Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на Долно Езерово: Взеха старите печки, а нови с пелети кога?

Подмяната върви ритмично, никой няма да остане на студено, уверяват от Община Бургас

6
Така на един от адресите изглежда вече подменения уред по програмата, за други обаче новата печка все още е мираж

За забавяне на програмата за подмяна на старите печки с екоуреди сигнализират жители на квартал Долно Езерово. По нея работи Община Бургас като част от мерките за намаляване на замърсяването на въздуха с фини прахови частици от битовото отопление.


Семейството на Стоян Калев от "Долно Езерово" е подало документи за участие в програмата през 2020 година. Междувременно цените на пелетите са се вдигнали почти тройно. Това лято една фирма взема печката, а друга идва на оглед да постави новата. Мъжът разказва още:

 „Като казаха, че е обществено поръчка, решихме да се възползваме. Баща ми ги попита кога ще се монтира печката, кога ще дойде. Хората са казали: „Ами, вижте г-не, може да не е тази година, може да е догодина.“ Срокът бил до 2023 г. Има неяснота. В момента сме към края на октомври, нищо не се случва. Може би тази зима ще сме пак на дърва. Има хора, които са си върнали печките и най-вероятно няма да има с какво да се отопляват."

639 домакинства са избрали да сменят старите печки с климатици. Те вече са доставени и монтирани

Мария Петкова е късметлийка. 72- годишната жителка на квартала от пет десетилетия познава само отоплението на дърва. Фамилията е избрала да смени старата печка с климатик и той вече е наличен:
"През май миналата година подадохме документите, предадохме старата печка. Синовете ми се заеха, съжалиха ме и мен-да не нося дърва до втория етаж, пък и няма вече пепелища-по-чисто е. През септември го монтираха. Мисля, че ще е по-изгодно и от финансова гледна точка." 

Монтажът върви регулярно, ще върнем старите печки, където е необходимо, за да изкарат зимата, пояснява Маринета Николова от Община Бургас

За пелетните печки за кварталите "Долно Езерово" и "Меден рудник" са направени приоритетни списъци кога като график да бъдат монтирани новите отоплителни устройства. 152 са домакинствата, на които са взети печките, 82 са доставени и монтирани, съобщи Маринета Николова от Община Бургас. „Към днешна дата вървят ритмично доставките и монтажът на отоплителните устройства. Всяко едно от тези домакинства е наясно и сме заявили, че общината, при желание от тяхна страна, ще върне старата печка, за да изкарат те последен отоплителен сезон на дърва“, поясни тя. Николова посочи, че изрично изискване на финансиращите програми е първо да бъде предаден стария уред. 

639 домакинства са избрали да сменят старите печки с климатици. Те вече са доставени и монтирани. 

За по-стриктен контрол от Община Бургас към фирмите, ангажирани с програмата, настоява общинският съветник  Васил Иванов

Общинският съветник Васил Иванов, който отправи питане до администрацията по темата, препоръчва Община Бургас да следи по -стриктно за контрола при подмяната на печките: „Незнайно защо бяха взети печките на хората и сега на прага на зимния период те не знаят какво да правят-да си купят уред на ток, да се откажат от програмата, да си върнат печките. Фирмите са им казали, че срокът им е до края на другата година и, че екипите правят всичко по силите си, но са недостатъчно. За предстоящите договори, които предстои да бъдат подписани да не избързват да вземат печките на хората, за да не се получават същите ситуации като в момента.“

Приемът на заявления по програмата продължава до края на годината

Два са проектите, които изпълнява Община Бургас. По ОПОС първоначално обхватът е само за кварталите "Долно Езерово" и "Меден рудник", но към днешна дата обхватът е разширен и за квартал "Лозово" и комплексите "Славейков", "Зорница" и "Изгрев". Капацитетът на програмата е за 2 426 домакинства. Срокът за кандидатстване е до края на годината. 703 са подадените заявления. 345 домакинства са поискали печки с пелети, 82 от тях са поставени. Договорът с фирмата изпълнител е сключен на 18 юли 2022 г. със срок на дейностите 16 месеца.

По проекта на програма LIFE за бургаските комплекси ЦГЧ, "Възраждане", "Лазур", "Братя Миладинови" и Зона Г на "Меден рудник" вече са допустими и останалите квартали. Тук обхватът е 1 994 домакинства, уточняват от Община Бургас, приемът на заявления се очаква  да бъде отворен и в началото на 2023 г. 717 са одобрените домакинства. Към началото на септември имаме избрани изпълнители-за доставка и монтаж на уреди на пелети-523 броя, камини и котели и за природен газ-18 двуконтурни котли на газ, информират от дирекция "Опазване на околната среда". Договорът с две фирми изпълнители е сключен този октомври за срок от 120 дни. Реалната доставка и монтаж ще започне на 31 октомври. 

Повече чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Модернизират 70-годишния водопровод на Варвара

Първа копка бе направена във Варвара на проекта за реконструкция на водоснабдителната мрежа на селото. Предвижда се модернизиране на вече остарялата водоснабдителна система, което ще намали загубите на вода, които в определени месеци са достигали 90%. Това  ще осигури по-чиста вода и ще намали честотата на прекъсванията на услугата. Ще бъдат..

публикувано на 17.06.24 в 13:25

В Бургас започна раздаването на хигиенни продукти и храни от втория транш за подпомагане

В Бургас от днес започва раздаването на храни и хигиенни продукти от втория транш по Програмата за основно материално подпомагане, съфинансирана от Европейския социален фонд. Правоимащите ще получат по 9 вида хигиенни материали и два вида консерви, съобщи директорът на БЧК – Бургас Виолета Радева: " На едночленни и двучленни семейства се..

публикувано на 17.06.24 в 10:24

Започва издаването на личните карти с биометрични данни

Дирекция „Български документи за самоличност“ въвежда от днес нов образец на българската лична карта. С цел повишаване на сигурността на документа, освен изображението, той ще съдържа електронен носител на информация със записани биометрични данни – два пръстови отпечатъка и снимка.  Какви предимства дава личната карта от ново поколение -..

обновено на 17.06.24 в 09:23

Затварят част от ул. "Райна Княгиня" за месец

От 10 часа днес се спира движението  на автомобили по ул. „Райна Княгиня“ в участъка от ул. „Алеко Богориди“ до ул. „Митрополит Симеон“.  Причината е ремонт след реконструкция на ВиК мрежа.  Временната организация ще бъде в сила до 31 юли. 

обновено на 17.06.24 в 07:25

Сдружение "Социален център-Бургас" реализира проект "Споделяме доброто"

Младежите с увреждания от сдружение „Социален център – Бургас“ работят по нов проект, чрез който искат да демонстрират своите умения и възможности и своите постижения постигнати през годините с много труд и старание. Те искат да въздействат върху нагласите в посока приемането им и социално включване в обществото.  Проектът се нарича..

публикувано на 16.06.24 в 16:00

Край ямболското село Голям манастир се провежда българо-гръцки събор

В местността „Църквичката“ край ямболското село Голям манастир ще се проведе традиционният българо-гръцки събор. Организатори са община Тунджа и изселници от селата Генерал Инзово и Голям манастир. Съборът ще се проведе за 15 година до възстановения параклис „Свети Атанасий Велики“ на Манастирските възвишения, съобщи кметът на община Тунджа Станчо..

публикувано на 16.06.24 в 08:30

Близо 116 млн. лв. са преведени за подпомагане на животновъди

Близо 116 млн. лв. са преведени по 10-те интервенции за „Обвързано с производството подпомагане за животни“ на допустимите за подпомагане животновъди за Кампания 2023. Това съобщи заместник-министърът на земеделието и храните доц. Деян Стратев, който участва в откриването на Националното изложение на породата Ил дьо Франс, което се проведе в Сливен...

публикувано на 15.06.24 в 15:34