Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наша гордост:

Ивет Горанова - усмихнатото момиче с олимпийско злато по карате

Тя има спечелени над 220 медала в кариерата си



Ивет Горанова е само на 22 години, а е олимпийски шампион и  спортист на годината за 2021 на България. Тя завоюва златен медал на Олимпийските игри в Токио 2020, в категория кумите при жените в категория до 55 килограма. Така се нареди сред първите олимпийски шампионки по карате и е първата в своята категория.

Ивет тренира карате от втори клас, преди това казва, че го е гледала само по филмите. В момента тя има над 220 медала.

„Всеки който излиза на татамито срещу мен, сега излиза на 200 % надъхан да ме победи, за това аз трябва да съм винаги в добро форма и да защитавам титлата си. Нищо вече не може да са сравни с емоциите от Токио! Готова съм за премиер лигите през следващата година и продължавам подготовката си, защото имам желание да печеля още медали. Харесва ми чувството, когато се качиш на първото място на стълбичката на победителите!“

Миналата седмица Ивет Горанова спечели два златни медала в 19-ото издание на международния турнир по карате за всички възрасти в румънската столица Букурещ. Горанова стана първа в две категории - "кумите" до 55 килограма и Оpen.

В състезанието участваха около 1400 спортисти от България, Румъния, Молдова и Украйна, нашата страна беше представена от 12 клуба. 


А иначе Ивет е усмихнато, красиво момиче, което обича през свободното си време да излиза с приятели, да пътува и да опитва различни видове спорт:

„Харесва ми още да чета мотивационни книги. Много искам да се науча да готвя и с някои неща се справям добре в кухнята, но други не ми се получават. Например правих супа и ми стана доста гъста, но обичам да правя десерти. Трябва да опитам да направя торта, защото много харесвам сладкото и ще се науча!“

Ивет споделя, че между рокля и панталон, винаги ще избере второто, въпреки, че сега често и се налага да облича и рокли по официални събития и това й харесва. Отделя време за фризьор, когато се налага и за маникьор, но предпочита свободното си време да запълва с други неща, като например да спортува. 

За каратето казва, че учи на дисциплина, на упоритост, на постоянство, а постоянството е важно във всяко начинание, без него няма как да успееш! 

повече може да чуете в звуковия файл:   


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Представиха филма "Дух и тяло" - разказ за младежите от "Социален център - Бургас"

30-минутният филм „Дух и тяло“ на режисьорката Стефани Райчева , вдъхновена от живота и мечтите на хората със специални нужди, беше представен през тази седмица за първи път пред публика в Бургас. Премиерата на лентата беше част от събитието „Сподели доброто”, което събра приятели и съмишленици на младежите с увреждания от „Социален център –..

публикувано на 13.10.24 в 17:30

Доброволци на БМЧК -Бургас активно участват в кампанията "Купи и дари"

Доброволци на БМЧК-Бургас активно се включват в мащабната кампания „Купи и дари“ на Българския Червен кръст и голяма търговска хранителна верига през този месец. Младежите предоставят допълнителна информация на гражданите в няколко дни от седмицата в два магазина BILLA в града ни, съобщи Десислава Тодорова, специалист от БЧК: "Единият е на..

публикувано на 13.10.24 в 17:00

Претендентките за „Мис Сливен 2024“ с амбиции в областта на медицината и модата

Този вторник предстои конкурсът „Мис Сливен 2024“.  Момичетата, които успешно преминаха кастинга и ще се борят за престижното отличие изпъкват с любопитни и амбициозни планове за своето бъдеще. Макар, че повечето са на ученическа възраст те имат ясна представа за пътя, по който ще следват мечтите и професионалното си развитие.  Сред  амбициите..

обновено на 13.10.24 в 12:11

Прическа с мокър ефект - защо не!

Знаете ли как се прави прическа с мокър ефект – под вода!  Фризьорката от Созопол Христина Кюмурджиева сбъдна отдавнашната си мечта да направи прическа в морето. 56-годишната жена за първи път се гмурка в дълбокото, като водолаз. Помага й подводничарят Найден Недев, с когото се запознава докато подстригва дъщеря му.   "Аз съм по принцип човек на..

публикувано на 13.10.24 в 11:00

15 нови младежи са включени в менторската програма "Скритите таланти на България"

Операция „Плюшено мече“ и тази година продължава да реализира менторската си програма в подкрепа на даровити младежи в неравностойно положение. Те са лишени от родителска грижа или живеещи в рискова среда. Програмата предоставя достъп до уроци, курсове, ментор, психологическа подкрепа, материали, пособия, екипировка, участия в различни..

публикувано на 06.10.24 в 17:30

Кампанията "От мама за мама" зарадва с дарения десетки семейства в неравностойно положение

Кампания "От Мама за мама" за поредна година реализираха две бургазлийки с големи сърца – Кристина Иванова и Теодора Златева. Те организират и провеждат специализираното търговско изложение за бебешки стоки и продукти "Бебе Зона" в Бургас. Част от него е и дарителската кампания за вещи и консумативи, които предоставят безвъзмездно..

публикувано на 06.10.24 в 17:00

Цветан Панайотов - майсторът на бижута от анодиран алуминий

Цветан Панайотов е интересен творец, професионален лютиер, открил удоволствието да пресъздава и въплъщава със забележителна изтънченост и съвършенство инструменталната форма в бижута. Те се отличават със съвременен дизайн, изчистена линия и перфекционизъм. Панайотов е завършил училище по приложни изкуства, специалност „Дърворезба”. По-късно..

публикувано на 06.10.24 в 13:00