Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рубриката "Радиомагазинче Надежда" представя:

Бахтишен Джуджева, майката със златно сърце, която шие коледни покривки

Тя се грижи за сина си Бирсен, който е с множество заболяванияДОБРОТО е около нас и може да предизвика добро! Това го доказа фейсбук групата Купи подарък от майка на дете с увреждане. В нея майки на деца с увреждания показват снимки на ръчно направени от тях сувенири, подаръци, ръкоделия, плетива, а който желае може да си закупи. Участват и социални предприятия и хора с увреждания. В подкрепа на групата ние създадохме рубриката "Радиомагазинче Надежда". В нея всяка седмица ви срещаме с участник в групата, за да чуем историята му и да ви представим това, което изработва.

Днес ще ви запозная с Бахтишен Джуджева от Русе. Тя е майка на 38 – годишния Бирсен, който е с ДЦП, спастична квадрипареза и епилепсия. Бахтишен шие покривки, ръкохватки, тишлайфери, калъфки за възглавници.  

"Аз имам двама сина, големият живее в чужбина. Бирсен е с множество заболявания и е напълно зависим от грижите ни. Благодарение на помощта от майка ми, аз имах възможност да работя 15 години в голяма шивашка фирма. От 2015 година съм личен асистент на Бирсен. Разбира ме се с него с очи, кога какво иска. Понякога е много капризен, нервен, усмихвам му се и казвам - "Ето опитва се да налага мъжкия си характер!". Обича да гледа телевизия, да пие кафе, да хапва торти, пасти.Говоря му, гледаме в очите, така общуваме с него. Той не може да говори, но аз съм длъжна да го разбирам. Златни са децата, всяка майка би казала така!"


Бахтишен е член на "Купи подарък" още от самото й създаване. Добавила я създателката на групата Ина Маринова, с която се познават от участия в националните протести за правата на хората с увреждания, в който майката от Русе е участвала. В началото Бахтишен не обърнала внимание на групата, заради други ангажименти, но след това решила да покаже това, което шие. 


"Благодаря от сърце на администраторите на групата за шанса, който дават на майките на деца с увреждания да показват нещата, които правят , защото чрез "Купи подарък" те имат шанса да работят, аа общуват и да се чувстват оценени! Благодаря и на клиентите, които купувайки от нас, ни дават възможността да подпомогнем финансово семействата си!   


Бахтишен в момента шие покривки, ръкохватки, тишлайфери, калъфки за възглавници с коледни мотиви. Тя много държи на качеството и обратната връзка с клиентите си, а поръчки има от цялата страна - от София, Пловдив, Бургас и др. градове и от Германия. Във всяко нещо, което изработва майката влага много любов и старание.   

повече може да чуете в звуковия файл:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Три двойки ще сключат брак на 29 февруари в Бургас

Годишнина от сватбата на всеки 4 години – дефект или търсен ефект за двойките в Бургас?! Оказа се, че все пак има хора, които са готови да се врекат във вечна любов точно на 29 февруари.  Магдалена Карастоянова, управител на Общинското предприятие „Обреден комплекс“ посочи: „До преди дни нямаше заявки, но онзи ден три двойки ни се..

публикувано на 26.02.24 в 12:04

Деца правят мартенички от естествени материали и минерали в Етнографския музей

"Работилницата за мартеници" се радва на голям интерес сред учениците от бургаските училища. Тя се провежда в етнографския музей и заради многото записани групи започна да се провежда още от миналата седмица, въпреки че трябваше да започне от днес. Децата учат как се пресуква мартеничен конец, как се прави пискюл, как да..

публикувано на 26.02.24 в 09:06

Весела Димитрова изработва мартенички с много любов и вдъхновение

ДОБРОТО е около нас и може да предизвика добро! Това го доказа фейсбук групата "Купи подарък от майка на дете с увреждане". В нея майки на деца с увреждания показват снимки на ръчно направени от тях сувенири, подаръци, ръкоделия, плетива, а който желае може да си закупи. Участват и социални предприятия и хора с увреждания. В подкрепа на групата..

публикувано на 25.02.24 в 17:30

И кукерите от Долно Езерово играят благотворително за Роси

Кукерите от Долно Езерово днес ще обиколят квартала като изпълнят обреди за здраве и плодородие. По традиция обичаят се прави през последната събота на февруари.  В маскарадните игри тук ще се включат 3 поколения кукери.  Две кукерски групи –Каваклии и Тарфалии ще обиколят къщите, а в следобедните часове ще са съберат на централния площад до..

публикувано на 24.02.24 в 08:00

Тя каза „Да“: Ученици от Математическата гимназия с креативна покана за бал на своя учител

Учениците от 12-е клас в Математическата гимназия в Бургас отправиха покана за бал към своя класен преподавател. Облечени с бели престилки, те изненадаха дългогодишния учител по химия г-жа Антоанета Великова, която през тази година се пенсионира. „Искахме да е нещо запомнящо се“, споделиха ученици. Червен килим,..

обновено на 23.02.24 в 17:48

Владимир Димитров: "Тур Странджа" за 4 дни е истинско предизвикателство

За 4 дни Владимир Димитров от сдружение Зелена Странджа преодоля през зимата разстоянието от близо 200 км по трасе от Елхово до мостика на Ахтопол. Владимир Димитров успя, премина по "Тур Странджа" за 4 дни  Първоначално трасето е било 177 км, но дължината му се е увеличила с 20 км.  Алтернативният маршрут на Тур Странджа е било..

публикувано на 23.02.24 в 15:44

Владимир Димитров успя, премина по "Тур Странджа" за 4 дни

Владимир Димитров потегли от Елхово по „Тур Странджа“ на 19 февруари. Той премина по 180 - километровия маршрут, който е създаден от него и сдружението му "Зелена Странджа" за 4 дни. Стигна до Ахтопол към 19 ч. тази вечер.  Това е многодневен маршрут, който пресича цялата територия на Странджа от запад на изток. Общата му дължина е 180 км. и се..

публикувано на 22.02.24 в 21:08