Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Рубриката "Радиомагазинче Надежда" представя:

Бахтишен Джуджева, майката със златно сърце, която шие коледни покривки

Тя се грижи за сина си Бирсен, който е с множество заболяванияДОБРОТО е около нас и може да предизвика добро! Това го доказа фейсбук групата Купи подарък от майка на дете с увреждане. В нея майки на деца с увреждания показват снимки на ръчно направени от тях сувенири, подаръци, ръкоделия, плетива, а който желае може да си закупи. Участват и социални предприятия и хора с увреждания. В подкрепа на групата ние създадохме рубриката "Радиомагазинче Надежда". В нея всяка седмица ви срещаме с участник в групата, за да чуем историята му и да ви представим това, което изработва.

Днес ще ви запозная с Бахтишен Джуджева от Русе. Тя е майка на 38 – годишния Бирсен, който е с ДЦП, спастична квадрипареза и епилепсия. Бахтишен шие покривки, ръкохватки, тишлайфери, калъфки за възглавници.  

"Аз имам двама сина, големият живее в чужбина. Бирсен е с множество заболявания и е напълно зависим от грижите ни. Благодарение на помощта от майка ми, аз имах възможност да работя 15 години в голяма шивашка фирма. От 2015 година съм личен асистент на Бирсен. Разбира ме се с него с очи, кога какво иска. Понякога е много капризен, нервен, усмихвам му се и казвам - "Ето опитва се да налага мъжкия си характер!". Обича да гледа телевизия, да пие кафе, да хапва торти, пасти.Говоря му, гледаме в очите, така общуваме с него. Той не може да говори, но аз съм длъжна да го разбирам. Златни са децата, всяка майка би казала така!"


Бахтишен е член на "Купи подарък" още от самото й създаване. Добавила я създателката на групата Ина Маринова, с която се познават от участия в националните протести за правата на хората с увреждания, в който майката от Русе е участвала. В началото Бахтишен не обърнала внимание на групата, заради други ангажименти, но след това решила да покаже това, което шие. 


"Благодаря от сърце на администраторите на групата за шанса, който дават на майките на деца с увреждания да показват нещата, които правят , защото чрез "Купи подарък" те имат шанса да работят, аа общуват и да се чувстват оценени! Благодаря и на клиентите, които купувайки от нас, ни дават възможността да подпомогнем финансово семействата си!   


Бахтишен в момента шие покривки, ръкохватки, тишлайфери, калъфки за възглавници с коледни мотиви. Тя много държи на качеството и обратната връзка с клиентите си, а поръчки има от цялата страна - от София, Пловдив, Бургас и др. градове и от Германия. Във всяко нещо, което изработва майката влага много любов и старание.   

повече може да чуете в звуковия файл:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вахдие Халилова изработва сапунени цветя и букети

ДОБРОТО е около нас и може да предизвика добро! Това го доказа фейсбук групата Купи подарък от майка на дете с увреждане. В нея майки на деца с увреждания показват снимки на ръчно направени от тях сувенири, подаръци, ръкоделия, плетива, а който желае може да си закупи. Участват и социални предприятия и хора с увреждания. В подкрепа на..

публикувано на 29.01.23 в 17:30

Георги Тошев: Зареждат ме срещите с хора на духа

Журналистът Георги Тошев е сладкодумен разказвач на истории, които умее да разкрива характери, да отвежда зрителите в непознати светове и да ги прави съпричастни на случващото се. Казва за себе си, че върви към успокояване на темпото, към по-задълбочено вглеждане в детайлите.  "Слаб и нерешителен съм за много неща, но те са по лични!..

публикувано на 29.01.23 в 15:00

Бургазлийка реставрира дрехи в шивашкото си ателие в Чикаго

Райна Недялкова-Качулкова е бургазлийка, която живеев в Чикаго. Тя е писател, поет, председател е на творчески съюз "Творци без граници".  Освен това е автор на детски книжки и е носител на много престижни награди, последната от които – „Златното перо 2019 г.“ Родена е в Малко Търново. Детството й преминава в с.Маринка, Бургаска област, по-късно..

публикувано на 29.01.23 в 14:00

Връчват годишните награди за мода, шоу и бизнес в Бургас

Годишните награди за мода, шоу и бизнес за 2022-ра ще бъдат връчени тази вечер в Бургас. Организатор и водещ на церемонията е Красимир Недялков, единственият български дизайнер, подгрявал Пако Рабан. Тук правим топ 10, а най-добрите ще бъдат наградени в отделните раздели, каза Недялков. "Единият раздел е "мода", където има "дизайнер на..

обновено на 28.01.23 в 09:36

Има все по-голямо търсене на природосъобразно приготвени храни

Има все по-голямо търсене на природосъобразно приготвени храни. Хората от здравословна гледна точка прибягват до това да не ядат месо и да не използват захар. Това коментира Росица Василева, която от години приготвя вегетарианска храна в различни заведения в София и Бургас. Много са важни продуктите, посочи тя:  "Общо взето, продуктите ни са..

публикувано на 27.01.23 в 10:34

Конкурс търси 7 думи, вдъхновени от област Бургас

Областна администрация Бургас организира конкурс за послание. То ще бъде вписано в основата на пилон „Рожен“, в плоча от мрамор, изобразяваща картата на България с място за всички 28 административни области в страната. „Всяко послание ще бъде гравирано на мястото на областта, от която идва и ще остане за бъдещите поколения. Инициативата е..

публикувано на 23.01.23 в 15:52

"Работилничката на Дари и Дани" създава мъжки букети и уникални мартенички

ДОБРОТО е около нас и може да предизвика добро! Това го доказа фейсбук групата Купи подарък от майка на дете с увреждане. В нея майки на деца с увреждания показват снимки на ръчно направени от тях сувенири, подаръци, ръкоделия, плетива, а който желае може да си закупи. Участват и социални предприятия и хора с увреждания. В подкрепа на..

публикувано на 22.01.23 в 17:30