Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Можем да подкрепим Бургас в Годишните награди в туризма

Започна онлайн гласуването за седмите Годишни награди в туризма, организирани от Министерство на туризма на Република България. Община Бургас е представена в пет категории. В първата попада като Фестивална дестинация №1 в страната. През 2022 г. градът отново бе домакин на най-мащабните музикални събития, като се наложи не само в национален, но и в международен мащаб, предлагайки на туристите отлична възможност за морска почивка, съчетана с динамиката на концерти, изложби, театрални постановки и спортни събития.

Сред най-значимите бяха тридневният Stereo Festival за July Morning на брега на морето, както и зрелищното парти на Metropolis на Порт Бургас. Фестивалът за музика от 90-те Spice Music Festival за четвърта година събра над 25 хил. меломани в 3 дни. Бургас бе гореща точка на световната сцена с един от трите концерта в Европа на английска инди рок банда Arctic Monkeys с над 15-хилядната публика от цял свят. В бургаското фестивално лято с концерт се включи световната поп и R&B звезда Jason Derulo. За втора година се проведе и Solar Fest - топ събитие за феновете на техно музиката, което се пренесе от Морска гара и на остров Света Анастасия.

В календара присъстваха още традиционният „Джаз в Бургас“, „Teen Boom Fest”, който представи на живо инфлуенсъри, влогъри и др. В разгара на фестивалния сезон заетостта в местата за настаняване в Община Бургас беше 100 %.

В категория „Специализиран туризъм“ можете да гласувате за морско приключение до остров Света Анастасия и Ченгене скеле. Бургас е единствената община в България с два туристически кораба. Това дава възможност за комбиниран маршрут в залива, а туристите получават качествен и уникален продукт. За осма поредна година те посетиха единствения обитаем остров в Черно море – остров Света Анастасия. През последните години той е предпочитан за събития като сватби, кръщенета, предложения за брак. През Лято 2022 там се осъществиха постановки на Бургаската опера, театър, концерти и хаус партита.

В КТК „Ченгене скеле“ посетителите имат възможност да се докоснат до рибарските традиции. През целия летен сезон на откритата сцена на рибарското селище се проведоха разнообразни музикални и културни събития.

Туристически комплекс „Акве калиде“ участва в онлайн надпреварата с две категории: „Иновация“ и „Туристическа атракция/обект“. През октомври 2022 г. обектът откри демонстрационен и експозиционен център, в който се намира и модерна спа зона. В изцяло новата сграда, издигната до възстановената преди години баня на Сюлейман Великолепни, се срещат различните епохи. Най-новият център е пример как история и технологични иновации могат да се обединят за още по-пълноценно преживяване.

Пълният капацитет на Бургас като уникална и предпочитана дестинация е разгърнат в категорията „Туристическа община“. През Сезон 2022 Бургас продължи да инвестира в гъвкав рекламен подход, разкривайки туристически потенциал и предлагайки както продължителна и разнообразна лятна почивка, така и уикенд преживяване.

Можете да подкрепите бургаските номинации тук:

  • Категория „Туристическа дестинация“ - Бургас – Фестивална дестинация №1 - ГЛАСУВАЙ ТУК
  • Категория „Специализиран туризъм“ - Морско приключение до остров Света Анастасия и Ченгене скеле – Бургас - ГЛАСУВАЙ ТУК
  • Категория „Туристическа атракция/обект“ - „Акве калиде“, община Бургас - ГЛАСУВАЙ ТУК
  • Категория „Иновация“ - Демонстрационен и експозиционен център Акве калиде – община Бургас - ГЛАСУВАЙ ТУК
  • Категория „Туристическа община“ – Община Бургас - ГЛАСУВАЙ ТУК

  • Екипът на БНР-Бургас също е номиниран за лятната рубрика „Избирам България“. Сред материалите в рубриката им бе „Избирам България – предимствата на почивка в Бургас“ - ГЛАСУВАЙ ТУК


Можете да гласувате за финалистите до 23:59 часа на 05.12.2022 г. на www.tourismawards.bg, сайтът е достъпен и през уебстраницата на Министерството на туризма. Всеки може да гласува онлайн за един участник в рамките на една категория (отчита се едно гласуване от всеки IP адрес), като може да се подкрепи кандидат от всяка категория.


БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургаската гимназия по компютърно програмиране и иновации с награда

Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации в Бургас получи приз за успешно сътрудничество при реализиране на съвместни проекти и инициативи с фирми-членове на Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК), свързани с новите специалности по роботика и изкуствен интелект, които ще осигурят подготвени кадри за..

публикувано на 27.01.23 в 16:48

Кметът на Поморие Иван Алексиев получи подкрепата на туристическия бранша за казуса с Летище Бургас

Да се изиска от държавата договорът с концесионера на Летище Бургас и на база на този документ да се предприемат конкретни действия за преразглеждане на концесията. Това бе единодушно решено на срещата, която кметът на община Поморие Иван Алексиев инициира с професионалисти от най-големите регионални браншови организации в туристическия сектор. Срещата..

публикувано на 27.01.23 в 16:06

Дебати около разширяването на „синята зона“ в Бургас

Дебати в комисиите към Общинския съвет в Бургас предизвика предложението за разширяване на „синята зона“ в района на комплекс „Братя Миладинови“. Мярката се отнася за около 800 паркоместа в три района – паркинг до Строителния техникум; до сградата на Кадастъра и НОИ, както и около Музикалното училище. От Общината мотивират предложението си с..

публикувано на 27.01.23 в 12:22

Оттеглиха предложението за промяна на заплатите на съветниците в Бургас

Предложението на Мария Табакова за промяна на заплатите на общинските съветници в Бургас е оттеглено.   Мария Табакова: Съветниците да получават 25% от заплатата на председателя на Oбщинския съвет В края на миналата година общинските съветници в Бургас гласуваха възнаграждението на кмета да бъде 50 % от това на един министър в страната. С..

публикувано на 26.01.23 в 16:20

Приморско ще привлича сръбски туристи

Приморско се надява да привлече повече сръбски туристи това лято.  Възможностите за туризъм по Южното Черноморие и Странджа бяха обсъдени по време на инфотур със сръбски журналисти и влогъри. Тонка Вълчева, екскурзовод и участник в срещата пояснява: "Някои от колегите предварително познаваха Южното Черноморие, познато още от социалистическите..

публикувано на 26.01.23 в 10:10
Приморско

Ще предпочетат ли сръбските туристи Приморско - днес във "Виа Понтика"

България може да бъде преоткрита от повече сръбски туристи като дестинация. На сръбския пазар е на път да пробие община Приморско. Възможностите за туризъм по Южното Черноморие и Странджа обсъдиха по време на инфотур сръбски журналисти и влогъри с наши туроператори от морския град и представители на местната и централната власт. Във времето за..

публикувано на 26.01.23 в 10:10

Политически "полети" между летищата в Бургас и Равнец

Кметът на Поморие Иван Алексиев първи поиска процедура за преразглеждане на концесията на летището. Ако не се поставят двата аеропорта в Бургас и Варна в конкурентни условия, от ГЕРБ дори се заканват да поискат разваляне на концесията: ГЕРБ иска Равнец като гражданско и карго летище, ако "Фрапорт" не увеличи полетите до Бургас „Ако не..

публикувано на 24.01.23 в 16:33