Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лошите новини след преброяването: топим се, намалява работната ръка

Снимка: БГНЕС

Намалява броят на хората в трудоспособна възраст в област Бургас, показват данните от преброяването. Единствената община с положителен прираст в региона е Несебър.

Оправданието „не мога да си намеря жена“ не важи за мъжете от областта. В региона на 1 000 жени се падат по 930 мъже. Или, обобщено, има свободни поне 13 820 жени, според статистиката. И ще остават все повече, защото мъжете и си занимаваме по-бързо. Относителният дял на жените на възраст над 65 години е 25.0%, а на мъжете - 18.0%. Тази разлика се дължи на по-високата смъртност сред мъжете и като следствие от нея - на по-ниската средна продължителност на живота при тях. Именно отрицателният естествен прираст на населението е основният фактор за намаляването му, над половината. Останалото се дължи на външна и вътрешна миграция.

Китен е най-малкият град в областта – 823 души официално се водят, че живеят там. Далеч по-голямо е село Равда – 2 463-ма жители. Населените места без население, които очевидно не са населени, са 2 и са селата Дюля и Звезда (общ. Руен)

Най-много хора, логично, живеят в община Бургас – малко над 196 000, най-малко – в Малко Търново – под 2 700 души. Руен е втората най-населена община. Малко Търново и най-бързо се топи. Прирастът на населението там е -30.7. Следват Карнобат, Сунгурларе, Средец, Айтос и Царево. За Бургас той е -7.7. Положителен е единствено в Несебър (6.3%). Най-много млади хора има в община Айтос, следват Руен и Сунгурларе, а най-малко – в Малко Търново, Приморско и Созопол. Децата до 14 г. са най-много в Айтос, най-малко – в Малко Търново. Хората в т. нар. активна възраст (15-64 г) преобладават в Руен и отново са най-малко в Малко Търново. Логично – в странджанската община са най-много възрастните хора, най-малко са в Руен.

И още негативни тенденции - възпроизводството на трудоспособното население се характеризира най-добре чрез коефициента на демографско заместване, който показва съотношението между броя на влизащите в трудоспособна възраст (15 - 19 г.) и броя на излизащите от трудоспособна възраст (60 - 64 г.). По данни от Преброяване 2021 този коефициент за област Бургас е 66.6%. За сравнение през 2011 г. всеки 100 души, излизащи от трудоспособна възраст, са били замествани от 74 млади хора. Спрямо този период трудоспособното население намалява с 39.0 хил., или с 14.8%.

И така – обобщението – топим се, изчезваме, застаряваме и оставаме без работна ръка. Нека това да светне като червена лампа на новите управляващи, когато седнат да пишат нови стратегии за борба с демографската криза. Които обикновено остават само на хартия.

„Потъваме и пак се смеем

Изчезваме -  какво от т'ва“


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Какви личности искат да изпратят в Брюксел учениците ни от Бургас?

Трябва младите да гласуваме, защото сега е нашият ред да обърнем избирателната активност, настояват учениците от Бургас. Те смятат, че трябва в Европарламента да изпратим тази, които ще представляват България, да следват родните политики и да защитават страната ни от лошите практики. Какви качества обаче трябва да притежават родните..

публикувано на 29.03.24 в 11:27

Щафетата на доброто организира хоро в борбата с рака и левкемията

Щафетата на доброто е инициатива в социалните мрежи на хора, които обичат и се занимават със спорт. Те организират събитие, с което искат да помогнат на двама българи, нуждаещи се от морална и финансова подкрепа. Обявено е като хоро в борбата с рака и левкемията и ще се проведе тази неделя.  Събраните средства ще са за Цветомир от Лом, който..

публикувано на 29.03.24 в 10:20

Обществено обсъждане в Поморие за предстоящи два инфраструктурни проекта

Обществено обсъждане ще се проведе днес в читалище "Светлина" в Поморие от 18.00 ч., съобщават от Общината.  Ще бъдат представени два проекта. Единият от тях предвижда о бновяване на пространството при входа на Поморие откъм Слънчев бряг и Ахелой, както и основен ремонт на ул. „Манастирска“. Другият проект е свързан с и зграждане на светофар на..

публикувано на 29.03.24 в 09:14

Водата ще бъде спряна днес в района на ул. „Братя Пренерови“ в Бургас

Водата ще бъде спряна днес от 08:00 до 13:00 ч. в района на бургаската ул. „Братя Пренерови“ в района на болница „Сърце и мозък“. Това съобщават от ВиК - Бургас.  Причината е извършването на строително - монтажни дейности. 

публикувано на 29.03.24 в 08:18

Ръст на трудовите злополуки в България, в Бургас няма нито един сериозен инцидент

Сериозен ръст на трудовия травматизъм в България през 2023 година отчете Главна инспекция по труда по време на работна среща в морския град, посветена на кампанията под надслов „Прибери се у дома след работа, там някой те очаква“. „За миналата година пряко свързаните с работния процес трудови злополуки са 440“, посочи изпълнителният директор на ГИТ..

публикувано на 28.03.24 в 17:46

Община Болярово очаква да започне работа по два ВиК проекта с пари от ПВУ

Всеки момент община Болярово очаква да подпише два договора за проекти финансирани по Плана за възстановяване и развитие. Предстои ремонт на училището и откриване на фитнес залата. Всички проблемни участъци по третокласната пътна мрежа са ремонтирани, кметът настоява това да стане с всички пътища, които водят към границата. Проблем с..

публикувано на 28.03.24 в 16:31

Ще плати ли "Лукойл" преработката на нефтените утайници за своя сметка?

Казусът с отстраняването на нефтените утайници край Бургас отново излиза на дневен ред. Предстои да се проведе на 1 и 2 април обществено обсъждане на Доклада за оценка на въздействието върху околната среда в общините Камено и Бургас. Това е второ преработване на документа, след като са констатирани пропуски в първия му вариант през август миналата..

публикувано на 28.03.24 в 15:24