Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

58 са приемните семейства в област Бургас

Снимка: UNICEF

58 са приемните семейства в област Бургас. Това каза за БНР – Бургас Снежана Павлова, социален работник в областния екип по приемна грижа. В момента тече кампания за набиране на нови желаещи, като приоритетно се търсят родители на деца до 3 години.

„Поради факта, че след като тези деца биват изоставени още в родилния дом и вече няма институция, в която да бъдат настанявани, се налага бебетата да се отглеждат в семейна среда, което е и по-добрата грижа за тях“, поясни Павлова.

Желаещите трябва да са български граждани, неосъждани, здрави.

„Мотивацията на един приемен родител не е непременно финансова. Много от тях идват в офиса и ни казват, че искат да направят нещо добро и за детето, и за себе си. Има и самотни родители, които отглеждат деца. От кандидатите се изисква да осигурят само лично пространство – легло и гардеробче, а не отделна стая“, каза още Павлова.

По думите й одобрените сключват два граждански договора. Единият е за отглеждане и заплащането е 150 процента от минималната работна заплата при 1 дете, а за две сумата е 160 процента. Вторият е договор за грижа. Ако детето е до 3 г.  се полагат допълнителни 300 лв., от 4 до 14 – 262,50 лв. А над 14 г. – 300 лв. За отглеждане на бебета има и допълнително социално майчинство от 200 лв. На всички до 18 г. или докато са ученици, се полагат и детски надбавки.

„Много от приемните родители работят и отглеждат деца едновременно. При тези, които се грижат за бебета това не е възможно. На всички се осигурява стаж за пенсия, но нямат право на болничен, майчинство или обезщетение от Бюрото по труда“, поясни Павлова.

 „Това е най-хубавото и благородно нещо, което съм работила. Освен това бебетата зареждат човек много положително“, каза Ани Райкова, която е приемен родител от 6 години.

 Изгледала е едно дете от тийнейджър. То вече е навършило пълнолетие и живее самостоятелно в Бургас. В момента се грижи за трето бебе. По думите й единственото трудно нещо в това начинание е раздялата с децата, когато то намери своите осиновители. „Но е прекрасно да знаеш, че си бил част от живота им, че си им дал някакво добро начало, вместо да са в институция. А и винаги поддържам връзка с осиновителите и знам какво се случа с децата, гледам на снимки как порастват“, допълни Райкова.

По публикацията работи: Веселина Николова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Общинският съвет поиска безвъзмездно прехвърляне на терен за детска градина в Сарафово

Местният парламент гласува Община Бургас да поиска безвъзмездно прехвърляне на държавен терен в кв. Сарафово за изграждане на детска градина по време на днешното си заседание.  Земята е около 5 600 кв. м. и в началото на година за малко не бе пуснат на търг за продажбата ѝ.  Жителите на квартала инициираха подписка и спряха процедурата, обявена от..

публикувано на 25.06.24 в 10:07

59 докладни записки предстои да разгледат бургаските общински съветници

След като нямаше общинско заседание на съветниците в Бургас през месец май заради изборите, днес те се събират за 11 сесия. Предстои да разгледат 59 докладни записки, предвидени са и 13 питания. Заседанието започва в 9 часа, а най-важните предложения, които ще бъдат обсъдени, са свързани с инфраструктурата и икономическо-социални дейности. Ще..

публикувано на 25.06.24 в 08:30
Влакът София - Бургас на централната столична гара.

Бързите влакове от София през Пловдив за Бургас и Варна с променени маршрути

Променя се маршрутът на бързите влакове от София през Пловдив за Варна и Бургас, както и от двата морски града за столицата от днес, 25 юни, съобщи БДЖ. Те ще минават през Филипово, Чирпан и Михайлово вместо през Крумово и Димитровград. Причината е ремонтът с цел модернизация на железния път, контактната мрежа и системите за сигнализация и..

публикувано на 25.06.24 в 08:00
Снимката е илюстративна

18-годишен от Средец се удави на бургаския плаж

18-годишно момче от Средец се удави след скокове в морето от горната кула на моста на бургаския плаж. Скоковете във водата там са забранени, а зоната не е част от охраняемата част на плажа. Тялото на детето е извадено от екип от водолази. Инцидентът е станал в следобедните часове. Заради мътната морска вода спасителите от Северния плаж, които са се..

публикувано на 24.06.24 в 19:35

Областният управител и кметовете на общини призоваха бургаските депутати да работят единно за региона

Областният управител проф. Мария Нейкова проведе днес работна среща с новоизбрани депутати и кметовете от Бургаска област. Кметовете изложиха обстойно проблемите и приоритетите си пред народните представители, а областният управител настоя за институционална подкрепа за реализирането на проектите в област Бургас. „Зад всеки един от вас стоят жители..

публикувано на 24.06.24 в 17:17

Изграждат велоалеята от "Пода" до кв. "Крайморие"

Напредват дейностите по изграждането на велоалеята от Бургас до Крайморие, информира кметът Димитър Николов. В  момента се изгражда продължението на съществуващата велоалея, която да достигне до квартала. Работи се по отсечката между природозащитен център „Пода“ и квартала успоредно на републикански път I-9 “Бургас - Малко Търново“. Очаква се на “Пода”..

публикувано на 24.06.24 в 17:16

Скоро започва реконструкцията на водопровода на Мамарчево и Малко Шарково

Реконструкцията на вътрешната водопроводна мрежа на село Мамарчево може да започне съвсем скоро. Днес кметът на Община Болярово Христо Христов и главният счетоводител Атанаска Станчева подписаха споразумение с Министерството на регионалното развитие и благоустройството за целева държавна субсидия в размер на 8 762 328 лева. Припомняме, че по..

публикувано на 24.06.24 в 16:42