Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отличиха 104 млади учители в Бургас (СНИМКИ И ВИДЕО)

| обновено на 02.11.22 в 17:09



За седми пореден път в Бургас отличиха всички млади учители, за които тази година е първа в професионалната им кариера. Церемонията, посветена на Деня на народните будители има за цел да поощри младите педагози, избрали да се посветят на професията, която е в основата на всички останали професии.

На церемония в Бургас отличените млади учители тази година са  104. Те преподават в 30 учебни заведения на територията на Общината и в 15 детски градини. Между тях са Габриела Запрянова и Милена Илчева, преподаватели по английски език в Центъра за личностно развитие:



„Мотивацията е очите на децата, тяхната жажда за знание. Ние ще им покажем всички врати, които могат да отворят в света на знанията и да ги използват.
Мен ме мотивират също децата. Ние влагаме частица от нас в тях, в техните знание, а ние също ежедневно научаваме по нещо ново от тях, повярвайте ми.“

За изключителен принос в развитието на бургаското образование почетния приз „Ключът на кулата“ беше връчено на проф.д-р Галя Христозова, ректор на Бургаския свободен университет в периода 2014 -2022 година:


„35 години посветих от своя живот, 13 години в Учителския институт „Христо Ботев“ и 22 години в БСУ, няма да ми омръзне още дълго време надявам се, да бъда заедно с младите хора, на които мисля, че все още има  какво да дам. Радвам се, че всичко това се случва в нашия прекрасен Бургас, защото напълно съм убедена, че може, който знае повече.“

„Ключът на кулата“ получи и доц. д-р Тинка Иванова, декан на Факултета по обществени науки в университет „Проф.д-р Асен Златаров“:



„Приемам това отличие като отличие за всички колеги, с които съм работила и продължавам да работя. В сферата на образованието съм от 1984 година, а като виждам и новите колеги, които днес присъстват, а някои от тях дори не са били родени тогава, мисля че всички усилия са си заслужавали.“


Инициаторът на събитието кметът Димитър Николов посочи:

„Ние разработихме адаптирана специално за община Бургас специална програма, продължаваме да търсим нови и съвременни форми за обучение, за да може децата в Бургас да получат най-доброто. Това е нашата градска мисия. Няма по-свято и благородно дело от тази мисия. Не може да има добра култура, изкуство, спорт, наука, знание, технологии, ако я няма основата в образованието.“


Най-много нови учители има в Професионалната гимназия по морско корабоплаване и риболов "Свети Никола" - 10, също и  в СУ "Константин Петканов"- 6. 


Снимки и видео: Свобода Атанасова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Просветното министерство публикува верните отговори от изпита по БЕЛ за 7 клас

Подробен преразказ по произведението "Изборът" на Кристин Димитрова и съставяне на теза по цитат от разказа "Една българка" на Иван Вазов. Това бяха две от общо 26 задачи, с които трябваше да се справят седмокласниците на национално външно оценяване по български език и литература.  Министерството на образованието и науката публикува на сайта си..

публикувано на 19.06.24 в 16:31

Млад преподавател от Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ отличен на лекарски форум

Доктор Христо Хлебаров, асистент по обща хирургия към Медицински факултет в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“, бе отличен с приз в категория „Най-добър клиничен случай от млад лекар“. Това се случи на провелия се ежегоден венозен форум – Phlebacademy 2024, организиран под егидата на Българското  национално дружество по съдова и..

публикувано на 19.06.24 в 10:20

Над 59 000 седмокласници на НВО по български език и литература

Очаква се над 59 000 седмокласници да се явят на Национално външно оценяване по български език и литература. Изпитният вариант за него ще бъде изтеглен в 7 ч. в Министерството на образованието и науката. Изпитът, резултатите от който участват във формирането на бала за кандидатстване в гимназии, ще започне в 9:00 ч. и ще се проведе в 1665 училища в..

публикувано на 19.06.24 в 07:45

Три нови магистърски програми на СУ ще се изучават в бургаския филиал

Три нови магистърски програми на Геолого-географския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" ще се изучават в бургаския филиал от тази година, съобщават от ВУЗ-а. Те са в професионално направление „Науки за земята“ и имат за цел подготовка на специалисти за справяне с проблемите, предизвикани от измененията на климата и..

публикувано на 18.06.24 в 13:48

В Бургас подписаха новия Колективен трудов договор в сферата на образованието

Кметът Димитър Николов и представители на учителските синдикати в Бургас подписаха новия Колективен трудов договор в сферата на образованието. В документа са договорени условията на труд и заплащане в учебните заведения.  Предвидено е увеличение на допълнителните плащания и увеличение на заплатите на квалифицирания непедагогически персонал в училищата и..

публикувано на 18.06.24 в 12:14

Курс по японски език и култура за ученици през юли в Бургас

Двуседмичен курс „Мацури - магията на японските летни фестивали“ ще се проведе в Бургас. Организатори са Филиалът в Бургас на Софийския университет „Свети Климент Охридски“ и Факултета по класически и нови филологии, Катедра Японистика.  Курсът е предназначен за ученици от 7 до 12 клас и ще се провежда всеки делничен ден в периода от 29 юли до 10..

публикувано на 16.06.24 в 13:30

Тракийският университет в Царево започна кандидатстудентската си кампания

В Общинския исторически музей в Царево  Тракийски университет – Стара Загора даде официален старт на кандидатстудентската си кампания в черноморския град. За втора поредна година старозагорското висше училище предлага възможности за изнесено обучение по редица свои специалности в базата си в Царево. На информационен щанд представители от..

публикувано на 15.06.24 в 08:43