Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Можем да подкрепим Бургас в Годишните награди в туризма

Започна онлайн гласуването за седмите Годишни награди в туризма, организирани от Министерство на туризма на Република България. Община Бургас е представена в пет категории. В първата попада като Фестивална дестинация №1 в страната. През 2022 г. градът отново бе домакин на най-мащабните музикални събития, като се наложи не само в национален, но и в международен мащаб, предлагайки на туристите отлична възможност за морска почивка, съчетана с динамиката на концерти, изложби, театрални постановки и спортни събития.

Сред най-значимите бяха тридневният Stereo Festival за July Morning на брега на морето, както и зрелищното парти на Metropolis на Порт Бургас. Фестивалът за музика от 90-те Spice Music Festival за четвърта година събра над 25 хил. меломани в 3 дни. Бургас бе гореща точка на световната сцена с един от трите концерта в Европа на английска инди рок банда Arctic Monkeys с над 15-хилядната публика от цял свят. В бургаското фестивално лято с концерт се включи световната поп и R&B звезда Jason Derulo. За втора година се проведе и Solar Fest - топ събитие за феновете на техно музиката, което се пренесе от Морска гара и на остров Света Анастасия.

В календара присъстваха още традиционният „Джаз в Бургас“, „Teen Boom Fest”, който представи на живо инфлуенсъри, влогъри и др. В разгара на фестивалния сезон заетостта в местата за настаняване в Община Бургас беше 100 %.

В категория „Специализиран туризъм“ можете да гласувате за морско приключение до остров Света Анастасия и Ченгене скеле. Бургас е единствената община в България с два туристически кораба. Това дава възможност за комбиниран маршрут в залива, а туристите получават качествен и уникален продукт. За осма поредна година те посетиха единствения обитаем остров в Черно море – остров Света Анастасия. През последните години той е предпочитан за събития като сватби, кръщенета, предложения за брак. През Лято 2022 там се осъществиха постановки на Бургаската опера, театър, концерти и хаус партита.

В КТК „Ченгене скеле“ посетителите имат възможност да се докоснат до рибарските традиции. През целия летен сезон на откритата сцена на рибарското селище се проведоха разнообразни музикални и културни събития.

Туристически комплекс „Акве калиде“ участва в онлайн надпреварата с две категории: „Иновация“ и „Туристическа атракция/обект“. През октомври 2022 г. обектът откри демонстрационен и експозиционен център, в който се намира и модерна спа зона. В изцяло новата сграда, издигната до възстановената преди години баня на Сюлейман Великолепни, се срещат различните епохи. Най-новият център е пример как история и технологични иновации могат да се обединят за още по-пълноценно преживяване.

Пълният капацитет на Бургас като уникална и предпочитана дестинация е разгърнат в категорията „Туристическа община“. През Сезон 2022 Бургас продължи да инвестира в гъвкав рекламен подход, разкривайки туристически потенциал и предлагайки както продължителна и разнообразна лятна почивка, така и уикенд преживяване.

Можете да подкрепите бургаските номинации тук:

  • Категория „Туристическа дестинация“ - Бургас – Фестивална дестинация №1 - ГЛАСУВАЙ ТУК
  • Категория „Специализиран туризъм“ - Морско приключение до остров Света Анастасия и Ченгене скеле – Бургас - ГЛАСУВАЙ ТУК
  • Категория „Туристическа атракция/обект“ - „Акве калиде“, община Бургас - ГЛАСУВАЙ ТУК
  • Категория „Иновация“ - Демонстрационен и експозиционен център Акве калиде – община Бургас - ГЛАСУВАЙ ТУК
  • Категория „Туристическа община“ – Община Бургас - ГЛАСУВАЙ ТУК

  • Екипът на БНР-Бургас също е номиниран за лятната рубрика „Избирам България“. Сред материалите в рубриката им бе „Избирам България – предимствата на почивка в Бургас“ - ГЛАСУВАЙ ТУК


Можете да гласувате за финалистите до 23:59 часа на 05.12.2022 г. на www.tourismawards.bg, сайтът е достъпен и през уебстраницата на Министерството на туризма. Всеки може да гласува онлайн за един участник в рамките на една категория (отчита се едно гласуване от всеки IP адрес), като може да се подкрепи кандидат от всяка категория.


БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За и против промените в платеното паркиране в Бургас

  Нова наредба за платено паркиране предстои да бъде приета в Бургас. Неотдавна Пламен Димитров от Общинско предприятие „Транспорт“ представи идеята на местната администрация на кръгла маса. Въвежда се т.н червена зона-супер център, разширява се обсегът й и  се въвежда лимитиран престой в нея от три часа. Заплащането ще е два часа,  ще се..

обновено на 24.02.24 в 16:00

1 729 заявления са подадени за подпомагане по интервенциите в сектор „Пчеларство“

Приключи приемът на заявления за подпомагане по интервенциите в сектор „Пчеларство“, съобщиха от Държавен фонд" земеделие". Той се провежда в периода от 8 до 22 февруари 2024 г. през Системата за електронни условия.   Приети са 1 729 заявления с общ размер на заявената финансова помощ 8 047 654 лева. Най-висок е интересът на..

публикувано на 24.02.24 в 13:15

Скок на ранните записвания за летния сезон

По данни на туроператорите, отбелязваме скок на ранните записвания. Ние правим всичко, което можем да помогнем на туроператорите да представят и популяризират страната ни, заяви  министърът Зарица Динкова, цитирана от министерството на туризма. Тя подчерта, че това се дължи на направените реформи. Министърът на туризма заяви, че през..

публикувано на 24.02.24 в 12:45
ТД на НАП в Бургас, архив

Работодателите подават справки за изплатени доходи на физически лица

До 28 февруари предприятията и самоосигуряващите се лица, които са изплатили през 2023 г. доходи на физически лица, включително и от трудови правоотношения, са длъжни да представят по електронен път в НАП справки за платените суми.  От миналата година има промяна в данните, които трябва да се посочат в справката по чл. 73, ал. 6 от ЗДДФЛ, напомнят..

публикувано на 23.02.24 в 11:21
Станимира Господинова, ОИЦ Бургас

ОИЦ: До 20 март приемат идейни проекти по програмата ИНТЕРРЕГ

Отворена е към момента програмата за набиране на идейни проекти по програмата за трансгранично сътрудничество между България и Турция. Това каза за БНР Бургас експертът в Областния информационен център - Бургас Станимира Господинова.  Нейната насоченост е към укрепване на териториалното сближаване на трансграничния регион, чрез повишаване на..

публикувано на 22.02.24 в 15:13

Ремонтът на летището в Бургас няма да е в активен сезон

Все още не е одобрен ремонтът на летището в Бургас , който ще се осъществи вероятно през 2025 година. Това се казва в официална позиция към медиите на концесионера на летището в Бургас „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт” АД. От там посочват, че "предстоящият ремонт е в начален етап на планиране". Припомняме, че през вчерашния ден се проведе..

публикувано на 22.02.24 в 13:09

Летният сезон през тази година ще бъде предизвикателство

Летният сезон за поредна година ще бъде предизвикателство, каза Павлина Русева – от туроператорска агенция. Тя посочи, че резервации има, но процесът е бавен и ще се надяват на заявки в последния момент: „Макар и да са отминали почти 4 години от Ковид пандемията, ние все още се възстановяваме. Някои наши конкуренти използваха този..

публикувано на 22.02.24 в 10:05