Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

В село Индже войвода правят традиционна странджанска зимнина



Созополското село Индже войвода се намира в нископланинския район на Странджа. Според Константин Иречек селището е основано от гърчеещи се българи, пристигнали от Елховския край. А според местните хора в момента, които живеят и работят в района, това е най-доброто време не за много приказки, а  за запрятане на ръкави и приготвянето на зимнина. Една част от хората си произвеждат плодовете и зеленчуците, други си ги купуват. 

В селото има 62 къщи, които са обявени за паметници на архитектурата, има пещера с дълбочина 41 метра, но има и хора, които продължават да спазват традицията за правенето на зимнина. Както каква Кина Димитрова – сега е времето:

„Зимнината си я правим от нашите си домати, а ако нямаме камби и другите нужни продукти ги купуваме, няма начин. 
В Индже войвода правим и кисела туршия в бидони, но сега вече няма зелени домати, а се слагат също чушки, моркови, заливаме ги с едно пюряно бурканче оцет (бел.р. - бурканче от бебешко пюре), слагаме 4-5 бр.аспирин, 3 лъжици захар, 3 лъжици сол, завираме вода, заливаме бурканите, запечатваме ги и обръщаме бурканите и това е. Става чудна!
Традиционната българска лютеница също я правим в този край. Чушки печем, патладжан, моркови слагаме. Печените чушки и патладжана ги белим и ги мелим на машинка. Като не ни стигне зимата ще се наложи да си купим готова лютеница, но всеки си прави тук.“


А за туршииите, лютеницата и други подробности в съставките ни обяснява Пенка Ганчева:

„Приготвяме си характерните кисели туршии и маринованите консерви в буркани. По-добрият начин за съхраняване на зеленчуците е това според мен, защото ако бъдат замразени, то те ще поемат миризмата и на другите продукти от фризера. 

Предимствата в селото са повече от тези в града. Най-любима ни е странджанската лютеница и туршията. 

Лютеница правя от 15 кг. чушки, 6 кг. домати, 6 кг. патладжан. Вкъщи обичаме по-малко домати, затова слагам само 2 кг. домати, но добавям и захар за да се убие киселинността на доматите, кимион, сол и олио. Нищо повече не слагам. После се стерилизира и се прибира за зимата. “

След като всичко е запечатано в буркани, в село Индже войвода се шегуват, че когато е сварена ракията и е станало виното домакинствата са готови да посрещнат зимата. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Централният мостик в Слънчев бряг ще свети в бяло, зелено и червено

По случай Националния празник на България – 3 март, един от символите на Слънчев бряг – централният мостик, ще бъде осветен в цветовете на българския трибагреник. Това съобщиха от държавното акционерно дружество в курорта. Мостикът в най-големия курортен комплекс в България в момента се ремонтира, като вече са подменени парапетите, осветителните тела..

публикувано на 02.03.25 в 14:30

В Природонаучния музей предлагат бижута със седеф

Бижута със седеф предлагат в Природонаучния музей в Бургас. Там ще откриете интересна колекция от брошки, медальони и гривни. Преливащите цветове и интересните фигурки ще ви впечатлят.  Освен това според вярванията, седефът носи спокойствие, хармония и намалява стреса. Тези бижута определено са интересен и красив подарък за всяка жена,..

публикувано на 02.03.25 в 14:00

Ирина Флорин: Мечтая за нови хитове и големи концерти

Ирина Флорин не спира да твори и след сингъла си "Магия", който представи на рождения си ден през февруари, планира поне още един през тази година. Тя сподели, че през миналата година е имала близо 30 концерта и е много щастлива от срещите си с публиката.    Певицата има издадени осем албума. Кариерата й започна през 90 години на миналия век...

публикувано на 02.03.25 в 13:30

Белият кукер и дружината му ще обходят село Стоилово

Днес, 2 март на Сирни Заговезни в малкотърновското село Стоилово ще бъде пресъздаден обичаят за Белия кукер. Той е единствен по рода си. Бял кукер, или кукер без маска, има само в Странджа.  "Обичаят Кукеровден е свързан с вярата, че осигурява плодородие и изобилие!", припомнят от кметското наместничество в селото и канят да отпразнуваме традицията на..

публикувано на 02.03.25 в 08:00

Сирни Заговезни е! Време за кукери, хамкане и прошка

Сирни Заговезни е седем седмици преди Великден. Тази година празника се пада на 2 март, неделя. Вечерта на празника се заговява в кръга на близкородствени семейства. До самата вечеря трябва да завърши обичаят „прошка”- по-младите целуват ръка на по-старите и искат и получават прошка за извършени грешки и обиди. По традиция за тържествената трапеза се..

публикувано на 02.03.25 в 07:30

Деца ще украсят с мартеници парка в комплекс "Изгрев"

Народно читалище „Изгрев 1909” организира украсяването с мартеници на парка в комплекс "Изгрев". Инициативата е под наслов „Децата и мартениците” и съчетава в себе си традиция и съвременност.  По идея на читалището и с подкрепата на училищата и детските градини в района, в творчески работилници бяха изработени големи мартеници, с които ще бъдат..

публикувано на 28.02.25 в 08:30

Маскарадният фестивал "Кукерландия" започва в Ямбол

26-то издание на маскарадния фестивал "Кукерландия" започва в Ямбол. В програмата са включени карнавални дефилета, концерти и фотоизложби. Организатори на празника са общините Ямбол и Тунджа. Програмата за първия ден включва фолклорен празник „Аз съм кукерче!", в който деца от Ямбол ще пресъздадат характерните за региона ритуали в..

публикувано на 27.02.25 в 11:00