Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Гешев в Поморие: Закриването на специализираната прокуратура е грешка

Трафикът на хора, пране на пари и киберпрестъпността бяха сред акцентите на двудневен работен семинар в Поморие, организиран от фондация „Ханс Зайдел“. В дискусията участваха и главните прокурори на България и Бавария. На срещата бе коментиран и казусът с хакерската атака на „Български пощи“, зад която има данни, че стоят руски хакери.

Магистратите в Бавария са много добре обучени в сферата на киберсигурността, затова имаме и постоянно взаимодействие както с тях така и с други колеги, и по отношение на правната рамка във всяка една от държавите срещу киберпрестъпността. Това е важно за сигурността в целия Европейски съюз, каза главният прокурор Иван Гешев:



„Говорихме с колегите за нещо, което е водещо в целия ЕС, с всички прокуратури и съдилища - това е специализацията. Това е един от основните механизми и инструменти за ефективно правосъдие и борбата с престъпността.“

Нивото на киберсигурност в България е ниско, успяваме да изпреварим хора, които се опитват да правят дигитални атаки, каза Борислав Сарафов, зам.-главен прокурор:

„Всъщност все повече стават администраторите на облачни услуги, все повече информация се качва в различни „облаци“ във виртуалното пространство, което го прави по-уязвимо за дигиталните атаки. Именно затова работата ни по киберпрестъпления става все по-важна. Бяха обсъдени и други теми като сътрудничество по наказателни дела, и сътрудничеството между прокуратурите във връзка с международната правна помощ.; Обсъдени бяха теми като трафик на хора, работа по киберпрестъпления и праве на пари.“


Във времето, в което живеем можем да оцелеем в Европа само  ако си сътрудничим много тясно и обменяме постоянно опит, каза Волфганг Грюндлер, главен прокурор на Бавария:

„Това сътрудничество се изразява и в многобройни съвместни групи за разследване. това разследване може да е успешно само ако имаме взаимно доверие и познаваме правните норми и правосъдната система на съответната страна. Вече договорихме посещение на български прокурори в централното звено в Бавария, което разследва киберпрестъпност. “

Главният прокурор Иван Гешев говори и за мигрантския натист и трансграничната престъпност:

„Не става въпрос само за трафик на мигранти, а става въпрос и за политики на ниво ЕС, също на ниво конкретна държава, също и за борба с престъпността. Хората, които наричаме мигранти са по-скоро жертви, те бягат или от война или по някакви други икономически последствия. Проблемът е в трансграничната престъпност.  Трябва да има специализирани органи, които да се борят с това, а ние нашите ги закрихме. Резултатът е трагичен, виждат го не само българските граждани, но не само в сегмента миграция, а също и на ниво наркотици, телефонни измами, резултат,  за който някои казват, че е реформа. 

Обади ми се министър, който каза, че в Бургас има проблем в отделните болници и местата, в които се съхраняват починали лица, с неустановен произход, от намерени такива починали лица - мигранти. Те са намерени от ловци и други хора, които са на територията на цялата Бургаска област.
Това е един детайл като последствие от всичко това, което изброих. 
Отговорността за това  обаче не е на съдебната власт“, каза още Иван Гешев.

Зам.-главният прокурор обясни за казуса с хакерската атака срещу „Български пощи“, където има руска нишка, каза той.  Повече по темата във видеото:


Снимки и видео: Свобода Атанасова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Проверяват частно бургаско пристанище за контрабанда на горива (ОБНОВЕНА)

Има задържани лица след проверка по сигнал за незаконна търговия на горива в бургаско частно пристанище.  Специализираната операция е под ръководството на Бургаската окръжна прокуратура, със служители на полицията, Агенция “Митници” и НАП. Проверката е извършена по сигнал за действащ канал за контрабанда на горива и съхранение на акцизни стоки..

обновено на 17.05.24 в 16:07

Марио Климентов застава на поста зам.-директор в ОДМВР-Сливен

Носителят на приза „Полицай на годината -2023” Марио Климентов застава на поста заместник-директор в ОДМВР-Сливен и началник отдел „Криминална полиция”. Той е назначен на 15 май със заповед на министъра на вътрешните работи. Комисар Климентов заменя комисар Станимир Колев.  Новоназначеният заместник-директор многократно е награждаван за проявен висок..

публикувано на 17.05.24 в 14:17

Оръжие без разрешителни е предадено в полицията в Камено

40 - годишен мъж от село Винарско, община Камено е предал в полицията  пистолет "ИЖ 78-8" и 42 боеприпаса към него. Той обяснил, че пистолетът е собственост на 69 - годишния му баща.  Констатирано е, че възрастният мъж няма официално регистрирани огнестрелни оръжия, съобщават от полицията. Извършено е претърсване в дома му. Там е открит и иззет ловен..

публикувано на 17.05.24 в 08:27

Два автомобила са отнети за шофиране с дрога за денонощие

Два автомобила са отнети за шофиране с дрога за денонощието. Това съобщават от ОД на МВР в Бургас.  На бургаската улица «Димитър Димов» вчера следобед служители от Пето Районно управление - Бургас спрели за проверка товарен автомобил «Дачия Докер», със софийска регистрация, управляван от 35 годишен бургазлия. Проверката е установила, че мъжът шофира..

публикувано на 16.05.24 в 09:17

Задържаха моторист с 2,16 промила, отнеха му мотора

В Районното управление на Сунгурларе е образувано бързо производство срещу 57-годишен мъж от Карнобат, който с нощи около 20:19 часа  в село Горово е управлявал мотор след употреба на алкохол, съобщи Областната дирекция на полицията.  При проверката на пътните полицаи дрегерът е отчел 2,16 промила алкохол в кръвта. Водачът е задържан за срок до 24..

публикувано на 15.05.24 в 08:18

Задържаха криминално проявен, карал след употреба на канабис

35-годишен криминално проявен бургазлия е задържан след като е карал след употреба на канабис, съобщават от ОД на МВР Бургас. Това са установили униформените, след като са го тествали за алкохол и наркотици. Мъжът е спрян на пътя от кв. "Сарафово" към Бургас, той отказал да даде кръв за химичен анализ.  При претърсване на автомобила, е открит и сак, в..

публикувано на 14.05.24 в 17:23

Отложиха делото срещу пастора Даниел Хъл в Сливен

Районният съд в Сливен отхвърли искането за промяна мярката за неотклонение "задържане под стража" на британския пастор Даниел Хъл, обвинен в блудство с 14 малолетни и непълнолетни децата от квартал "Надежда".  По-рано днес съдът отложи разпоредителното дело за 11 юни заради нередовно призоваване на подсъдимия.  Пореден опит за старт на делото..

обновено на 14.05.24 в 16:33