Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Асен Меджидиев: Ще има 600 лева към заплатите на РЗИ, но само за октомври (ОБНОВЕНА)

| обновено на 05.10.22 в 21:16
Снимка: Свобода АтанасоваПо 600 лева средно увеличение на заплатите, но само за октомври ще получат служителите на Районните здравни инспекции в страната. Това временно решение обяви в Бургас здравният министър д-р Асен Меджидиев:

Намерихме временно решение за спешната помощ след обещанието преди 15 дни. След като Министерството на здравеопазването подсигури 10 млн.лв в спешната помощ, този месец ще бъдат разпределени парите,  а към 20-то число като си получат заплатите ще получат и увеличението, считано от 1 октомври.

За РЗИ с постановлението от края на юли парите, които са отпуснати за изравняване на заплатите по КТД са изключени държавните администрации, в това число са и здравните инспекции и други структури. Затова е нямало как да бъдат увеличени заплатите с тези пари, които са били тогава отпуснати.


Намерихме средства от бюджета на здравното министерство и от октомври месец ще бъдат компенсирани с около 600 лева средно, като временна мярка, но само за този месец.

В момента нямаме и парламент, за да се подсигурят тези пари и за следващите месеци трябва  с решение на Народното събрание да се гласува актуализация на бюджета и да се заложат повече средства. Това са остатъците и резервите на здравното министерство към момента, а става дума за 2470 души. 

За да продължи това увеличение продължи това увеличение на  заплатите от 600 лева месечно трябва да има ресурс от 1,5 млн лева, за които е нужна актуализация на държавния бюджет за тази година. Това ни е възможността към момента за да помогнем да колегите, защото напълни влизаме в тяхното положение. Бил е заложен модел, че трябва да се оптимизират кадрите в РЗИ, но ние няма как да го направим, защото дори и не достигат кадри. Там, тези хора положиха огромни усилия по време на ковид кризата, те заслужават това увеличение на заплатите. 

Като министър мече за втори път посещавам Бургас. Областната болница ми прави добро впечатление като услуга, която се предоставя на пациентите. 

Един от основните проблеми е оптимизацията на Спешна помощ, да се завършат проектите по тази програма, която започна още през 2017 година. В момента актуализираме цените на тези ремонти, защото при инфлацията, която се получи и фирмите, които са спечелили тези поръчки не искат да работят и да завършат тази дейност. Скоро ще имаме и нови договори с тези хора и мисля, че ще можем да завършим и тези проекти. 

Липсата на кадри в здравната сфера не е проблем само в бургаската областна болница. Въпреки това тя функционира много добре като услуга и мога да кажа, че няма върнати пациенти“, каза още министърът. 


БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Почти всички населени места в Созопол са снабдени с дърва

Почти напълно е задоволено населението в община Созопол с дърва за огрев. Това посочи по време на сесията на местния парламент кметът Тихомир Янакиев. „Има заявени 18 092 куб.м. дърва, от които са извозени 17 864 куб.м. като в почти всички населени места са задоволени нуждите от дърва. Има 300 куб.м., които колкото и да е парадоксално, още..

публикувано на 08.12.22 в 16:17

В новия енергиен офис в Бургас се приемат заявления за саниране

Енергиен офис отвори врати в Бургас.Той се намира в сградата на НХК и ще бъде отворен за граждани, които се интересуват от програмата за енергийна ефективност и алтернативните източници на енергия. Звеното  е изградено по европейски проект, обясни зам.- кметът по строителство инж. Чанка Коралска. Целта е да бъдат улеснени максимално гражданите,..

публикувано на 08.12.22 в 13:48

Ловци притеснени заради наплива на мигранти

Ловци засичат мигранти при почти всеки излет в гората , съобщават от ловни дружинки в Бургаско. Групите от нелегални чужденци частично влияят на отстрела на дивеча, а рискът от инциденти е значително повишен. „Мигранти има доста. Почти всяка седмица намират групи дружинките. И ние няколко пъти на пусии засичахме, между кучетата излизат..

публикувано на 08.12.22 в 10:50

Включват светлините на коледната украса в Болярово

Днес 8 декември от 17.00 часа ще бъдат включени светлините и на коледната украса на централния площад в Болярово. В празничната програма ще участват отново децата от ДГ „Здравец“, ученици от СУ „Д-р Петър Берон“, коледарска група и мъжката певческа група към НЧ „Възраждане-1912“. За най-малките ще има много игри и забавления с Дядо Коледа. Огромната..

обновено на 08.12.22 в 10:26
архив

Запалват коледните светлини в Айтос

Светлините на коледната елха в Айтос ще бъдат запалени днес 8 декември от 17.00 часа на площад "Свобода". Дядо Коледа и Снежанка ще пристигнат на специална визита в Айтос, за да зарадват децата и да се повеселят заедно. Малчугани, дошли на празника, ще запалят светлините на красивата Коледна елха в центъра. Ще има музика, танци и изненади, на..

публикувано на 08.12.22 в 09:46
Карагеоргиево (2012)

Отпускат 250 хил. лв. за ремонта на улици в селата Карагеоргиево и Мъглен

Улици в селата Карагеоргиево и Мъглен ще бъдат ремонтирани с допълнителни средства, отпуснати от общинския съвет. Общинските съветници приеха единодушно отпускането на 250 хил лева за реновирането им. Това стана ясно след актуализация на бюджета в общината, гласувана на последното заседание в Айтос.  Парите са спестени от ремонтите на улиците..

публикувано на 08.12.22 в 08:57

В Бургас откриват офис за въпросите на енергийната ефективност

Нов енергиен офис на Община Бургас ще бъде открит днес. Той се намира в сградата на Културен дом НХК - партера на сградата от страната на подземната улица. В него експерти ще дават разяснения какви са стъпките при въвеждане на мерки за енергийна ефективност в жилищните сгради, включително използване на енергия от ВЕИ, как да се кандидатства за..

публикувано на 08.12.22 в 08:35