Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Диабетната ретинопатия е лечима, но трябва да е установена навреме

Около 30% от диабетно-болните развиват диабетна ретинопатия. Това каза в предаването „Без направление“ офталмологът Свилен Мерсинков от МЦ „Оксиком“. Обичайно, ретинопатията, се развива след 5-ата, 10-ата година от заболяването, добави той и поясни:

„Като цяло е сериозен проблем в днешно време, поради това, че голяма част от болните, дори и с установена диабетна ретинопатия, успяват трудно да поддържат терапията, която е необходимо да им бъде провеждана. Терапията на този проблем не се изрязява, примерно, само в лазерно лечение или вземане на някакво хапче. Проблемите са дълбоки и се коренят в, преди всичко, лошия контрол на диабета, от който пациентът страда“, посочи медикът.

Това се случва, след като дълго време пациентите са били в добро здраве и не са контролирали нивата на кръвна захар, добави д-р Свилен Мерсинков. В ранните стадии, ретинопатията може и да не даде ясни признаци за заболяването.

При нейното откриване, диагностицирането на вида ѝ, се определя и лечебен план.

„Стандартното лечение включва лазерна коагулация. Тя, от 50 години сигурно, е златен стандарт за лечение на неусложнените форми на диабетна ретинопатия. Прави се на много места. Когато се установи, че има и диабетен макулен едем, това е едно съпътстващо заболяване, заедно и с диабетната ретинопатия. Може и самостоятолно да го има, но може и да е успоредно с диабетните проблеми. Тогава лечението не е лазер, ами е с помощта на медикаменти, които се поставят с инжекция в окото – антирастежни терапии", поясни той. 

Диабетната ретинопатия е лечимо заболяване, но болните от диабет трябва да следят кръвната си захар и да спазват режима си и веднъж годишно да се преглеждат, посочи д-р Мерсинков.

Цялото интервю с него можете да чуете в прикачения файл. 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Община Сливен обяви грипна ваканция за учениците на 30 и 31 януари

Община Сливен обяви два дни грипна ваканция за учениците. 30 и 31 януари ще бъдат неучебни за училищата в общината, се посочва в заповед на кмета Стефан Радев. Причината е високата заболеваемост от грип и остри респираторни заболявания.   Решението на кмета дойде, след като в следобедните часове стана ясно, че Областният щаб за борба..

публикувано на 27.01.23 в 22:12

МБАЛ Поморие ще си сътрудничи с Университет „Проф. Д-р Асен Златаров“

Многопрофилната болница за активно лечение в Поморие  да сключи договор с Университет „Професор Д-р Асен Златаров“ – Бургас, предлага кметът на общината Иван Алексиев. Така лечебното заведение ще предостави своите структурни звена за учебно-практическа база за обучение на студенти и стажанти от специалности от професионални направления „Здравни грижи“,..

публикувано на 27.01.23 в 11:12

Бургаски съветници търсят пари за ремонти в Центъра за психично здраве

Да се отпуснат средства от общинския бюджет за належащи ремонти в Центъра за психично здраве в Бургас. Докладната записка е внесена за разглеждане в местния парламент от общинския съветник Даниела Божинова. Според документа, необходимите средства за ремонт на поне 10 бани са на обща стойност 30 хил. лв., нужни са и 40 хил. лв. за подмяна на 30 болнични..

публикувано на 26.01.23 в 15:42

Психологът говори: За връзките и проблемите в тях

Желанието да променим партньора или ситуацията са сред основните проблеми, с които хората търсят психологическа помощ по отношение на връзките. Това каза в предаването „Без направление“ съуправителят на кабинет „Психолози 7“ Ваня Чечева. Най-често чувам категоричната заявка, че любовта си е тръгнала, споделя тя: „Трябва, обаче, хората..

публикувано на 26.01.23 в 14:06

Безплатни прегледи на детския слух организира УМБАЛ Бургас

Безплатни прегледи на детския слух организира Клиниката по уши, нос и гърло в УМБАЛ Бургас. Скринингът ще се провежда от специалистите на клиниката с предварително записване. Предназначен е за деца до 18 години, като приоритет са по-малките – в градинска и предучилищна възраст. Слуховият скрининг се препоръчва на всички новородени. Целта е..

публикувано на 24.01.23 в 09:43
Снимката е илюстративна

Грипна епидемия е обявена и в област Ямбол

В област Ямбол грипна епидемия е обявена в периода 25-31 януари, като учебният процес е преустановен в периода 26-31 януари. Временните  противоепидемични мерки  се въвеждат заради  повишаването на заболяемостта от остри респираторни заболявания и грип. Това съобщават от Министерството на здравеопазването.  Временните противоепидемични мерки по..

публикувано на 23.01.23 в 17:18

Все по-малко са младите медици, които стават джипита

Все по-малко са младите медици, които стават джипита. По данни на регионалното сдружение на общопрактикуващите лекари за година в редиците им се вливат около 30-40 човека, а трябват пет пъти повече. Гилдията застарява, като средната възраст на личните лекари е 60 години, отбелязва д-р Петко Желязков от организацията в Бургас. Личните лекари..

публикувано на 22.01.23 в 10:00