Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Диабетната ретинопатия е лечима, но трябва да е установена навреме

Около 30% от диабетно-болните развиват диабетна ретинопатия. Това каза в предаването „Без направление“ офталмологът Свилен Мерсинков от МЦ „Оксиком“. Обичайно, ретинопатията, се развива след 5-ата, 10-ата година от заболяването, добави той и поясни:

„Като цяло е сериозен проблем в днешно време, поради това, че голяма част от болните, дори и с установена диабетна ретинопатия, успяват трудно да поддържат терапията, която е необходимо да им бъде провеждана. Терапията на този проблем не се изрязява, примерно, само в лазерно лечение или вземане на някакво хапче. Проблемите са дълбоки и се коренят в, преди всичко, лошия контрол на диабета, от който пациентът страда“, посочи медикът.

Това се случва, след като дълго време пациентите са били в добро здраве и не са контролирали нивата на кръвна захар, добави д-р Свилен Мерсинков. В ранните стадии, ретинопатията може и да не даде ясни признаци за заболяването.

При нейното откриване, диагностицирането на вида ѝ, се определя и лечебен план.

„Стандартното лечение включва лазерна коагулация. Тя, от 50 години сигурно, е златен стандарт за лечение на неусложнените форми на диабетна ретинопатия. Прави се на много места. Когато се установи, че има и диабетен макулен едем, това е едно съпътстващо заболяване, заедно и с диабетната ретинопатия. Може и самостоятолно да го има, но може и да е успоредно с диабетните проблеми. Тогава лечението не е лазер, ами е с помощта на медикаменти, които се поставят с инжекция в окото – антирастежни терапии", поясни той. 

Диабетната ретинопатия е лечимо заболяване, но болните от диабет трябва да следят кръвната си захар и да спазват режима си и веднъж годишно да се преглеждат, посочи д-р Мерсинков.

Цялото интервю с него можете да чуете в прикачения файл. 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Двойки с репродуктивни проблеми бяха консултирани безплатно в Бургас

Двойки с репродуктивни проблеми и студенти от факултета по обществено здраве и здравни грижи към университета „Асен Златаров“ присъстваха на събитието организирано от най-голямото училище за бъдещи и настоящи родите „Мама знае най-добре“.  Събитието бе в подкрепа на пациенти с фертилни проблеми. Гост-лектори на събитието бяха д-р Даниел..

публикувано на 05.12.23 в 13:19

Зала за рехабилитация на деца с увреждания отвори в СУ „Димчо Дебелянов“

Спортна зала за рехабилитация на деца с увреждания отвори врати в СУ „Димчо Дебелянов“. Тя е оборудвана със специализирани уреди за фитнес и аеробика, които са предназначени за раздвижване и укрепване на мускулатурата на хора с нарушени двигателни функции. Идеята за откриване на такава зала в учебното заведение идва от родител на дете с увреждане,..

публикувано на 05.12.23 в 12:46

Общински служители и съветници се включват в кампания по кръводаряване в Бургас

Кампания по кръводаряване се организира в Бургас. Инициативата е на УМБАЛ и Отделението по трансфузионна хематология. Нейната цел е да насърчаване кръводаряването, да повишаване ангажираността на обществото и да привлече нови кръводарители предвид непрекъснато нарастващите нужди. Кампанията е с мото „Кръводари и отново пример бъди!“ и е насочена към..

публикувано на 05.12.23 в 09:29

Кампания по кръводаряване ще се проведе на Никулден в Бургас

Кампания за безвъзмездно и доброволно кръводаряване ще се проведе на Никулден в Бургас,  съобщават от Общината.  Инициативата се организира съвместно с УМБАЛ и Отделението по трансфузионна хематология. Нейната цел е насърчаване на кръводаряването, повишаване на ангажираността на обществото и привлече на нови кръводарители предвид непрекъснато..

публикувано на 04.12.23 в 10:45

Скрининг на риска от туберкулоза започва от днес в Белодробната болница в Бургас

Седмицата на отворените врати  за скрининг на риска от туберкулоза започва от днес  в Белодробната болница в Бургас. Консултациите и прегледите ще се извършват до 8 декември включително.  През всички работни дни от седмицата във времето от 08.30 ч. до 12.30 ч. в Консултативно диагностичен блок - Кабинет за Контрол на Туберкулозата,  ще се..

публикувано на 04.12.23 в 08:25

Водещи анестезиолози обменят опит в национален семинар в бургаска болница

Днес и утре университетска болница "Дева Мария" в Бургас е домакин на Национален семинар за анестезиолози „Сонография за анестезиология, интензивно лечение и спешни състояния“. Участват изявени специалисти от САЩ, Германия и Великобритания и водещи анестезиолози и млади лекари от цялата страна. Целта е да се обмени опит и добри практики при употребата..

публикувано на 02.12.23 в 10:15

Лекции и консултации за болестта на Бехтерев е Регионалната библиотека

Информационен ден и безплатни лекарски консултации за симптомите и лечението болестта на Бехтерев се провеждат в Библиотеката. Те се организират от Българско сдружение на болните от болестта на Бехтерев, със съдействието на Община Бургас. От 10.00 до 12.00 часа са предвидени образователни лекции с ревматолог, психолог и ортопед. Входът е свободен и не..

публикувано на 02.12.23 в 09:30