Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Михаил Лъкатник” се присъединява към Глобалните дни на действие на екоучилищата

В понеделник, 7 ноември, от 15.00 часа НБУ “Михаил Лъкатник” ще се присъедини към Глобалните дни на действие на Екоучилищата в подкрепа на щафетата “Времето изтича” - Running Out Of Time.

Ученици и учители ще изградят жив кръг около училище и ще предадат от ръка на ръка своето послание, положено във факла и изработена от материали втора употреба.

Краят на кордона ще завърши пред сградата на териториална дирекция „Освобождение“, където ще бъде оставено посланието. Щафетната палка с призива ще измине 500 м. и това ще бъде приносът на НБУ „Михаил Лъкатник“ към дължината на маршрута на международната щафета.

Глобалният ден на действие на училищата предлага възможност на всички ученици да се ангажират с проблемите, свързани с изменението на климата, да се присъединят към призива за универсално качествено образование за климата, да участват в набор от забавни дейности и да бъдат част от едно наистина глобално събитие.

Running Out of Time ще бъде най-дългата щафета, организирана някога, с десетки хиляди хора - бягащи, плуващи, танцуващи по маршрута на щафетата - 7767 км.

Щафетата пътува през 18 държави, от Глазгоу до Шарм ел-Шейх – където ще предаде послание за действията в областта на климата на лидерите на държавите - вземащите решения и световните медии, събрани на конференцията за климата COP 27.


По публикацията работи: Свобода Атанасова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

МОН дава 4 точки на всички ученици заради проблемната задача в матурата по български

Всички зрелостници ще получат максималния брой от 4 точки от проблемната задача в матурата по български език и литература. Това заяви служебният министър на образованието Галин Цоков в интервю за Българската национална телевизия. “При някои принтери заради настройка не излезе самата диаграма. Всъщност, числата, цифрите, свързани с нея. Това е някъде,..

публикувано на 21.05.24 в 10:17

1,5 милиона лева за обновяване на Колежа по туризъм към университет „Проф. д-р Асен Златаров”

Бургаският държавен университет „Проф. д-р Асен Златаров” ще инвестира целево около 1,5 милиона лева в обновяване на базата и инфраструктурата на Колежа по туризъм, който се намира в парк „Езеро”.  Тя включва и х-л „Парк”, който също ще бъде преобразен. Ректорът на висшето училище проф. д-р Христо Бозов посочва, че сградният фонд не е..

публикувано на 21.05.24 в 08:55
Галин Цоков, министър на образованието

Ректори и синдикати на среща в МОН за повишение на заплатите в университетите

В Министерството на образованието и науката ще се проведе заседание между синдикатите във висшето образование, Съвета на ректорите и министъра на образованието и науката Галин Цоков. На срещата ще се реши как ще се разпределят одобрените нови 41 милиона лева от служебния кабинет за повишение на заплатите в сферата. От Съвета на ректорите потвърдиха, че..

публикувано на 21.05.24 в 07:53

Ученици от Строителната гимназия в Бургас спечелиха 1 място в архитектурен конкурс

Във Велико Търново се проведоха тематичните финали на проект „Аз мога да строя - DELECTO“ на Камарата на строителите в България, подкрепен и от други браншови организиции. Участваха 62 ученици, разделени на 13 отбора. Те представяха строителните гимназии от осем града – Пловдив, Варна, Бургас, Сливен, Велико Търново, Пазарджик, Хасково и Монтана...

публикувано на 20.05.24 в 14:35

В университет "Проф. д-р Асен Златаров" денят е неучебен, но работен - остават в протестна готовност

В бургаския университет „Професор д-р Асен Златаров" 20 май е обявен за неучебен, но работен ден. С решение на академичния съвет за това е спусната заповед на ректора по предложение на Съвета на ректорите, поясни доцент Павлина Милушева, председател на синдикат „Висше образование и наука“ към КНСБ в университета: "ВОН-КНСБ като синдикална организация за..

публикувано на 20.05.24 в 11:09

МС осигурява 80 млн. лв. за възнаграждения в държавните висши училища

Близо 80 млн. лв. допълнително за възнагражденията в държавните висши училища осигурява служебният кабинет. Двете постановления за отпускане на средствата, за които премиерът Димитър Главчев пое ангажимент през изминалата седмица пред Съвета на ректорите и синдикатите, са вече приети от МС. Още в петък полагащите се 39 млн. лв. допълнително..

публикувано на 20.05.24 в 09:25

Вариант номер 1 изтеглиха на втората задължителна матура

Преди минути в Министерството на образованието и науката (МОН) бе изтеглен вариант номер 1 за днешната втора задължителна матура по профилиращ предмет, изучаван в 11 и 12 клас. На изпита се явяват 26 000 зрелостници в цялата страна. Останалите 21 000 зрелостници от професионалните гимназии се явяват на изпит за придобиване на професионална..

публикувано на 20.05.24 в 07:49