Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бургаски проект финалист за наградите Regiostars на ЕК

Тази година наградите Regiostars, организирани от Европейската Комисия, отбелязват своята 15-та годишнина по специален начин - като подберат и покажат добрия опит и постиженията сред проектите, реализирани чрез политиката на сближаване в Европа.

Единственият български проект, който стига до финала е този за „Центрове от семеен тип Бургас“. Той е избран от над 300 проекта от Европа. 

С кратък филм Анелия Георгиева разкрива дейността на един от центровете в града.

Пред нея директорът Мария Попова сподели, че настанените деца и младежи прекарват заедно времето в игри и полезни занимания.

Създаването на такива центрове от семеен тип е част от деинституционализация в страната. Целта – по-добра грижа за настанените деца. Бургас е първият град в България, който закрива старите домове за деца и открива новите пет центъра, които служат за пример и за другите градове, разказа Мая Казанджиева директор на дирекция „Здравеопазване, социални дейности и младежки политики“.

"Предимството им е, че за малък брой деца се грижат голям брой специалисти, които работят с всяко дете индивидуално за неговото физическо и психическо развитие, а самите младежи, настанени в тях споделят, че са се научили на повече търпение, да се грижат за себе си, както и един за друг. От създаването им досега в бургаските центрове са преминали над 300 деца и младежи с увреждания."

Центровете се намират в самите комплекси, което помага за интегрирането на децата с увреждания в Обществото, споделя кметът Димитър Николов.

„Центровете се намират в жилищните комплекси на града, което помага за интегрирането на децата в обществото. Когато заживяха сред нас, това доведе до промяна в отношението на хората и повече съпричастност към тях, което се отрази много добре на поведението, психиката и ежедневните навици на децата“

Гласуването за проектите е отворено до 15 ноември тук.

Всеки българин може да подкрепи бургаския проект, като гласува в онлайн платформата чрез бутона „Гласувам за любимите си проекти“.

Комисарят по въпросите на сближаването и реформите Елиза Ферейра ще награди фаворитите от онлайн гласуването на церемонията Regiostars, организирана на 17 ноември в Евора, Португалия.



По публикацията работи: Ивайло Пеев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Община Созопол няма просрочени задължения

Кметът на Община Созопол Тихомир Янакиев представи отчет на изпълнението на бюджет 2023г. Това е първият бюджет, изготвен от общината след приключване на процедурата по финансово оздравяване. Той е приет с решение № 1127 на редовно заседание на Общински съвет на 19.09.2023 г.  „Общината предложи балансиран бюджет, който изпълни на 84%.“, каза..

публикувано на 05.07.24 в 16:39

Внасят нов законопроект за "Ченгене скеле"

Нов законопроект за статута на рибарското селище „Ченгене скеле“ ще бъде внесен в Народното събрание. Това каза за БНР Бургас депутатът от ГЕРБ-СДС Андрей Рунчев. Последно през октомври миналата година такъв законопроект беше внесен за гласуване в Парламента, но поради необходимост от корекции по технически причини се е наложило той да бъде..

публикувано на 05.07.24 в 16:06

Проект преобразява квартал „Възела“ в Слънчев бряг

Проект за благоустрояване на общинските терени в квартал „Възела“ в Слънчев бряг - запад, бе представен на неговите жители. Негов автор е архитект Бонев. По-рано през годината първоначалният вариант на общинския план за модернизация на квартала бе подложен на обсъждане и след като предложенията на гражданите бяха взети под внимание, проектът  бе..

публикувано на 05.07.24 в 15:13

От вторник въвеждат промяна на маршрута на автобус №6

Поради извършване на строително-ремонтни дейности на ул. “Йорданка Николова” в кв. "Рудник", се налага промяна в маршрута на линия № 6, уведомяват от "Бургасбус". В посока Бургас автобусите ще минават по ул. “Жечка Карамфилова” и спирка "Йорданка Николова" няма да се обслужва.  Промяната се въвежда от 09.07.2024 г.

публикувано на 05.07.24 в 14:58

С над 30% се увеличават разходите на НОИ за болнични

Разходите на Националния осигурителен институт за болнични се увеличават с малко над 30%, съобщиха от Института. Причината е нарастване с 15 на сто на броя на боледувалите, както и увеличаване на доходите на осигурените. През първото тримесечие на тази година изплатените суми по болнични листове нарастват с близо 70 млн. лева спрямо същия период на..

публикувано на 05.07.24 в 12:35

Бързият влак за Стара Загора престоява на гара Плачковци от час /ОБНОВЕНА/

Със 75 минути закъснение тръгна бързият влак за Стара Загора /БВ 4641/.  Два вагона пътници от  стояха повече от час на гара Плачковци.  Причината за забавянето бе паднало дърво край гара Яворовец, което е скъсало контактната мрежа.

обновено на 05.07.24 в 11:12

Спират водата на няколко места в Бургас

Заради отстраняване на аварии в Бургас, водата ще бъде спряна на няколко места в морския град: -  Морска градина - авария със спиране на водоподаването от 9 часа до 12 часа от Пантеона в посока Солници. - к-с Славейков, до бл.8. - с. Димчево - ПС. - кв. Банево, ул. "Пирин".

публикувано на 05.07.24 в 09:20