Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

В село Индже войвода правят традиционна странджанска зимнина



Созополското село Индже войвода се намира в нископланинския район на Странджа. Според Константин Иречек селището е основано от гърчеещи се българи, пристигнали от Елховския край. А според местните хора в момента, които живеят и работят в района, това е най-доброто време не за много приказки, а  за запрятане на ръкави и приготвянето на зимнина. Една част от хората си произвеждат плодовете и зеленчуците, други си ги купуват. 

В селото има 62 къщи, които са обявени за паметници на архитектурата, има пещера с дълбочина 41 метра, но има и хора, които продължават да спазват традицията за правенето на зимнина. Както каква Кина Димитрова – сега е времето:

„Зимнината си я правим от нашите си домати, а ако нямаме камби и другите нужни продукти ги купуваме, няма начин. 
В Индже войвода правим и кисела туршия в бидони, но сега вече няма зелени домати, а се слагат също чушки, моркови, заливаме ги с едно пюряно бурканче оцет (бел.р. - бурканче от бебешко пюре), слагаме 4-5 бр.аспирин, 3 лъжици захар, 3 лъжици сол, завираме вода, заливаме бурканите, запечатваме ги и обръщаме бурканите и това е. Става чудна!
Традиционната българска лютеница също я правим в този край. Чушки печем, патладжан, моркови слагаме. Печените чушки и патладжана ги белим и ги мелим на машинка. Като не ни стигне зимата ще се наложи да си купим готова лютеница, но всеки си прави тук.“


А за туршииите, лютеницата и други подробности в съставките ни обяснява Пенка Ганчева:

„Приготвяме си характерните кисели туршии и маринованите консерви в буркани. По-добрият начин за съхраняване на зеленчуците е това според мен, защото ако бъдат замразени, то те ще поемат миризмата и на другите продукти от фризера. 

Предимствата в селото са повече от тези в града. Най-любима ни е странджанската лютеница и туршията. 

Лютеница правя от 15 кг. чушки, 6 кг. домати, 6 кг. патладжан. Вкъщи обичаме по-малко домати, затова слагам само 2 кг. домати, но добавям и захар за да се убие киселинността на доматите, кимион, сол и олио. Нищо повече не слагам. После се стерилизира и се прибира за зимата. “

След като всичко е запечатано в буркани, в село Индже войвода се шегуват, че когато е сварена ракията и е станало виното домакинствата са готови да посрещнат зимата. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

World Taste Fest 2025 на Морската гара в Бургас от 15 до 24 август

World Taste Fest 2025 ще се проведе от 15 до 24 август на Морската гара в Бургас. Готвачи от Сърбия, Турция и Испания ще представят национални кухни и разнообразни ястия. В зоната на фестивала ще се предлагат класически италиански специалитети, паеля, бургери, сладолед и десерти. През лятото посетителите ще могат да избират и от коктейлно меню...

публикувано на 11.08.25 в 16:00

Теофана Стефанова стана „Мис Созопол 2025“ и „Лице на публиката“

 Теофана Стефанова стана „Мис Созопол 2025“ и „Лице на публиката“. Първа  подгласничка е петнадесетгодишната Деница Стоянова, най-младата участничка в челната тройка. Втора подгласничка стана осемнадесетгодишната Грациела Кечерова. Конкурсът премина в три тематични тура. Първият бе с визии  в спортно-елегантен стил. Вторият тур беше дефиле по..

публикувано на 10.08.25 в 17:41

Щъркелите започнаха есенната си миграция на юг

Щъркелите са най-известните мигриращи птици в света. България е едно от техните местообитания в Европа, където могат да намерят подходящи условия за гнездене и хранене. Миграцията на този обичан от хората вид в района на Бургас протича главно през август, когато покрай Черноморското крайбрежие прелитат и до 250 000 бели щъркела, поясни в интервю..

публикувано на 07.08.25 в 09:30

Близо 6000 минути светлинно изкуство на първото морско издание на LUNAR

Фестивалът LUNAR представи близо 6000 минути дигитално изкуство в своето първо морско издание. Във вечерите между 1 и 4 август, курортите Царево, Лозенец, Ахтопол и Синеморец засияха под светлините на осем произведения. Фестът преобрази с изкуство не само градската среда, но и едни от най-завладяващите природни забележителности, разположени на брега на..

публикувано на 06.08.25 в 09:55

Румен Радев първи се гмурна при потопения кораб "Чавдар" край Созопол

Край Созопол потопиха риболовния кораб "Чавдар", за да може плавателният съд да се превърне в изкуствен риф. На събитието присъства и президентът Румен Радев, който се гмурна край кораба. "Ние сме длъжни да утвърждаваме статута на България като морска държава. Не само заради растящото стратегическо значение на Черно море за нашата сигурност и..

публикувано на 05.08.25 в 12:55

Риболовният кораб “Чавдар“ ще бъде превърнат в изкуствен риф край Созопол

Риболовният кораб “Чавдар“, служил в българските води от 1964 година, ще бъде потопен край бреговете на Созопол. Това съобщи в профила си във Фейсбук Михаил Заимов, който е инициатор на идеята за превръщането на плавателния съд в изкуствен риф. Първоначалната дата за потапянето е 6 август, но заради прогнозите за влошаване на времето акцията е изтеглена..

публикувано на 05.08.25 в 08:30

платена публикация
Фестивалът LUNAR привлече посетители по Южното Черноморие

Фестивалът LUNAR: Море от светлини се проведе по крайбрежието на Южното Черноморие – от Лозенец до Синеморец. Събитието представи дигитални проекции и интерактивни инсталации, които превърнаха редица локации в сцени на съвременното изкуство. Програмата включи светлинни структури, реагиращи на движение и звук, както и прожекции върху фасади с..

публикувано на 04.08.25 в 13:00