушаване правото на „нормален живот“. Получените жалби спират изпълнението на заповед на кмета за..

публикувано на 23.02.24 в 09:25

Арестуван е и синът на задържан преди седмица за наркотрафик в Несебър

14-годишен несебърлия е в ареста след като служители на Районното управление в курортния град са го проверили. В непълнолетния са открити 20 грама марихуана и с две розови хапчета с формата на череп - екстази. При последващото претърсване и изземване в дома на младежа в блок 1 в на комплекс «Стария възел», е открит и иззет плик с 84 от същите..

обновено на 23.02.24 в 08:52

Строят археологически музей в Обзор

Изграждането на археологически музей в Обзор е един от големите инфраструктурни проекти, които ще се реализират тази година в града. В него ще се съхраняват много от експонатите, които се представят всяка година на пленери, провеждани в града. Той ще стане привлекателно място за туристите, казва кметът Христо Янев. Ще предложим освен..

публикувано на 22.02.24 в 16:49

Спират водата в кв. Лозово и улици в центъра на Бургас

Спиране на водата предстои в кв. Лозово и в част от центъра на Бургас.  В Лозово водоснабдяването ще бъде възстановено след отстраняването на  авария.  Без водоподаване от 9 до 17 часа остават живущите  на улиците "Софроний", "Славянска" в участъка между бул. "Алеко Богориди" и ул. "Д-р Нидер" и улица "Морска" в участъка между бул. "Алеко..

публикувано на 22.02.24 в 08:15